Nyhet

Vecka 36: Danskt band är det nya orange. Och storleken har betydelse!

Finns det något mer uttjatat än att använda rubriken ”storleken har betydelse” i hopp om att väcka lite intresse kring ett till synes tråkigt ämne? Kanske är det ännu tråkigare att använda en variant på ”x är det nya svarta”. Men nu tar jag till alla trötta trick som finns för vi måste prata om bokstorlek!

Jag läste nyligt Sanningen om fallet Harry Quebert – en bok som är över 700 sidor lång och dessutom ges ut i ett megastort inbundet format. Varförså otympligt?! Den var visserligen rätt bra men inte så bra att jag ska orka släpa runt den som lunch-/pendel-/semesterbok (tack gode gud för att jag bara är timvikarie och inte har någon semester).

Förlagen borde överväga att ge ut fler titlar i mindre inbundna format eller i danska band. Titta på förlagen [sekwa] och Gilla böcker. Snygga böcker i bra format. Det finns en uppsjö av olika format att välja mellan i den här genren, ovanstående förlag har valt det danska bandet som sina format. Exemplariskt. Inbundet är inte en garanti för att det ska stå emot tidens tand heller så kom inte med den gamla klyschan.

Säg farväl till blytunga böcker, säg ja till danmark!

Veckan på dagensbok.com bjuder på följande:

På måndag skriver Björn om den mycket efterlängtade nyutgåvan av Hans Falladas genombrottsroman Hur ska det gå för Pinnebergs? från 1932. En enkel, vacker roman som känns skrämmande aktuell men lämnar möjligheter öppna.

På tisdag skriver Ella om Den stora omvandlingen, Kent Werne med fleras granskning av välfärdsmarknaden. Inkännande, smart, ganska skrämmande och inte så lite angelägen läsning inför valet

På onsdag skriver Anna om nyöversättningen av Inger Christensens Alfabet. Det är det tredje översättningen som har gjorts till svenska och den nya är minst lika vacker som de gamla. En diktsamling som håller att läsa länge till.

På torsdag skriver Lina om Therese Bohmans Den andra kvinnan. En efterlängtad andrabok för mig som älskade hennes första, Den drunknande. Den här boken är också hemskt bra, handlar om en kvinna i tjugoårsåldern som sliter på timjobb i restaurangavdelningen på ett sjukhus, och vars liv lyses upp av en otrohetsaffär med en äldre, rik läkare. Lina blir lyrisk över författare som skriver så bra som Bohman gör.

På lördag blir det stort politiktema.

På söndag i svallvågorna från politiktemat skriver Marie om Anna-Charlotta Gunnarssons Popmusik rimmar på politik. Temat för boken är kamp och protest, och hon förklarar historiska skeenden med utgångspunkt i musiken som skildrar/protesterar mot desamma. Ruggigt intressant läsning som ger en ny syn på många ”glättiga poplåtar”.

Marcus Stenberg

Publicerad: 2014-09-01 18:44 / Uppdaterad: 2014-09-01 18:44

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?