Recension

: Ljusgrönt och aska
Ljusgrönt och aska Anna Hallberg
2014
Albert Bonniers förlag
8/10

Det som växer med språket

Utgiven 2014
ISBN 9789100133412
Sidor 82

Om författaren

Anna Hallberg, född 1975 i Härnösand, är poet och litteraturkritiker. 2001 debuterade hon med den mycket uppmärksammade diktsamlingen Friktion, som utlöste en debatt i dagspress om form kontra innehåll. För diktsamlingen på era platser erhöll hon Aftonbladets litteraturpris. Den följdes upp med samlingarna MIL och Colosseum, Kolosseum och Ljusgrönt och aska. Chow chow är hennes sjätte diktsamling.

Anna Hallberg har också fått Örjan Lindberger-priset och De Nios Vinterpris.

Sök efter boken

I Anna Hallbergs förra diktbok, Colosseum, Kolloseum kom några av de mest obehagliga raderna redan på samlingens första sidor:

en död brun lem
rummet håller om
schubert, februarivinter

den är fortfarande fuktig
utan puls
[…]

från oxe till människa
[…]
tänderna sjunker i biffen
genom stekytan
in mot kroppen
[…]
det är i munnen oxen upphör
tuggas ner till människa
i blodet
i tarmarna

När hon nu inleder sin nya diktsamling Ljusgrönt och aska är det lätt att känna igen Hallbergs kärnfulla kroppslighet.

Den lyckliga skrattande
blodiga munnen
så glad!

Kroppsdelar placeras ut i texten. Ofta subjektslösa, med en nästan vetenskaplig kylighet. Alla andra nivåer av förnimmelse och möjliga störningsmoment – det sociala, det rumsliga, det samhälleliga – skalas bort. Kvar finns bara den hotfulla existensen och tvetydigheten i den. Med den lyckliga skrattande munnen följer alltid risken för olycka. Varje mänsklig lem vi känner bär risken för död. I varje njutbar tugga av andra varelsers kött, kommer inte bara död utan också evigt pågående industriella övergrepp och upplösning inuti mänskliga gommar och tarmar som en slutgiltig förnedring.

Ibland under läsningen av Ljusgrönt och aska går tankarna till Ann Jäderlunds sinnligt omfamnande dikter, framför allt de i Kalender Röd Levande av is. Här finns samma exkluderande av omgivningen, samma närhet till det hotfulla parallellt med det ständigt benådande ljuset och lyckan. ”så lätt att gå in i ditt rum när du skrattar/ borde jag ta hand om dig/du blöder” skriver Hallberg och frammanar på några rader de faror som den mänskliga närheten består i.

Annars är det, som vanligt, lätt att uppehålla sig vid formen i Anna Hallbergs diktning. I Ljusgrönt och aska löper de fragmentariska diktsjoken på från vänster till höger över uppslagen. Översta delen utgörs av en sorts associativ färgutsmyckning; det är ”SAFTGRÖN KLOR GIN KLOROFYLL/ DIMMA MOSSA ZUCCHINI ÖRTSALT” och så vidare. Det gröna upprepar sig likt en informationsremsa i kollektivtrafiken och fungera inte bara som utsmyckning till samlingens övriga två textdelar, utan även som störningen. Det går inte att läsa mittenpartiet eller nedersta delen i Ljusgrönt och aska utan att ständigt råka flacka upp med blicken och tanken till den översta remsan. Samlingen är en prisma av intryck, den bryter ständig ner sig själv för sedan ta fart och växa: ”Ur ordens blomma: ännu en blomma/ i aska öppnas en ask som öppnas”.

För att låta språket växa krävs kanske en återgång till kärnan; till den rädsla för att öppna munnen och formulera sig där allt en gång började. Att ta sig ett språk i munnen är att riskera något, men också att på samma gång bli ett hot. Detta illusterar Anna Hallberg på ett mycket vackert sätt.

Jag saknar delvis direktheten från Colosseum, Kolloseum – de korta utsnitten som stod upp för sig själva och utgjorde en kontrast till de mer prosalyriska styckena om Colosseum och på vis fick dikten att tränga ur sin egen lyriska kapsel. Som gjorde texten större än vad den först verkar. I Ljusgrönt och aska blir effekten en helt annan. Diktvärlden ter sig glappande och svårabsorberad för att så småningom dra ihop och bli snäv intill den egna kroppen. Det är ingen omedelbar diktsamling Anna Hallberg har skrivit, men den är inte heller riktningslös.

Anna Carlén

Publicerad: 2014-03-15 00:00 / Uppdaterad: 2014-03-15 11:35

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5596

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?