Text

På film och teve

Anna Karenina, The Great Gatsby, Varma kroppar, Les Misérables och The Silver Linings Playbook – det har gått många bra böcker på bio under våren. Teve har förstås sin beskärda del av litterära förlagor (och efterapningar). En del av vår tids allra bästa texter skrivs direkt för teve, men det skrivs nog också mer djuplodande – och roligare – tevekritik än någonsin förr.

dagensbok.com må vara en litteratursajt, men om det innebär att sätta det ena mediet framför det andra, om man ser det som att man måste välja … ja, då väljer vi nog helt enkelt bra berättelser. Här av vi samlat några av dem.

Mycket nöje!

/redaktionen genom Ella Andrén


Sapphire: Precious
USA som U-land

”Jag har faktiskt inte sett filmen Precious innan jag läser romanen den bygger på, men jag ser den nästan sekunden efter att jag slagit ihop boken. Inte bara för att den ska vara bra och jag har haft den liggande ett tag, utan framför allt för att jag är så nyfiken på hur i helskotta man gestaltar den här fullkomligt brutala, men samtidigt…” Läs mer


Alan Sepinwall: The Revolution Was Televised
What looks good tonight?

”När James Gandolfini dog alldeles för ung för ett par veckor sedan fick han de vanliga, och inte oförtjänta, hyllningarna av vänner, kollegor och kritiker. “En av sin generations stora skådespelare”, etc. Det unika var inte hyllningarna som sådana, utan varför han fick dem: trots en 20 år lång karriär med roller som spände från…” Läs mer


Jennifer Worth: Barnmorskan i East End, del 2
I skuggan av fattighuset

”Det tar ett tag innan jag lyckas sätta fingret på vad som fattas. Trots att andra delen av Jennifer Worths memoarer heter Barnmorskan i East End (del 2), och omslaget pryds av söta bebisbilder från teveserien med samma namn finns det inte en jäkla bebis i den här boken. Förklaringen är inte svårare att hitta än kolofonen…” Läs mer


Dorothy Koomson: The Ice Cream Girls
Människor kring ett mord

”Jag har inga enorma förväntningar på The Ice Cream Girls. I och med att jag precis sett teveserien – en miniserie i tre delar från brittiska ITV som nyligen gick på SVT – så vet jag ju vem som gjorde det och så. Den var ändå intressant nog för att göra mig nyfiken på romanen. I centrum för The Ice Cream Girls står ett mord. Och ändå inte…” Läs mer


Victor Hugo: Samhällets olycksbarn
Vindlande berättelse med livskraft

”Sedan själva filmtekniken uppfanns har det aldrig gått mer än några år mellan filmatiseringarna av Victor Hugos roman Les Misérables. De senaste decennierna är det förstås musikalversionen av berättelsen som haft störst genomslag och när nu Hollywood till slut lagt vantarna på den också (det enda förvånande med det…” Läs mer


Robert Bloch: Psycho
Spoilad av Hitchcock

”Mary Crane är en skötsam, inte längre alltför ung kvinna med ett trist kontorsjobb. Hon väntar på att fästmannen ska ha betalat av skulderna efter sin far och få ändan ur och gifta sig med henne så att hon kommer åtminstone någonstans. Så en dag, strax före stängningsdags, ber chefen henne att deponera fyrtiotusen dollar i…” Läs mer


Charles Addams: The Addams Family Album
Gulliga goth-familjen i original

”Populärkulturen tycks svämma över av hemmavirkade monster, punkprinsessor, sympatiska spöken, heta varulvar, vampyrer med samveten, Cthulhu-gosedjur och Hello Kitty-dödskallar. Någon skrämsel med anor i 1700-talsromantiken verkar det knappt vara fråga om längre. Så man kan ju fråga sig: vem…” Läs mer


Joyce Carol Oates: Foxfire. En tjejligas bekännelser
Utanförskapets brännande låga

”Medan jag läser Joyce Carol Oates Foxfire brinner det i förorter och debatteras, för jag vet inte vilken gång i ordningen, om unga, arga män (vilka de nu egentligen är) och utanförskap. Det som slår mig är både likheter och skillnader mellan (media-)verklighet och roman. I romanen är det 1950-tal, och fem tonårstjejer…” Läs mer


Kami Garcia och Margaret Stohl: Beautiful Creatures
Stämningsfull läsning

”Ethan är 16 år och bor i det lilla sydstatssamhället Gatlin. Han befinner sig både åldersmässigt och geografiskt i sammanhang där man inte får sticka ut för mycket och vara annorlunda. Han längtar efter att bli så pass gammal att han kan lämna den kvävande småstaden. På nätterna drömmer han om en vacker flicka som…” Läs mer


Matthew Quick: The Silver Linings Play Book
Moln med silverkanter

”När Pats mamma hämtar hem honom från kliniken har han bara ett mål i sikte: att förbereda sig för det lyckliga slutet. Pat tänker sig livet som en film, med Gud som regissör. Just nu ser det mörkt ut, men om han bara anstränger sig för att bli en bättre människa så kan han lägga ”the bad place” bakom sig, avsluta den tillfälliga ”apart time”…” Läs mer


Maria Lang: Mördaren ljuger inte ensam
Förtjusande frisk och ryslig mordgåta i skärgården

”Min erfarenhet av Maria Lang-deckare är ringa. Den inskränker sig till att ha läst ett fåtal som tonåring i samband med att jag slukade alla Agatha Christies böcker. Men jag minns att Maria Langs böcker var täta, händelserika och inbjöd till massor av eget detektivarbete. Vem är mördaren och varför? Att få använda…” Läs mer


Isaac Marion: Varma kroppar
Att ärva någon annans kärlek

”Jag gillar skräck, dystopier och apokalypsskildringar, men jag har aldrig varit särskilt förtjust i zombies. Dom känns liksom för…orealistiska. Efter att ha läst Varma kroppar tycker jag inte mer om zombies generellt, men jag tycker väldigt mycket om R, huvudkaraktären. Vi får möta R när han tillsammans med ett gäng andra…” Läs mer


Jan Kjærstad: Förföraren Erövraren Upptäckaren
Tänk stort

”Det hela är en fiktiv biografi över Jonas Wergeland. Han är ett norskt underbarn som har gjort sig känd genom att skapa den legendariska teveserien Att tänka stort. Varje program väckte tittarstormar kraftigare än någonsin Hylands hörna eller Allsång på Skansen. Serien skildrade kända norrmän och kvinnor som kunde tänka stort…” Läs mer


Max Brooks: Världskrig Z
It’s the end of the world as we know it (and I feel fine)

”Någon gång på gymnasiet när jag kikade runt bland böckerna i vardagsrummet hittade jag en bok som hette K-dagen. Som de flesta andra i bokhyllan kom den från någon av Bra böckers bokklubbar, men i motsats till de flesta andra var detta ingen deckare eller spionroman. Istället var det en fiktiv dokumentär…” Läs mer


Astrid Lindgren: Stora Emilboken
Emil for president

”I torsdags fyllde Emil Svensson från Katthult i Lönneberga by i Småland 50 år. Och tvärtemot vad man kanske kan tro har jag väldigt lätt att se en femtioårig Emil framför mig. Lite rund och tunnhårig med varma leende ögon innanför de sneda glasögonen, så tänker jag mig honom. I böckerna om Emil är Astrid Lindgren väldigt…” Läs mer


Stephen Chbosky: Wallflower
En halv berättelse

”Brev. Jag älskar brev, ingenting är roligare att få i brevlådan än ett överraskande brev (i alla fall inte oönskade räkningar). Och få saker känns så tryggt att skriva som brev. I ett brev kan man både gömma sig själv och samtidigt blotta sig själv mer än man någonsin annars gör. Det är tryggt att skriva brev eftersom ingen omedelbar…” Läs mer


Robert Kirkman: The walking dead 5: Anfall är bästa försvar
Inte ens den nya världen blir bra

”Jag sträckläser femte volymen av The walking dead. Den inleds med ett utmärkt förord av Johanna Koljonen, och jag kan inte hjälpa att tänka att det är dessa förord som gör böckerna. Som ger serieböckerna sin kulturella status, som berättar mervärdet för oss slukare som annars lätt glömmer bort att detta bara är ren och…” Läs mer


Jonas Gardell: Torka aldrig tårar utan handskar del 2. Sjukdomen
Tung som en fjäder

”Sjukdomen är andra boken i Jonas Gardells trilogi Torka aldrig tårar utan handskar. I den får vi fortsätta följa Benjamin, Rasmus och deras vänner i Stockholm under åttiotalet, då sjukdomens händer fått grepp om allt fler människoliv. Den är nu inte längre en mardröm, utan obehagligt påtaglig verklighet…” Läs mer


Christos Tsiolkas: Örfilen
En verklighet som provocerar

”Örfilen har blivit serie och går just nu på svt. I höstas kom boken ut i svensk översättning. Boken är, precis som serien, uppdelad utifrån ett flertal berättarröster som får komma till tals och föra handlingen framåt. Hector fyller fyrtio och hans fru Aisha anordnar en stor fest där alla huvudkaraktärerna introduceras. Festen urartar och…” Läs mer


Olaug Nilssen: Få meg på, for faen
Sätt på mig eller se mig åtminstone

”Maria pluggar sociologi och drömmer om att hålla ett så fantastiskt bra föredrag, baserat på de egna erfarenheterna som städvikarie, att hon blir världsberömd eller någonting. Intervjuad av Skavlan. Att någon åtminstone ska se henne. Alma har gått ut och tagit lite luft under en fest på ungdomshuset när Artur ställer sig bredvid…” Läs mer


F Scott Fitzgerald: Den store Gatsby
Klassiker som fortfarande fascinerar

”Den nyinflyttade Nick Carraway inser snart att hans granne i West Egg är något utöver det vanliga. Jay Gatsby anordnar storslagna fester dit alla som räknas kommer, oavsett om de är inbjudna eller inte. Själv är han däremot knappt synlig på sina tillställningar. Ryktena om den mystiske värden är många: han har dödat någon, han är spion, han är…” Läs mer


Jennifer Worth: Barnmorskan i East End
På andra sidan välfärdssamhället

”Trångboddhet, smuts, stora barnkullar och inga preventivmedel. 1950-talets East End verkar på många sätt avlägset. Det är en tid när ruinerna från andra världskrigets bombningar fortfarande stod kvar i de fattiga statsdelarna, när graviditeterna avlöste varandra och man fortfarande ”blev med barn” snarare än ”skaffade” dem…” Läs mer


Irvine Welsh: Trainspotting
Ett liv i missbruk

”Det här är en skitig bok. Det känns som om Irvine Welsh slänger mig på gatan och bjuder mig att slicka på trottoaren för att smaka smutsen i tillvaron. Ingen antiknark-propaganda jag hört har någonsin kommit i närheten av vad jag läst i den här boken. Inifrånperspektivet av några missbrukares gemensamma…” Läs mer


David Foenkinos: Nathalie – en delikat historia
En synnerligen delikat historia…

”Boken gör verkligen skäl för sin undertitel, ‘en delikat historia’. Den är utsökt välskriven och mycket känslosam. I den här romanen ryms två storslagna kärlekshistorier. Nathalie och François är det perfekta paret. De är unga, vackra och oerhört förälskade. De har precis bestämt sig för att skaffa barn när François…” Läs mer


Anja Hirdman (red): Döden i medierna
Den ställföreträdande döden

”Döden. Ett av vår tids få kvarvarande tabun, undangömd på institutioner medan vi lägger allt mer pengar, tid och energi på drömmen om evig ungdom. Eller: Döden. En evig fascination mer exploaterad i närgångna medier än någonsin förr. Kan den rentav vara både och? Att vi avskärmar oss alltmer från döden och döendet…” Läs mer


Suzanne Collins: Hungerspelen
Beroendeframkallande var ordet, sa Bull

”Mängder av upplagor, omslag prydda av rekommendationer av författare som Stephen King och Stephenie Meyer och naturligtvis redan en filmatisering i faggorna. Suzanne Collins Hungerspelstrilogi har i snabb takt erövrat världen, och på svenska finns lämpligt nog alla tre delarna i pocket lagom till sommarlovet…” Läs mer


Caroline Graham: Morden i Badgers Drift
Mordisk testund i Midsomer

”En pryd äldre dam snokar runt i skogen, på jakt efter en sällsynt orkidé. Där får hon syn på något som chockar henne. Snart hittas hon mördad, men inte förrän hon hunnit sprida ut en och annan lagom mystisk antydan om vad det var hon såg i skogen. Mycket mer engelsk deckare och Morden i Midsomer än så kan det väl knappast bli…” Läs mer


Andrew Chambliss, Jed Whedon och Maurissa Tancharoen: Dollhouse: Epitaphs
Welcome to the thought-pocalypse

”Har du någonsin funderat på hur en version av (tjej)dig skulle beskriva hur en annan version av dig tyckte att killversionen av dig var i sängen? (Om du har det är jag inte säker på att jag faktiskt vill veta det.) Sådant händer nog bara i Whedon-världar. I teveserien Dollhouse, som nu alltså, precis som alla Joss Whedons…” Läs mer


Richard Yates: Revolutionary Road
Tja, du vet, vi gör alla vad vi kan

”Se på unge Frank Wheeler, äkta man, tvåbarnsfar och snart 30. Han jobbar i sin trädgård på Revolutionary Road ute i förorten i Connecticut. Han bryter upp stora stenar på bakgården och släpar runt dem till framsidan där han försöker stenlägga gången ner till garageuppfarten. Det är hårt arbete, svetten rinner…” Läs mer


Sara Shepard: Lögner
Alla har något att dölja

”Fem bästa vänner delar en hemlighet, som helt enkelt kallas för ”Jenna-grejen”. Sedan försvinner en av dem under sommarlovet efter sjuan. Den är den vackra Alison DeLaurentis, tjejen som alla killar vill kyssa och alla tjejer vill vara. Hennes bästisar skiljs åt och hittar nya vänner. De vill inte påminnas om sitt…” Läs mer


Cormac McCarthy: The Road

”Och så tar det slut. ‘This is how the world ends; not with a bang, but with a whimper’, skrev T S Eliot en gång i världen. Vi kommer in efter smällen, när bara dödsjämret återstår. Världen är död, naturen är död, mänskligheten är det i princip också – allt som återstår är enstaka individer som inte hunnit lägga sig ner och dö än…” Läs mer


Jens Lapidus: Snabba cash
Up-to-date med ett bäst före datum

”Cash is king, ja precis det handlar Jens Lapidus bok Snabba cash om. Det är i Stockholms undre värld vi befinner oss, där pengar är allt och kokainkrängande mafiosos styr. Sen finns en annan men inte helt okänd sida av Stockholm: överklassens jetsetliv på Stureplan. Handlingen kretsar kring JW, ursprungligen en svenssonkille…” Läs mer


Jane Espenson (red): Inside Joss’ Dollhouse
”The Apocalypse Was Televised”

”’Introductions for books of this sort often discuss why the show in question elicits so much devotion and accommodates so much analysis. But I’m starting to feel that a good enough answer is just “It’s a Joss Whedon show.’ Så inleder Jane Espenson sitt förord i antologin Inside Joss’ Dollhouse, och egentligen är det”…” Läs mer

* * *

Previously on dagensbok.com:
Tema: Litteratur och TV

Du har väl inte missat vår tidigare TV-temasida? Här finns ännu fler böcker om TV, böcker som blivit TV och TV som blivit böcker.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2013-07-06 00:00 / Uppdaterad: 2013-07-21 20:47

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?