Nyhet

Vecka 21: Debutanter, genier och demokrati

Schlageryran är över i Malmö. Inte förrän i sista stund, på finaldagen, trotsade jag min Svenssonångest och drog till Folkets park för att se på spektaklet. Folkligt, trivsamt, festligt, och så vann grannlandet! Var inte helt överens med sällskapet när det gällde poängsättning, och inte helt överens med rumpan om att en betongklump var bästa platsen att sitta på i fem timmar… Men roligt var det!

Några böcker om schlager blir det inte denna vecka, men vi börjar med lite svensk glamour. Lena Nyman, en av våra största skådespelerskor genom tiderna, har blivit porträtterad i Annika Perssons bok Jag vill ju vara fri, som jag recenserar idag. Det är en kavalkad av svensk filmhistoria och fantastiska rollprestationer, men också en baksida med tungt missbruk och osäkerhet.

Till imorgon har Oscar läst Sofi Oksanens senaste, När duvorna försvann, en historia om svek och lojaliteter där scenen än en gång är Estland under andra världskriget.

Kari har läst Religionen i demokratin : ett politiskt dilemmas återkomst, en antologi utgiven av Timbro. Det är insiktsfulla texter, men i och med att den är utgiven av Timbro missar den en hel del läsare, menar Kari. Recension kommer på onsdag.

På torsdag får vi läsa om en debut. Då skriver Marcus om Jenny Åkervalls Jag tjänar inte. Hon är före detta journalist och medarbetare i Göran Perssons och Mona Sahlins stab. Boken innehåller svensk politik, livspusselstress, arbetsplatsskildringar och psykiatri. Väldigt spännande, låter Marcus meddela…

På fredag skriver Anna C om Linn Hanséns Gå till historien, en diktsamling som försöker göra upp med vårt sätt att prata om just historien. Samlingen återkommer till vad historia egentligen är, men är en aning ensidig, tycker Anna.

Och till helgen får vi som vanligt en gästrecensent, missa inte det! Vad läser du själv just nu?

Lina Arvidsson

Publicerad: 2013-05-20 16:45 / Uppdaterad: 2013-05-21 10:43

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?