Gästrecension

: Publicera dig!: om utgivning på förlag och andra publiceringsmöjligheter
Publicera dig!: om utgivning på förlag och andra publiceringsmöjligheter Susanne Holmgren
2012
Kabusa Böcker
8/10

Konkret och peppande om vägen till publicering

Utgiven 2012
ISBN 9789173552455
Sidor 114

Om författaren

susanne-anders-wejrot
Foto: Anders Wejrot

Susanne Holmgren är bosatt i Göteborg och debuterade 2004 med diktsamlingen Arktica – Isströmmar och moräner. Hon är utbildad skrivarpedagog och vid sidan av författarskapet arbetar Susanne som manuscoach och leder skrivarkurser. Hon är också verksam som översättare, redaktör och lektör.

Gästinformation

Född 1974 i Vänliga Västmanland. Bor sedan flera år tillbaka i Lund. Litteraturvetare som valde att skriva sina uppsatser om antika dramer och Isländska sagor, men som sedan snöade in på barn- och ungdomslitteratur. Förlagsredaktör och kommunikatör till yrket. Läsare och bokbloggare på fritiden – så mycket som mina två barn tillåter. Litterär allätare, men tycker särskilt mycket om tjocka familjekrönikor, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor, starka kvinnoporträtt och brittiska kriminalare. Bloggar på Västmanländskans bokblogg och twittrar som@ulejo Bloggambassadör för Bokmässan 2013

Sök efter boken

Susanne Holmgrens bok Publicera dig! är en väldigt konkret handbok med tips och råd till aspirerande författare. Hon skriver både om bra saker att tänka på vad gäller själva skrivprocessen och vad man ska tänka på rent praktiskt innan man skickar in ett manus till ett förlag. Hon ger också råd om hur man kan resonera kring vilka förlag man kontaktar och en inblick i hur processen på ett förlag kan se ut innan ett manus blir antaget och vad som händer efteråt. Ett sista kapitel behandlar alternativa publiceringskanaler och olika möjligheter att sprida sin text.

Det jag gillar med den här boken är att den är just så konkret. Den är lättsamt skriven och det gör råden väldigt tillgängliga. Den skönmålar inte på något vis författaryrket eller vägen fram till publicering. Den inger inga falska förhoppningar, men uppmuntrar den som tror på sitt författarskap och sitt manus. Andemeningen är i stort att det är väldigt svårt att få ett manus publicerat på ett förlag, men att det absolut inte är omöjligt.

Susanne Holmgren uppmuntrar författaren att se förfarandet med att skicka in manus och få refuseringsbrev – ofta många gånger – som en del av skrivprocessen och att använda all respons och alla erfarenheter som ett medel att bli en ännu bättre författare.

Jag arbetar själv på förlag och uppskattar att den delen av boken som handlar just om urvalsprocessen på förlagen är väldigt nyanserad och väl beskriver alla de faktorer som avgör om ett inskickat manus faktiskt når ända fram till publicering. Jag uppskattar också att författaren till boken lägger stor tonvikt vid vikten av att skicka in ett så färdigt manus som möjligt och till och med tipsar om hur man kan skriva ett följebrev. Det är inte ovanligt att slarvigt redigerade manus och följebrev med starka krav på hur publiceringen ska ske, landar hos förlagen. Om nålsögat är litet redan innan, så krymper det avsevärt när det finns faktorer som försvårar bedömningen eller avskräcker från ett samarbete.

I förordet skriver Susanne Holmgren: ”Använd Publicera dig! som en uppslagsbok och låt innehållsregistret guida dig in i de publiceringsmöjligheter som just du är intresserad av.” Som en handbok och en uppslagsbok fungerar den här boken utmärkt. Den är mycket matnyttig och för till exempel en kursledare på en skrivarutbildning är den väl värd att tipsa om.

Ulrica Lejbro

Publicerad: 2013-03-16 00:00 / Uppdaterad: 2013-03-16 09:49

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #5137

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?