Recension

: Det handlar om dig
Det handlar om dig Sandra Beijer
2014
Rabén & Sjögren
8/10

Stilsäkert om kompromisslös ungdomsförälskelse

Utgiven 2014
ISBN 9789129689747
Sidor 255

Om författaren

Beijer-författarfoto
Foto: Sara Moritz
Sandra Beijer är copywriter och driver bloggen Niotillfem. Hon debuterade som författare 2014 med ungdomsromanen Det handlar om dig.

Sök efter boken

Det handlar om dig är Sandra Beijers stilsäkra debutroman som skildrar tonårskärlek på ett berörande och egensinnigt sätt. Läsaren följer huvudkaraktären under en sommar och hösttermin på högstadiet, då hon rör sig mellan flickrummet och hemmafester och skolmatsalen, ständigt sökande efter honom, han som har tagit kontroll över alla hennes känslor och blir det enda som förmår beröra henne.

Det namnlösa jaget som är huvudkaraktär berättar om – eller kanske till – ett namnlöst du och deras gemensamma historia, från första mötet och fram genom vad som kan upplevas som välsorterade minnen av exakta detaljer och avgörande ögonblick. Det är en historia berättad i nutid,
där varje sekvens återges sakligt och koncentrerat, men som trots sitt presenstempus ändå öppnar för tolkning av sekvenserna som just minnen, en berättelse som presenteras av någon som redan från början har tillgång till hela händelseförloppet. Möjligheten till denna tolkning beror förmodligen dels på romanens titel, som kan fungera som en slags inledande replik från berättaren och huvudkaraktären, dels på stilen på berättandet som inte förändras under intrigens utveckling utan håller samma grundliga och raka ton.

Denna blandning av konventionellt nutidsberättande och den möjliga tolkningen av texten som återgivanden av minnen är på inget sätt en nackdel för berättelsen, den blir snarare mer dynamisk i sina skildringar när dessa båda perspektiv legeras. Kanske är det också detta dubbelperspektiv som gör att texten kan upplevas som på gränsen till poetisk i sin demonstrerande ton. På så sätt påminner romanen en aning om Elin Nilssons Flyt som en fjäril stick som ett bi, men där denna skildrar med humor och rapphet genererar Beijers roman ett allvarligare, mer ovillkorligt stämningsläge.

Stilistiskt sett är texten annorlunda från många andra kärleksromaner dels eftersom texten är tydligt riktad till föremålet för förälskelsen, dels för att detta fokus tillåter texten att bli drivande, nästan forcerande när den berättar fram historien. Det forcerande textdraget är något som verkligen gynnar romanen. Det beror nog på att det faller samman med huvudkaraktärens känslostämningar så väl som huvudtemat: förälskelsen som skildras. Denna utvecklas snart till en tvingande kraft som liksom kompromisslöst drar huvudkaraktären och intrigen i bestämd riktning mot en upplösning.

Det handlar om dig är en fin och rörande kärlekshistoria som levererar ett levande porträtt av huvudkaraktären. De flesta av hennes vänner däremot förblir suddiga porträtt genom hela romanen. De skildras visserligen men mer som vardagliga betraktelser som huvudkaraktären inte fäster någon vikt vid än som komplexa personer som läsaren tillåts engagera sig i. Detta är med största sannolikhet ett medvetet beslut: mer utförliga beskrivningar av dessa karaktärers känslor och ageranden är förmodligen inte förenbara med den berättarteknik och det dagboks- eller brevaktiga berättande som huvudkaraktären för.

Därför blir sektionerna av texten där karaktären Anton finns närvarande extra intressanta. Huvudkaraktären ägnar honom kanske inte mycket utrymme än någon annan av hennes bekantskaper, men jag upplever ändå honom som något mer utkristalliserad än de andra (vilket i och för sig kan vara en helt subjektiv upplevelse), vilket påminner läsaren om att det finns en värld som pågår utanför den tätslutna kupa som hon och läsaren tillsammans befinner sig innanför.

Det finns alltså inte så mycket att anmärka på i Det handlar om dig. Både stilen och intrigen är fantastiskt engagerande – det är en rörande roman att sträckläsa.

Christina Skagert

Publicerad: 2014-04-22 00:00 / Uppdaterad: 2014-04-21 15:23

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5641

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?