Recension

: Dansa på deadline
Dansa på deadline: Uppskjutandets psykologi Alexander Rozental & Lina Wennersten
2014
Natur & Kultur
7/10

Ta tag i det!

Tillhör du dem som får en kick av att göra saker i sista stund? Eller tillhör du dem som inte vill riskera att göra saker i onödan och därför väntar och hoppas att uppgiften skall försvinna av sig själv? Eller är du kanske en sådan som tycker att du jobbar hela tiden men aldrig får något gjort? Då passar den här boken dig!

Prokrastinering, eller uppskjutandebeteende, är ett ord som dök upp från ingenstans och nu plötsligt finns på allas läppar. Alexander Rozental och Lina Wennersten beskriver det som ett problem som ökar till följd av samhällsförändringar. De flesta yrken kräver i dag att arbetstagaren själv skall strukturera arbetet och prioritera sina arbetsuppgifter. Samtidigt är de lättillgängliga distraktionerna fler än någonsin. Sammantaget gör detta att fler människor hamnar i en ond cirkel av att skjuta saker på framtiden.

Främst är Dansa på deadline en självhjälpsbok för den som har allvarliga problem med prokrastinering och som bygger på en forskningsstudie som gjorts vid Stockholms universitet. Boken innehåller självskattningstester och övningar på de saker man själv har svårast för att genomföra i vardagen.

Boken passar även den som bara har måttliga problem eller helt enkelt bara vill få lite inspiration för lite mer ordning och reda i vardagen. Själv inser jag att jag är en sådan som ganska ofta utför pseudoarbete (ni vet, när man har en viktig text att skriva och så finner man sig själv med att göra en storstädning av kylskåpet i stället), och att jag har svårt att ta paus i tid.

Det tydliga upplägget i boken med tester, övningar och kapiteluppdelning efter varje problemområde kan säkert hjälpa många att börja ta tag i saker och, inte minst, reda ut vilka saker man behöver ta tag i!

Cecilia Bergman

Publicerad: 2014-07-04 00:00 / Uppdaterad: 2014-07-01 13:04

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5726

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?