Nyhet

Vecka 26 på dagensbok – Lärare, soldater och dagarna med farmor

Sommaren är här och vi har redan startat veckan med lite vägledning för läraryrket i Sofias recension av Katja Hvenmark-Nilssons Balanskonster för nya lärare.

Tills imorgon har Christina läst Elin Bengtssons debutroman Mellan vinter och himmel. En ungdomsbok som handlar om två tonårsbröder där den ena är döende. Vad Christina tyckte om boken får ni veta imorgon.

Håkan har läst Sara Sum Jenssons prosadiktsvit Ur mörkret över axeln – en bok han är tveksam till. Sviten är en skriven läsning av Victoria Benedictssons efterlämnade skrifter – främst då hennes ofullständiga Ur mörkret, som Benedictsson skrev på under sitt sista år i livet. Och då givetvis fokus på hennes självmord.

Marie skriver om Dagarna med farmor av Frédérique Deghelt. En roman om en kvinna som först i 30-årsåldern på riktigt lär känna sin farmor, och om deras gemensamma kärlek till litteratur. Enligt Marie är den tyvärr väldigt styltigt och platt berättad, vilket blir en märklig kontrast till det litterära samtalet i romanen.

På lördag gästar Sergej Kotov. Han har läst Soldater, av Sönke Neitzel och Harald Welzer, där de analyserar avlyssnade samtal mellan tyska soldater i fångenskap. Det är en bok om hur dessa män förhåller sig till allt våld de upplevt och själva utövat under kriget. En bok som har en välgörande humaniserande effekt, tycker recensenten.

Och på söndag skriver Anna Liv om Hennes iskalla ögon av Carin Gerhardsen. Det är den sjätte boken om Hammarbypolisen. Två kvinnor försvinner och när polisen kopplas in ser de likheter mellan de båda fallen. Bägge kvinnor har levt under mental press, och det vore inte osannolikt om de frivilligt flydde. Men så dyker ett lik upp… Det här är en spännande och obehaglig historia om fysisk- och psykisk misshandel. Om kontroll långt bortom det normala. En perfekt bladvändare på semestern, menar Anna Liv.

Anna Carlén

Publicerad: 2013-06-24 21:43 / Uppdaterad: 2013-06-24 21:43

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?