Recension

: Konrads klänning
Konrads klänning Åsa Mendel-Hartvig
2014
Olika förlag
8/10

Delad glädje glittrar mer

Utgiven 2014
ISBN 9789187413070
Sidor 24

Om författaren

Åsa Mendel-Hartvig är verksam skribent och författare och jobbar till vardags som kommunikationsansvarig på Sveriges Konsumenter. Hon debuterade som barnboksförfattare med boken Tesslas mamma vill inte. Därefter följde hon upp med böckerna Tesslas pappa vill inte, Orättvist!, Konrads klänning och Konrad lussar.

Sök efter boken

Hedvig har fått en klänning och Konrad ser lite avundsjukt på när Hedvig dansar runt. Klänningen är blå och glittrar, och då är det lätt att bli lite avundsjuk. Konrad får låna klänningen och även han skiner upp när han glittrar. När Hedvig vill ha klänningen tillbaka säger Konrad bestämt Nej! Det blir bråk, men mormor kliver fram och löser konflikten och de båda syskonen kan till sist glittra tillsammans.

Att hitta likheter och blinkningar till Anette Skåhlbergs Kalle med klänning (Sagolikt förlag) är lätt men heller inte något som gör något. Konrads klänning riktar sig till de mindre barnen (2-4 år) och håller sig helt ifrån pekpinnar. Detta gör att den tar sig ett steg längre än Kalle med klänning där Kalles användande av klänning ifrågasätts och problematiseras.

Både författaren och illustratören gör Konrads klänning till en alldaglig sak, klänningen agerar som vilket plagg, eller vilken leksak, som helst som två barn lika gärna vill ha. Det är inte klänningen det alls handlar om i Konrads klänning, utan avundsjukan som uppstår på grund av orättvisor och när man själv hamnar ur fokus. Intrigen är relativt enkel och lösningen är istället något som skulle kunna diskuteras. På det stora hela påminner Konrads klänning mer om Barbro Lindgrens Max bil än om Kalle med klänning.

Illustration: Caroline Röstlund

Illustration: Caroline Röstlund

Samspelet, avundsjukan, ilskan och glädjen mellan de två syskonen är särskilt framträdande i barnens ögon, hur de ser på varandra och vilka blickar de ger varandra. För illustratören Caroline Röstlund krävs det inte så mycket mer än så för att förmedla starka känslor. Hennes illustrationer är enkla med stort fokus på barnen och med en färgskala som är något dov, vilket gör att även i bilderna tas fokus från att det är just klänningen det handlar om. Trots att klänningarna glittrar sticker de egentligen inte ut. Istället känner sig de båda barnen nöjda och lyckliga när de kan dela på glädjen och glittra tillsammans.

Nästa bok om Konrad kommer även den inom kort, och även här finns en antydan om att Olika förlag tittat åt Sagolikts håll, Konrad lussar och Kalle som lucia ser vid en första anblick väldigt lika ut, men istället för att handla om att en pojke inte får vara lucia har Konrad problem med att bestämma vad han ska klä ut sig till.

Rebecka Horn

Publicerad: 2014-09-23 00:00 / Uppdaterad: 2014-09-22 23:46

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5835

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?