Text

Tema: USA

USA stod främst på agendan när Barack Obama i veckan besökte Sverige – men man kan ju fråga sig om inte USA alltid står på agendan? Oavsett om man upplever landet som ett föregångsland eller som självutnämnd världspolis som långt ifrån alltid lever som det lär är det omöjligt att inte förhålla sig till jätten i väster.

Det gäller inte minst på kulturområdet. De flesta av våra filmer och teveserier kommer därifrån, en hel del av musiken, och bortsett från våra inhemska författare är det ofta amerikanerna som dominerar också i våra bokhyllor. Bara om vi samlar allt vi recenserat här på dagensbok.com blir det närmast oöverskådligt – inte desto mindre har vi gjort ett urval: gamla och nya recensioner, böcker om och från USA, kritik, politik, nyheter, klassiker, samtid och framtid.

Mycket nöje!

Klassiker | Samtid | Framtid?
Samhälle & politik | Ikoner | Den amerikanska resan


Klassiker


Ernest Hemingway: Och solen har sin gång
Att inte berätta något av det man vill berätta

”Ja, jag är medveten om att många som läst den här boken tycker att den är fantastisk. Att det är en Nobelpristagare vi snackar om här, att den fåordiga, avskalade stilen anses nyskapande och varit stilbildande. Att författaren dessutom i sig själv är som en illustration av sin egen stil: den tyste, starke mannen som inte låter känslorna…” Läs mer


Margaret Mitchell: Borta med vinden
De är ju herregud med i Klanen!

”När jag första gången läste Margaret Mitchells klassiker Borta med vinden fascinerades jag säkert av den amerikanska södern under inbördeskriget på ungefär samma sätt som jag fascinerades av fantasyvärldar. Jag gick i högstadiet och hade minst sagt vaga begrepp om de historiska sammanhangen…” Läs mer


Alex Haley: Rötter
Ett släktträd tuktat av slavskepp och våldtäkter

”Journalisten Alex Haley besöker British Museum och fastnar framför Rosettestenen. Någonting med hur man lyckats uttolka hieroglyferna på den genom att jämföra olika tecken väcker en tanke. Vore det möjligt att tyda de ord och namn hans egen familj berättat om i generationer, de som härstammar från den urfader…” Läs mer


Harriet Beecher Stowe: Onkel Toms stuga
Helgongestalten som blev skällsord

”Få amerikanska romaner har nog ett sådant rykte som Harriet Beecher Stowes Onkel Toms stuga. Den ska inte bara ha medverkat till att avskaffa slaveriet och nämns ofta som exempel på att litteratur faktiskt har makt att påverka, utan måste också vara en av de amerikanska klassiker som det refereras till allra oftast…” Läs mer


John Steinbeck: Öster om Eden
En stor roman går inte att stänga till

”Jag har en bekant som hävdar att Gustave Flaubert behandlar Emma Bovary illa. Orättvist, liksom. Det är inte särskilt logiskt, hur en romankaraktär skulle kunna vara något mer än författaren som skapat henne. Eller också är det väldigt logiskt? Måste inte fantasins alla möjligheter alltid vara större än boksidan, än verkligheten…” Läs mer


Mart Crowley: The Boys in the Band
Om vi bara inte hatade oss själva fullt så mycket

”Harold fyller 32 och ska firas av vännerna hemma hos Michael. Samtidigt hör Alan, en gammal collagevän till Michael, av sig. Han är upprörd och vill komma förbi. Han har kanske lämnat sin fru. Vad den konservative Alan inte vet är att Michael och hans vänner är bögar. Som om gruppen inte vore nog full av…” Läs mer


Edgar Allan Poe: Huset Ushers undergång
”någonting poetiskt och därför halvt behagligt”

”Varför tog jag på mig att skriva om Edgar Allan Poe? Jag förstår mig inte på Poe. Jag förstår ju hans litteraturhistoriska betydelse. Hans inflytande är och har varit enormt. Jag har bara svårare att se varför jag ska läsa Poe idag, utanför någon som helst kurs i litteraturvetenskap. Det är skräckromantik som…” Läs mer


Emily Dickinson: Gång på gång är skogarna rosa
Bokstavstrogen översättning

”Att översätta innebär alltid en form av övergrepp, skriver Ann Jäderlund i efterordet, och visst är det så. Det var länge sen jag läste Dickinson, men när jag läst denna version och sen lite engelska och sen återvänt till denna igen, så tycker jag ändå att Jäderlund förhållit sig väldigt trogen originalet. Gång på gång är skogarna…” Läs mer


H P Lovecraft: Skräcknoveller
Verkligheten som en skuggridå

”Någon gång i tonåren snokade jag runt bland bibliotekets skräckhylla – jag hade nämligen läst mig sömnlös och livrädd genom den hyllan tidigare och nu ville jag ha mer, av någon anledning – och där fann jag någon som hade det märkliga namnet Lovecraft. Han beskrev vår verklighet som en skuggridå, en plats…” Läs mer


L Frank Baum: Trollkarlen från Oz
Den gula tegelvägen förgrenar sig – men började här

”Det är förstås Gregory Maguires re-write Wicked. The Life and Times of the Wicked Witch of the West som gjort mig nyfiken på L Frank Baums klassiska barnbok. Innan dess är det framför allt filmen från 1939, med Judy Garland som Dorothy, flickan från Kansas som färdas med en tornado till det magiska landet Oz…” Läs mer


Henry James: När skruven dras åt
Skräckgotisk psykothriller!

”Ibland sägs det att Sigmund Freud var den förste som mer systematiskt ägnade sig åt människans ofrivilliga minnen och hur de styr våra vardagliga liv. Traumatiska minnen vi återupprepar fast vi inte vill och andra minnen som vi täcker över och förtränger. Samtidigt hade Freud, åtminstone i yngre år, gott hopp om att vi kan…” Läs mer


Marilyn French: Kvinnorummet
Why we fight

”Feministiska klassiker ligger uppenbarligen i tiden. Kanske inte lika mycket i tiden som mycket annat, men invid ett hav av högljudd, plottrig antifeminism porlar ändå en tapper liten fåra av kvinnor som slagits för rätten att få räknas in i mänskligheten. Min relation till Marilyn French sträckte sig egentligen tills helt nyligen till…” Läs mer


F Scott Fitzgerald: Den store Gatsby
Klassiker som fortfarande fascinerar

”Den nyinflyttade Nick Carraway inser snart att hans granne i West Egg är något utöver det vanliga. Jay Gatsby anordnar storslagna fester dit alla som räknas kommer, oavsett om de är inbjudna eller inte. Själv är han däremot knappt synlig på sina tillställningar. Ryktena om den mystiske värden är många: han har dödat någon, han är spion, han är…” Läs mer


Raymond Chandler: Långt farväl
The name’s Marlowe

”Gammal står sig, än håller Philip Marlowe måttet. Jag har en mycket svag punkt för film noir. De fantastiska gamla deckarna med Humphrey Bogart i rollen som Marlowe och Lauren Bacall som den vackra och skärpta kvinnan han spelar mot. Gatorna är mörka och regniga, det ligger ett ständigt dis över staden vilket gör gatlyktorna…” Läs mer


Richard Yates: Revolutionary Road
Tja, du vet, vi gör alla vad vi kan

”Se på unge Frank Wheeler, äkta man, tvåbarnsfar och snart 30. Han jobbar i sin trädgård på Revolutionary Road ute i förorten i Connecticut. Han bryter upp stora stenar på bakgården och släpar runt dem till framsidan där han försöker stenlägga gången ner till garageuppfarten. Det är hårt arbete, svetten rinner…” Läs mer


Sylvia Plath: The Bell Jar
Svindlande briljant debut

”En ung flicka vinner en uppsatstävling i en damtidning, priset är en resa till New York och jobb på tidningen i en månad. Tiden i New York bli omvälvande, imponerande och avskräckande på samma gång. Att bli vuxen är att bli en fånge. Huvudpersonen, Esther, känner det som om hon är fast i en glaskupa. Hon kan se…” Läs mer


Gunnar Harding och Per Planhammar (red): Beat
Beatlitteratur bit för bit

”Att arbeta fram en antologi är att direkt utsätta sig för kritik av allehanda slag från förståsigpåare och självutnämnda experter ungefär på samma sätt som när läsarna hör av sig till rock- och filmtidskrifters ”bästalistor”. När ordet beat nämns i litteratursammanhang så skulle det vara kardinalfel att inte ha Burroughs, Kerouac…” Läs mer


Edna Ferber: Teaterbåten
Den gamla floden, han bara rullar förbi …

”Det är något särskilt med berättelser som ständigt återkommer i nya versioner. Den första version av Teaterbåten jag såg var musikalfilmen från 1951. Där spelar Kathryn Grayson och Howard Keel kärleksparet Magnolia och Gaylord Ravenal och Ava Gardner Julie i överjordisk ljuv Technicolor, med gammaldags…” Läs mer

* * *

Klassiker | Samtid | Framtid?
Samhälle & politik | Ikoner | Den amerikanska resan


Samtid


Karen Tei Yamashita: I Hotel
E pluribus multum

”’Nej, ni får inte kalla er gula pantrarna. Herregud, var lite originella.’ USA har alltid porträtterats som en smältdegel, där alla hör hemma, men problemet med den metaforen är att en smältdegel kräver en stöpform också, och den släpps inte alla in i direkt. Ibland behövs det verk som rör om. Det är slående hur tyst det ofta är…” Läs mer


Joyce Carol Oates: Två eller tre saker jag glömde berätta för dig
Angeläget om unga kvinnors förutsättningar

”Merissa, Nadia, Chloe, Anita och Martine går sista året på prestigefulla Quaker Heights Day School. De kom alla att bli bästa vän med Tink Traumer, hon som hade en mamma som var skådespelerska, hon som själv varit barnskådespelerska och fotomodell, hon som var mytomspunnen och mystisk men cool och rak som ingen annan…” Läs mer


Jesmyn Ward: Rädda varje spillra
Nedräkning till den storm som skall komma

”Någon dag direkt efter att orkanen Katrina ödelagt New Orleans tog en nyhetsfotograf en bild på hur en kvinna som förlorat precis allt visade upp sin enda kvarvarande ägodel, sitt kreditkort. Några timmar senare hade bilden spritts över världen och därmed försvann även hennes sista livlina, för kontokortsbedragarna…” Läs mer


Sapphire: Precious
USA som U-land

”Jag har faktiskt inte sett filmen Precious innan jag läser romanen den bygger på, men jag ser den nästan sekunden efter att jag slagit ihop boken. Inte bara för att den ska vara bra och jag har haft den liggande ett tag, utan framför allt för att jag är så nyfiken på hur i helskotta man gestaltar den här fullkomligt brutala, men samtidigt…” Läs mer


Joy Harjo: Karta över nästa värld
Det som behöver ritas

”En karta tecknas genom platser och mark som sammanfogas. Den skapas av människorna, som skadar och verkar, tecknar gränser och raserar dem. Men konturer, åverkan, det som nöter på jorden och förvanskas av tiden är inte bara synligt i den ritade kartan. Det ligger lika mycket i de förhoppningar vi skapar…” Läs mer


Julie Otsuka: Vi kom över havet
Att ge de tystade röst

”Fast det finns massor av historiska romaner som jag älskar – och fast mitt historieintresse i grunden alltid varit mer förankrat i populärkulturen än något annat – så får jag väl erkänna att själva begreppet historisk roman för mig ändå bär på ganska många fördomar. Jag ser för mig glassiga romantikböcker där det…” Läs mer


Paul Auster: Vinterdagbok
Memoarer i vintertid

”Det sägs att Paul Auster har gått på tomgång några år. Det monumentala verket, den postmoderna New York-trilogin kom på 80-talet. Under 2000-talet har hans produktion varit sparsam, och nu har man anledning att misstänka att luften har gått ur Auster. Känner han möjligen att det har blivit dags för ett slags bokslut? Det kan…” Läs mer


Lauren Myracle: Shine
”No tears for queers, and all that”

”Strax utanför det lilla samhället Black Creek i North Carolina hittas en söndagsmorgon en brutalt misshandlad tonårspojke utanför bensinstationen där han jobbat. Nerkörd i halsen och fasttejpad med silvertejp har han munstycket från bensinpumpen, och på hans bröst står ‘Suck this, faggot’ skrivet i blod…” Läs mer


Jonathan Tropper: Boken om Joe
Biblisk anspelning med glimten i ögat

”Jag har sneglat på Troppers böcker Konsten att tala med en änkling och Sju jävligt långa dagar i bokhandeln, men alltid ställt tillbaka dem i hyllan igen, avfärdade som för grabbiga och lite för språkligt entusiastiska för min smak. Så fick jag då Boken om Joe i handen. Jag började läsa vid tretiden på eftermiddagen och var klar sju…” Läs mer


Don DeLillo: Vågen
Den undflyende vågen

”Politiken dominerar vardagslivet alltmer och stora politiska händelser verkar påverka ett lands framtid. I Don DeLillos roman Vågen undersöker författaren händelserna som ledde till mordet både på John F. Kennedy (JFK) och JFK:s mördare. Romanen, översatt av Hans Berggren och Einar Heckscher, ges ut av…” Läs mer


Dinaw Mengestu: Att tyda luften
Amerikansk?

”Här börjar historien: På en motorväg någonstans i USA:s sydstater på 70-talet voltar en bil ner i diket. Kvinnan i passagerarsätet, gravid med romanens berättare, har tröttnat på sin mans misshandel. Hon kopplar loss hans säkerhetsbälte och rycker tag i ratten, det första helt egna beslut hon någonsin fattat…” Läs mer


Bret Easton Ellis: Imperial Bedrooms
Karbonpapper

”Den provokative skräck-, äckel- och glamourkungen Bret Easton Ellis är tillbaka med en ny roman – som tyvärr inte känns särskilt ny. Enligt förlagets baksidestext är det ett slags fristående uppföljare till debutromanen Less than Zero (på svenska Noll att förlora från 1986) och följer upp samma persongalleri – 25 år senare…” Läs mer


Lydia Davis: Samarbete med fluga och andra noveller
Brokigt och experimentellt

”Jag har inte helt lätt att komma överens med Lydia Davis hajpade och nu till svenska översatta Samarbete med fluga och andra noveller. Den är bråkig, lockar mig bitvis med sin experimentlusta och detaljrikedom, men lika ofta tröttar den ut mig. Läsandet blir som svajig relation där jag inte kan bestämma om jag ska ge mig hän…” Läs mer


Kurt Vonnegut: Basic Training
All vår början bliver för lätt

”Kurt Vonnegut var en av 1900-talets största författare. Och jag säger det fast det är svårt att hävda att han var en av 1900-talets bästa författare. Det fanns många andra som gjorde mer spännande saker med språk och form, som grävde djupare i det mänskliga psyket och samhället, som satte ihop bättre handlingar … men det fanns…” Läs mer


Angela S Choi: Hello Kitty måste dö
En rosa Rohypnol i vrångstrupen

”’Det kantonesiska ordet för ”ja” är ”hai”. Det kantonesiska ordet för ”fitta” är detsamma, men då betonar man ordet som en fråga. ”Hai?” Den som påstår att mandarin är ett bättre språk än kantonesiska borde lära sig uppskatta den hårfina skillnaden i tonfall och betoning som kan få ett ”ja” att låta som ”fitta”. Jag älskar…” Läs mer


Stephen King: 11.22.63
Nä, kan vi det här nu?

”Historia, precis som livet, avgörs i de stora ögonblicken, av stora personer. Eller små personer i stora roller. Vanligen män. Ledare som går över is, som förklarar krig, som inger hopp, som blir skjutna. Inte minst i USA, där ju hela idén om framgång bygger på människans förmåga att resa sig över mängden och göra insatser som gör dem stora…” Läs mer


Candace Bushnell: The Carrie Diaries
Hur Carrie blev Carrie

”Innan Sex and the City (SATC) var Carrie Bradshaw en helt vanlig tjej som bodde i en håla i Connecticut, närde författardrömmar och drömde om att flytta till New York. Hur det gick för henne vet väl alla? Det här är berättelsen om vad som hände innan, när hon försökte ta sig igenom sista året på high school helskinnad…” Läs mer


Philip Roth: Indignation
På gränsen till finrummet

”Det är 1952, och i en iskall skyttegrav i Korea ligger en ung 19-årig judisk arbetargrabb från Newark. Han är väluppfostrad, välanpassad, hade en ljus framtid i ett USA på frammarsch där till och med sådana som han nu på nåder skulle släppas in i den styrande klassen. Han borde gå på college. Han borde göra sina föräldrar…” Läs mer

* * *

Klassiker | Samtid | Framtid?
Samhälle & politik | Ikoner | Den amerikanska resan


Framtid?


George Saunders: CivilWarLand In Bad Decline
Don’t Explain The Joke

”Förr eller senare, när man inte bygger något längre, när man inte odlar något längre, när man inte tänker nya tankar längre, så blir den dominerande industrin upplevelserna. Äventyrsbaden, temaparkerna, företagen med en filosofi, virtual reality-arkaderna, slumturismen, och naturligvis bordellerna. De där…” Läs mer


Hillary Jordan: When she woke
Pro-Life vs. Pro-Choice 3.0

”’When she woke, she was red’, börjar Hillary Jordans senaste roman. ‘Not flushed, not sunburned, but the solid, declarative red of a stop sign.’ Kvinnan vars hud nu är ofrånkomligt röd heter Hannah Payne och är 26 år. Platsen hon vaknar upp på är ett slags fängelse i ett inte alltför framtida Texas och den röda…” Läs mer


Veronica Roth: Divergent
Mänskliga splittringar

”Veronica Roth är författaren som skrev en miljonsäljande sci fi-trilogi medan hon studerade på universitetet i Chicago. Divergent är titeln på den första boken i serien som kommer att bli till film framöver. Hjältinnan i romanen heter Beatrice ”Tris” Pryor. Hon lever i ett futuristiskt Chicago där man delar upp samhället i olika falanger…” Läs mer


M T Anderson: Feed
Corporate America 3.0

”När tonårige Titus ser gamla bilder på människor som går runt och håller i sina datorer så tänker han att det är som om folk skulle gå runt och hålla lungorna utanför kroppen. Bisarrt. Opraktiskt. Onaturligt. Titus och hans kompisar har, liksom den stora majoriteten av i alla fall amerikanerna, själva hjärnan uppkopplad mot nätet…” Läs mer


Megan McCafferty: Bumped
”Just say YES!”

”Tänk dig att du tar Kajsa Ekis Ekmans debattbok om surrogatmödraskap från härom året, Varat och varan, och slänger den i en mixer ihop med Francine Pascals menlösa flickboksserie som åtminstone jag slukade i början av 90-talet, Tvillingarna på Sweet Valley High. Strössla med lite science fiction, och tadaa: Bumped…” Läs mer


Lauren Oliver: Delirium
En annan syn på kärlek

”I ett framtida USA har kärlek klassats som en livsfarlig sjukdom. För att hålla smittan borta har städerna isolerats och hela befolkningen får vid arton års ålder behandling mot Amor Deliria Nervosa. Behandlingen gör att man inte längre kan känna äkta känslor som kärlek, åtrå, glädje, men inte heller sorg och olycka…” Läs mer


Max Brooks: Världskrig Z
It’s the end of the world as we know it (and I feel fine)

”Någon gång på gymnasiet när jag kikade runt bland böckerna i vardagsrummet hittade jag en bok som hette K-dagen. Som de flesta andra i bokhyllan kom den från någon av Bra böckers bokklubbar, men i motsats till de flesta andra var detta ingen deckare eller spionroman. Istället var det en fiktiv dokumentär…” Läs mer


Suzanne Collins: Hungerspelen
Beroendeframkallande var ordet, sa Bull

”Mängder av upplagor, omslag prydda av rekommendationer av författare som Stephen King och Stephenie Meyer och naturligtvis redan en filmatisering i faggorna. Suzanne Collins Hungerspelstrilogi har i snabb takt erövrat världen, och på svenska finns lämpligt nog alla tre delarna i pocket lagom till sommarlovet…” Läs mer


Robert Kirkman: The Walking Dead: Tills döden skiljer oss åt
Zombieserien som aldrig slutar

”’Jag gillar filmer som får dig att ifrågasätta allt det som vårt samhälle bygger på. Och bra zombiefilmer gör det, i mängder’ läser jag i författarens förord som är lite som en bruksanvisning för den serietidning jag håller i handen. Förordet har tre huvudpoänger. Att skrämsel inte har ett egenvärde, att syftet…” Läs mer


Robert A Heinlein: Starship Troopers
Vuxna män gör saker tillsammans

”Tom Clancy har rekommenderat den här romanen. Bara det. På baksidan till den här utgåvan citeras hans omdöme att Heinleins ‘fotspår är stora nog för att en hel nation ska kunna följa i dem. Vi vandrar den väg som hans idéer stakat ut. Han visade oss var framtiden finns.’ Nu har jag i och för sig aldrig läst Tom Clancy heller – och…” Läs mer


Richard Matheson: Legend
En legends upprättelse

”För fem år sedan skrev John Ajvide Lindqvist en gästrecension på dagensbok och valde då
Varulvarnas natt från Wahlströms sjuttiotals-skräckserie “Kalla kårar”. Det är en grovt misshandlad version av Richard Mathesons klassiska I am legend. Jag har inte läst Varulvarnas natt och vill inte heller…” Läs mer


Cormac McCarthy: The Road

”Och så tar det slut. ‘This is how the world ends; not with a bang, but with a whimper’, skrev T S Eliot en gång i världen. Vi kommer in efter smällen, när bara dödsjämret återstår. Världen är död, naturen är död, mänskligheten är det i princip också – allt som återstår är enstaka individer som inte hunnit lägga sig ner och dö än…” Läs mer


Ray Bradbury: Fahrenheit 451
Verkligheten efterapar dikten

”Det är lätt att överanalysera gamla historier och älta om innehållet och budskapet i dem. I all oändlighet, om nödvändigt. Den Heliga Skriften är väl det bästa exemplet på detta. Samma sak gäller mycket av all science fiction som skrivits och föregångaren för denna genre, Jules Verne, är inget undantag. Man kan…” Läs mer

* * *

Klassiker | Samtid | Framtid?
Samhälle & politik | Ikoner | Den amerikanska resan


Samhälle & politik


Karin Henriksson: En droppe svart blod: Ras och tolerans i USA
Spännande men alldeles för spattigt

”Med en vit mamma från Kansas och en svart pappa från Kenya har väl ingen tvivlat på att Barack Obama 2008 blev USA:s första svarta president? Hur kommer egentligen det sig? Med en vit förälder kunde han väl lika gärna räknas, och räkna sig själv, som vit? Eller är det fortfarande ‘en droppe negerblod’, regeln från slaveriets…” Läs mer


Kent Werne: Amerikansk höst. Reportage från ojämlikhetens land
”Wall Street vann (så varför är de så oroliga?)”

”Progressivt och superkonservativt. Välkänt och exotiskt. USA är så mycket, så motsägelsefullt. Lika ofta förebilden som skräckbilden, men oavsett vilket följer vi det med närmast ändlös fascination. Det är en känsla som bär Kent Wernes Amerikansk höst på flera sätt. Werne har rest runt i USA och mött massor av…” Läs mer


Martin Gelin: Den amerikanska högern
Skrämmande läsning om mäktigt parti

”Så är det dags för den stora matchen. I den ena ringhörnan, den regerande mästaren: Harvardstudenten som var den första att införa en allmän sjukförsäkring på federal nivå (för de som inte har råd med en privat). I motsatta ringhörnan har vi utmanaren: Harvardstudenten som var den första att införa en allmän sjukförsäkring…” Läs mer


Lennart Pehrson: ”Ni har klockorna – vi har tiden” USA tio år efter 11 september
Slutet på en era?

”Det har väl knappast undgått någon att idag är tioårsdagen för terrorattackerna mot World Trade Center och andra amerikanska mål. När detta skrivs är det fortfarande den tionde september, jag är redan less på 9/11 och gråtmilda teveinslag som får svenska nyhetsprogram att kännas kapade av amerikanska Fox News…” Läs mer


Susan Faludi: Den amerikanska mardrömmen
”Vi är i krig nu, lilla gumman”

”Redan samma dag som tvillingtornen rasar på Manhattan blir Susan Faludi uppringd av en journalist som lite skadeglatt konstaterar att nu kommer det väl vara sluttjafsat om den där feminismen på ett tag, va? Han är, ska det visa sig, långt ifrån den sista. Efter attacken mot World Trade Center den 11 september…” Läs mer


Evan Wright: Hella nation – In search of the lost tribes of America
I samhällets utkant

”Evan Wright har tidigare skrivit den enormt hyllade Generation kill, som även blev en framgångsrik tv-serie med Sveriges senaste stjärnskott, Alexander Skarsgård, i en av huvudrollerna. För övrigt en roll som passar honom betydligt bättre än den småfjantiga rollen som vampyr i relativt ointressanta True blood…” Läs mer


Toni Morrison: Mörkt spel
Litteraturen och De Andra (US version)

”Det går inte att förstå amerikansk litteratur utan att förstå den som en fråga om (det amerikanerna kallar) ras (inom svensk humaniora talar man ju hellre om etnicitet). Föreställningarna om vilka de underförstått vita amerikanerna är går inte att skilja från föreställningen om vilka de INTE är, det vill säga…” Läs mer


Jon Ronson: The men who stare at goats
Stranger than fiction. Way.

”Det är svårt att veta om man ska skratta eller gråta åt Jon Ronsons reportageböcker. Ofta gör man både och – och objektivt sett borde man förmodligen gråta. Men Ronson har ett alldeles särskilt öga för människans knasiga sidor, och vad kan man rimligtvis göra annat än skratta åt de fullkomligt bisarra företeelser och resonemang…” Läs mer


Sharon Smith: Subterranean fire
De som försåg oss med 1:a maj

”De flesta förknippar nog inte USA med en stark och progressiv arbetarrörelse. Den fackliga organiseringen är idag oerhört låg för att vara ett avancerat industriland, vilket också ger effekter på jämlikhet och fördelning av resurser i det amerikanska samhället. Men det finns en lång och spännande historia av radikal organisering…” Läs mer


Alistair Cooke: The American Home Front 1941-1942
On the Road med Alistair Cooke

”Under nästan sextio år läste engelsmannen Alistair Cooke upp sitt ‘Letter from America’ i etern via BBC, i ett svårslaget rekord. Han dog med stövlarna på, det allra sista programmet sändes i februari 2004. Han avled en månad senare i sin våning på Manhattan, med utsikt över Central Park. Alla som följde hans…” Läs mer


Joan Didion: Kalifornien, min historia
Så mycket som inte stämmer

”Kalifornien – min historia kunde Joan Didion skriva först efter sin mammas död. Ämnet låg för nära, även om hon indirekt har behandlat det i sina tidigare romaner. Didion hör nämligen till den typ av författare och essäister som inte alltid måste förstå vad hon själv skriver eller vad det handlar om. Så fungerar…” Läs mer


Seymour Hersh: På given order
Initierat om USA:s utrikespolitik

”Under Vietnamkriget gjorde sig en ung frilansjournalist vid namn Seymour Hersh ett namn som den som avslöjade massakern vid Song My/My Lai. Amerikanska soldater hade med berått mod slaktat civila – män, kvinnor och barn. Till och med spädbarn. Hersh lyckades med bragden att få det operativa befälet att berätta…” Läs mer


Marco D’Eramo: Slakthuset och skyskrapan
Djupdykning i framtiden

”Chicago är kanske den mest amerikanska av alla USA:s städer, den riktigt stora smältdegeln av olika trender och krafter som drar i olika riktningar. Staden är exempelvis hemorten för den världskända ”Chicago-skolan” av nyliberala nationalekonomer. Den mest namnkunniga av dem alla är väl förmodligen…” Läs mer


Gore Vidal: Evigt krig för evig fred
The statue of bigotry

”Det finns onekligen en marknad för USA-kritisk litteratur just nu; vilket väl är som det skall. Världens enda stormakt förtjänar granskning, inte minst när den bär sig åt som den gör just nu. Nu är det gamle räven Gore Vidals tur att visa uppkomlingar som Michael Moore och Al Franken vart skåpet ska stå. Grundidén i boken är…” Läs mer


Staffan Ekendahl: Amerikanerna
Om amerikaner för européer

”Jag önskar att Gudrun Schyman fick läsa den här boken. Så skulle hon inse att hon ägnade sin politiska karriär åt att smutskasta nationen som kunde ha räddat henne. Hon kunde läsa om hur amerikanerna misstror staten och tror på sig själva, istället för att som vi svenskar vänta på att samhället skall ta sig an problem…” Läs mer


Michael Moore: Vem har snott mitt land?
En rak vänster mot Bush

”Bäva månde George W Bush och den amerikanska högern. Michael Moore, mannen som gett truckerkepsen ett intellektuellt ansikte, är på jakt. Det är visserligen inte första gången, han har använt sin vänsterkrok mot amerikansk konservatism tidigare, men den här gången har han bullat upp arsenalen ordentligt…” Läs mer


Elisabet Precht: Texas – störst och bäst
The one star republic

”Från Texas har världen fått inslag som cowboys, tex-mex-mat samt en president vid namn George W Bush (den där ”jävla texasgubben”, som en före detta svensk regeringsmedlem kallade honom). Den här boken handlar dock inte om texasgubben, men däremot om delstaten som fostrat det landets president…” Läs mer


Mark Zepezauer: The CIA’s greatest hits
CIA på krigsstigen

”Du vet nog vad CIA är – Central Intelligence Agency, USA:s säkerhetstjänst. Omtalat. Omskrivet. Filmatiserat. Omgärdat av mycket mystik (som många säkerhetstjänster). Och därför också en god källa för allehanda konspirationsteorier och maktmystik. I den här lilla boken visar Mark Zepezauer prov på just detta…” Läs mer


Robert Putnam: Den ensamme bowlaren
Sköt dig själv och skit i andra?

”Så är det till slut vetenskapligt ”bevisat”: amerikanarna har blivit allt mer egoistiska. Som titeln på den här boken säger; från att tidigare ha bowlat tillsammans med vänner eller med ett bowlinglag, bowlar idag allt fler amerikaner ensamma. Det här går igen på område efter område; sport, religion, umgänge med andra…” Läs mer


James Wilson: Jorden skall gråta
500 sidor folkmord

”USA – ”land of the free, home of the brave”. Jag förvånas fortfarande över att det faktiskt finns människor som stenhårt tror på det, för saken är ju den att hela den amerikanska civilisationen vilar på ett lager av blod. Det är ett mycket systematiskt folkmord som har banat vägen för dagens USA (och för andra…” Läs mer

* * *

Klassiker | Samtid | Framtid?
Samhälle & politik | Ikoner | Den amerikanska resan


Ikoner


Maya Angelou: Jag vet varför burfågeln sjunger
”en negerflicka berättar sin barndom”

”Jag vet varför burfågeln sjunger från 1969 är Maya Angelous första självbiografi eller självbiografiska roman. Första av sju, än så länge, och det hade man ju kunnat tycka var i mastigaste laget. Om det gällt någon annan än Maya Angelou, vill säga. Utan att vara oerhört insatt – jag tror att jag fastnat för hennes namn första…” Läs mer


Charles Bukowski: Smutstvätt
En politisk Bukowski som läst Kafka

”Charles Bukowski är som Pokémon. Gillar du en måste du fånga fler. Allihopa till och med. Allra bäst av romanerna är Hollywood. Av diktsamlingarna på engelska är Play the Piano Drunk Like a Percussion Instrument Until the Fingers Begin to Bleed a Bit bäst. Dessa är roliga och sorgliga och oerhört fantastiska böcker. 10 av 10-böcker…” Läs mer


Marilyn Monroe: Fragment: dikter, dagboksanteckningar, brev
Ytlighetens insida

”Fragment är en mycket passande titel för Stanley Buchtals och Bernard Comments bok om Marilyn Monroe som innehåller just fragment av hennes liv. Det är brev, dikter, dagboksanteckningar och kom ihåg-listor som Anna Strasberg, Marilyn Monroes nuvarande arvtagerska, hittat i två stora kartonger vid en storstädning…” Läs mer


Walter Isaacson: Steve Jobs – en biografi
Steve Jobs – kontrasternas man

”Den här boken avhandlar på lite drygt 600 sidor en av teknikföretaget Apples grundare, Steve Jobs, liv och karriär. Boken utkom i oktober 2011, en kort tid efter Steve Jobs bortgång. För många är han känd som mannen som gav världen tekniska innovationer såsom datorn Mac, musikspelaren iPod och…” Läs mer


Patti Smith: Just kids
Patti och Robert söker livet

”Jag har alltid gillat Patti Smith som sångerska och med låtar som ”Because the night”, vilken jag tyvärr nyligen såg henne slakta i ett videoklipp, och ”Rock and roll nigger”, går det inte att missta sig på hennes talang, även om nu Springsteen skrev den förstnämnda. I Just kids berättar hon om sina ungdomsår i New York från mitten av 60-talet…” Läs mer


Barack Obama: Min far hade en dröm
Han vågar hoppas

”Det var inte bara Barack Obamas far som hade en dröm, det har han själv också. En dröm, en vilja att förändra. Politik är för honom ett verktyg för att nå dit, inte ett smart karriärval för honom själv. Kanske naivt i jämförelse med fullblodsproffset Clinton, Obamas motståndare i den mest intressanta amerikanska valrörelsen…” Läs mer


Erica Jong: Förföra demonen
Skrivande, politik, barnbarn och avsugningar

”När Erica Jong romandebuterade med Rädd att flyga 1973 slog hon inte bara igenom. Hon gjorde skandal. För en nutida läsare – och uppenbarligen fortfarande för författaren själv – är det svårt att smälta hur mycket skit hon faktiskt fått och ibland fortfarande får. Till oförätter som funnit sin väg in i nya boken Förföra demonen…” Läs mer


Rolling Stones: Enligt Rolling Stones
Musikveckan: The gospel according to…

”Det här är alltså historien om ett av världens absoluta största band, så som de själv vill berätta den. Till skillnad från den biografi om Keith Richards som även recenserats här, rör det sig om en auktoriserad biografi, där bandmedlemmarna framställs så som de själva vill bli sedda. Och det märks. Problemet…” Läs mer


Britt-Marie Mattsson: Vi tolererar inga förlorare. Klanen Kennedy
Så uppfostras en president

”‘USA har haft många presidenter, men bara en kung’ finns det ett talesätt som lyder, vilket givetvis syftar på Elvis Presley. Men ska man vara riktigt petig så kan man nog säga att den 35:e presidenten visserligen inte var någon kung, men att han i alla fall var medlem i det närmaste USA haft som…” Läs mer


Valerie Solanas: SCUM manifest
”Historien är en hjärntvätt. SCUM är en avprogrammering.”

”’Livet i det här samhället är – i bästa fall – skittråkigt, och ingen aspekt av det är över huvud taget relevant för kvinnor. För civiliserade, ansvarstagande, spänningssökande kvinnor återstår bara att störta regeringen, eliminera det ekonomiska systemet, införa total automatisering, och förstöra det manliga könet…” Läs mer


Gertrude Stein: Allas självbiografi
Världen i fyrkanter

”Gertrude Steins båda självbiografier (Allas självbiografi och föregångaren och bästsäljaren Alice B Toklas självbiografi) är de av hennes böcker som är minst konstfärdiga. De är också historiskt fullkomligt unika i sin språkbehandling. Man kan få känslan av att alla andra författare fortfarande skriver som impressionister. Stein har…” Läs mer


Kate Moses: Övervintring
Kyla och hetta

”Myten, eller hellre myterna, om Sylvia Plath började skapas bara kort efter självmordet i London den 11 februari 1963. Fram till 1995 framkom så differentierade tolkningar av Plaths verk och person att själva forskningen kring henne blev föremål för avhandlingar. Övervintring, Kate Moses debutroman, är en delvis fiktiv…” Läs mer


Bob Dylan: Tarantula
And he did write, uh-huh

”Bob Dylan började skriva den här boken någon gång i mitten på 60-talet. Vid den tiden gick han på ett antal inte helt lagliga substanser, levde bakom solglasögon och spottade ur sig låtar snabbare än skivbolaget hann ge ut dem. Det här var tiden då hans texter svämmade över av trasnapoleoner, korsbenta pirater, Einstein utklädd till…” Läs mer


Hillary Rodham Clinton: Levande historia
Intressant inblick i Vita huset

”Hillary Rodham Clinton är den första presidenthustrun någonsin som blivit senator. Hon har, som få presidentfruar före henne, haft en egen politisk plattform och en egen agenda. Det sägs att hon kommer att ställa upp i presidentvalet 2008. Hon skulle då bli den första presidentfrun och den första…” Läs mer


Legs McNeil & Gillian McCain: Please kill me – Den ocensurerade historien om punken
Musikvecka: Fullt ös medvetslös

”Tio år efter att boken kom ut på engelska har nu vad som kallats för punkens bibel kommit på svenska. Alla New York-scenens centrala gestalter finns här i närbild: Ramones, New York Dolls, MC5, Iggy Pop, Patti Smith och så vidare. Boken är ihopvävd av en enorm mängd intervjuer – allt från bandens frontfigurer till groupies…” Läs mer


William S Burroughs: Nova Express
Litteraturhistoriens största språkbegåvning?

”Nova Express börjar mer som en dikt än en roman och vad den än sedan blir så är det långt ifrån någon konventionell roman. Man bör väl å andra sidan knappast vänta sig någonting annat av Burroughs. Burroughs har länge fascinerat mig, ändå har jag inte läst så mycket av honom, hans böcker har istället…” Läs mer


Woody Allen: The Complete Prose of Woody Allen
Som Monty Python på LSD

”’Once again I tried committing suicide – this time by wetting my nose and inserting it into the light socket. Unfortunately, there was a short in the wiring, and I merely caromed off the icebox. Still obsessed by thoughts of death, I brood constantly. I keep wondering if there is an afterlife, and if there is will they be able to break…” Läs mer

* * *

Klassiker | Samtid | Framtid?
Samhälle & politik | Ikoner | Den amerikanska resan


Den amerikanska resan


Mikael Timm: Söderns Sötma. Människor, musik och minnen från Mississippis stränder
När legenden överträffar verkligheten

”En svensk man i övre medelåldern kör längs highway 61 för att finna det riktiga Södern, att längs Mississippideltats småstäder hitta den äkta bluesen. Det låter som en kliché. Det är en kliché. Men genom att författaren själv är fullt medveten om denna kliché så blir Söderns Sötma ändå en läsvärd reseskildring. Highway 61…” Läs mer


Bodil Sjöström: Route 66 går till Trollhättan
Thelma & Louise med djup

”’Hon hade tagit på sig sin fina rosa mohairkofta och under den en blus med broderad krage. Hon hade sin vackra svarta kjol med silvertrådar, och hon hade gjort i ordning håret och sminkat sig. Vi skulle äta frukost när mamma tittade på mig länge. ”Jag vill att du fotograferar mig, här vid köksbordet”, sa hon plötsligt. Men jag…” Läs mer


Jenny Diski: Främling på tåg
En skön rökpaus på räls

”California Zephyr, Coast Starlight, Sunset Limited och Empire Builder. Det finns något exlusivt och storslaget över persontågen i Amerika. De har alla egna namn, går tungt och långsamt, är ofta försenade, har militanta konduktörer och är en förlustaffär för Amtrak. När brittiskan Jenny Diski vill upptäcka det stora landet…” Läs mer


Jonas Inde och Martin Kellerman: Too Fast For Love
Myten om resan

”Att resa från USA:s östkust till USA:s västkust är att göra resan. På samma sätt som Odysseus är alla människor sökandes ett hem eller en fast punkt i tillvaron så är alla resors moder den som medelst en vit Ford Crown Victoria företas mellan New York och Los Angeles. Så säger åtminstone den mytiska metoden…” Läs mer


Jerome David Salinger: Räddaren i nöden
Resa utan mål

”Det må så vara att Holden Caulfield är en cynisk elitist med ett kompromisslöst förakt för mänskligheten, han är ändå en av de mest sympatiska romankaraktärer man kan ha nöjet att göra bekantskap med. Egentligen borde man kanske ha läst Räddaren i nöden när man var tonåring för att få ut maximalt av dess inneboende kraft…” Läs mer


Jack Kerouac: On the Road
Lavin av ord

”I dag (när jag skriver det här) är det söndag. Det är också runt tjugo grader utanför. Solen skiner så att årets första mjukglassar smälter. I går regnade det, men det gjorde ingenting för det var ett varmt sommarregn. Luften fylls av den där härliga lukten av grillat. Kött, fågel, fisk, grönsaker eller mittemellan…” Läs mer

* * *

Klassiker | Samtid | Framtid?
Samhälle & politik | Ikoner | Den amerikanska resan

* * *

Ännu mer USA hittar du till exempel under etiketterna USA och amerikanska författare.

Fler temasidor hittar du under Teman.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2013-09-07 00:01 / Uppdaterad: 2013-09-06 22:35

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?