Nyhet

Vecka 43 på dagensbok.com

I Göteborg i torsdags köade många i timtals för att träffa Morrissey och få hans självbiografi Autobiography signerad. När han efter två och en halv timme avbröt signeringen fanns det de som skrek, som grät och låg darrande utanför bokhandeln i köpcentrat Nordstan. Givetvis spelar mötet en stor roll. Men med tanke på hur många (jag själv inkluderad) som bara klarar av att stå tysta under signeringar och enbart fokusera på att försöka komma ihåg att andas, så kan det inte enbart vara mötet som är viktigt.

Jag tänker på min gamla fransklärare som tyckte att det franska låneordet souvenir borde översättas till återseende snarare än minne. Genom ett objekt, i det här fallet den signerade boken, går det att återvända till mötet samt att äga en autentisk del av den litteratur vi älskar. Boken som konsumtionsvara är unik på det sättet att dess producent har ett ansikte och ett namn, det finns känslor och tankar och erfarenheter bakom (ibland får vi till om med veta var författaren har sin sommarstuga och hur många barn hen har på innerfliken). Med tanke på den opersonliga massproduktion som råder när det gäller nästan alla andra konsumtionsvaror blir autenticiteten kanske viktigare och viktigare att hävda för att lyfta fram bokens unika egenskap samtidigt som den flyttar in i opersonliga matbutiker och blir lättare och lättare att scrolla förbi i nätboklådor.

Vad fokuseringen på författarnas biografi gör för vår tids utgivning och tolkningarna av den återstår att se. I veckan har vi i allra högsta grad några böcker där biografiska fakta står i centrum oavsett vilken genre de tillhör.

Anna Liv recenserar på tisdag Katrin SundbergDåm som har snippa får bestema. Det är en bok med lappar skrivna av barn. Vissa i upplysningssyfte, andra tillkomna i ilska. Det är en rörande och rolig bok, men som Anna Liv snabbt blir mätt på.

På onsdag recenserar Lina nobelpristagaren Alice Munros novellsamling Tiggarflickan. Det är en återutgivning av hennes genombrott från 1978. Lina är mäkta imponerad och har fått en ny favoritförfattare.

På torsdag kommer Oscar recensera Timur Vermes Han är tillbaka - den osannolika men underfundiga historien om hur Adolf Hitler plötsligt är tillbaka i Berlin år 2011. För diktatorn har det bara gått en dag sedan bröllopsdagen i bunkern, men för resten av världen har han blivit förkroppsligandet av den mänskliga ondskan. Ändå kommer han att göra succé som (omedveten) komiker och hans kommentarer om dagens samhälle är lika skrämmande som underhållande.

På lördag gästas vi av författaren Sara Starkström som kommer att skriva om Martin Schibbyes och Johan Perssons bok 438 dagar.

Marcus Stenberg

Publicerad: 2013-10-21 15:33 / Uppdaterad: 2013-10-22 09:12

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?