Nyhet

God Jul

Jag hörde litteraturkritikern Jonas Thente säga på radio att läsandet är en av de mest subversiva sysslorna en människa kan ägna sig åt. Det tycker jag lät så fint.

Och det stämmer, läsandet går emot allt det dåliga som är utmärkande för vår tid: stressen, konsumtionshetsen, förenklandet av komplexa händelser, utseendefixeringen, prestationsångesten osv. En pocketbok går att köpa för mindre än en hundring och för den summan får du timtals i tystnad med dig själv, dina tankar och någon annans tankar. På mitt jobb i bokhandel blir jag alltid lika glad när någon köper Shantaram t.ex. 942 sidor för 85 kronor. Det är mycket subversivitet för pengarna. Det är en värld att fly in i, bort från saker som gör ont och är jobbiga, men också till en plats där som utvecklar och underhåller en mer än någon annan eskapism. Mer än en biobiljett, mer än ett nytt spel till Xbox.

I juletid är boken en av de få konsumtionsvaror som faktiskt går emot kapitalismen, en av de få presenter som är minst lika uppskattad om den redan är använd, en present som i stort sett aldrig går sönder. En bok från ett antikvariat gör bara julklappen än mer personlig, än mer fylld med omtanke. Själv har jag en Penguin-fetisch och har en vän som ibland skickar mig Penguin-böcker, så även denna jul. En antikvarisk Penguinbok kommer kanske stå och samla damm i några år efter att jag läst ut den. Men om 15 år kommer jag förmodligen titta på den med varmare känslor än vad jag skulle tittat på en 15 år gammal råsaftcentrifug. Jag kommer kunna läsa om den och hitta nya saker, känna nya saker. Prova känna nya saker för din spikmatta om 15 år.

Så kom ihåg: be till gud och tomten och Elvis och Susan Sontag om att det ligger hårda klappar under granen idag. Och kom ihåg att har du bara haft råd att ge bort en pocketbok så ha inte dåligt samvete (det kan jag själv nämligen ha), du har gjort en aktion mot kapitalismen och prylfixeringen och släng-och-slit-samhället. Och till sist: det är helt okej att ta en paus om det blir för jobbigt idag och gå iväg och vila en stund med några kapitel.

Veckan på dagensbok började med Ellas recension av Beata Arnborgs biografi Kerstin Thorvall. Uppror i skärt och svart som hon delade ut högt betyg till.

På torsdag handlar det om den livsviktiga sömnen och den nattliga terapin – drömmarna. Journalisten Björn Hedensjö har skrivit boken En perfekt natt – varför du sover och hur du gör det bättre. Vetenskap och tips i ett lagom format, viktig läsning för alla

På fredag skriver jag själv om Queering Sápmi, av Elfrida Bergman och Sara Lindquist, som är ett fantastiskt snyggt, berörande och viktigt verk om samer som lever utanför heteronormen. En av mina allra bästa läsupplevelser i år.

På lördag recenserar gästskribenten Emeli boken Skuggpojken av pseudonymen Lucifer. En ”thriller-noir” med voodoo-inslag som har ett bra flyt och många vändningar som imponerar på den luttrade deckarläsaren.

Från alla oss på dagensbok.com: en riktigt god jul!

Marcus Stenberg

Publicerad: 2013-12-24 07:15 / Uppdaterad: 2013-12-26 19:23

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?