Krönika

DebutBar bland brandlarm och relationer

Förra veckan gick en av vårterminens höjdpunkter i Stockholm av stapeln, nämligen DebutBar. Denna gång bjöds vi in till Debaser Medis och där köade vi in tillsammans med en svulstig studentbaluns. Dagensbok var naturligtvis på plats, och hade just slagit oss ner då brandlarmet tvingade oss alla att utrymma byggnaden. Denna fadäs bjöd in till skämt och när vi väl återkommit till våra platser passade moderator Harald Hultqvist att tacka för det ”brinnande” intresset och presenterade vårens ”heta” debutanter. Dessa bestod för övrigt av nio kvinnor och en man. Kvinnorna skrev om relationer och mannen om slagsmål. Joråsåatt. Dock tror jag sällan jag presenterats för ett så jämt startfält. Faktiskt lystrade mitt läshjärta till många av dessa debuterande böcker. Dessa fastnade jag dock särskilt för:

vitsvit

Athena Farrokhzads Vitsvit (Albert Bonniers Förlag) kretsar pragmatiskt kring vithet, närmare bestämt kroppens, begärets och språkets vithet. Formgivningen korresponderar dessutom med innehållet och dikterna presenteras på svarta textremsor med vit text. Här får vi möta krig, revolution och migration i en slags kollektivitet. Formen har Athena Farrokhzad lånat av en iransk poet med samma efternamn som henne själv. Vitsvit kan liknas vid ett körverk från det antika dramat där olika röster ger sig till tals.

Marie Hållander debuterar med Tjänster i hemmet (Kabusa). Hon har jobbat som vårdbiträde i flera år och tagit in det i skrivandet. Vad är etiskt möjligt i mötet mellan vårdtagare och vårdbiträde verkar vara en central fråga som behandlas. Här handlar det om en tidsmässig ram och ett maktberoende. Moderator Harald Hultqvist menar att det är en diktisk, poetisk hållen historia som berättas på ett impressionistiskt vis.

Tove Mörkbergs Barnen (Brombergs) fastnar jag också för. Barnens röst kommer inte så ofta till tals utanför familjen, och ur detta relativt cementerade maktförhållande finns massor att gräva. Barnet liksom instängt i sin lilla värld trots att det tar del av den stora världen.

Elin Bengtsson skriver om döden och relationer i upplösning i sin Mellan vinter och himmel (Natur & Kultur). Här får vi möta unga Andreas som väntar på att dö i cancer. Under tiden funderar han på vem han är och i förhållande till vad? Bland annat jämför han sig med sin gitarrspelande bror som verkar ha fått det mesta. Det handlar förutom om döden också om identitetsskapande och livet.

Annakarin Thorburn berättar en historia om en kvinna som går in i ett dubbelliv. Det handlar om två parallella världar som bara existerar en i taget. Jag biter i apelsiner (Gilla böcker) undersöker vad det är som gör att en begår omoraliska och själviska handlingar och hur vi formas av det.

intehelthundra1

Caroline Hainer fick i uppdrag att skriva en faktabok om kärlek men det blev istället en självbiografi om hennes egna relationer vilket bidrog till att hennes psykolog gav henne relationsförbud. Debutromanen heter Inte helt hundra (Volante) och som Hainer så klokt sa; Relationer är inte något man drabbas av, det är något man är aktiv i.

Jag gick strosade hem ifrån vårterminens DebutBar med två böcker i väskan. En till morsan som jobbat inom äldrevården, och en till mig själv som inte är klockren på relationer…

20130603_213132-12

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2013-06-04 10:00 / Uppdaterad: 2013-06-04 10:16

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?