Text

Intervju med Herman Koch

Herman Koch har skrivit sen han var liten, bestämde sig tidigt för att strunta i föräldrarnas råd att satsa på en universitetsexamen och ett riktigt jobb och satsade istället på författandet. Något riktigt jobb, säger han, har han aldrig haft.

Middagen är den första av hans romaner som har översatts till svenska, trots att han blev utgiven redan 1985 och har skrivit flertalet romaner och novellsamlingar sen dess. Middagen har gjort succé först i Nederländerna, sen i övriga Europa och i Sverige. Jag undrade vad Herman tror är orsaken till att just Middagen har blivit en sån framgång.

- Den handlar om något universellt, om föräldrars rädsla, en undran och en oro över vad deras barn gör. Den rädslan och nyfikenheten delas av många, inte bara föräldrar. Centrum i berättelsen är upplevelsen av att inkräkta på någons, ett barns eller någon annan som står en nära, privatliv.

Det här temat är centralt i romanen. Herman Kock berättar att startskottet för romanen, inspirationen för hans skrivande, kom med en verklig händelse. Han var i Barcelona och såg på nyhetsrapporteringen om två 16-åriga killar, som likt Michel och Rick i romanen, dödar en hemlös person som ligger och sover innanför dörrarna till en bankomat. Till skillnad från romanens Michel och Rick kunde man se verklighetens mord tydligt på bankens övervakningskameror och de två killarna greps dagen därpå och dömdes till 20 år i fängelse.

- De såg så normala och snälla ut. De var nyktra och drogfria och såg ut att komma från den övre medelklassen. Det hade kunnat vara mina barn, vems barn som helst. Istället för att identifiera mig med offret identifierade jag mig med dem, gärningsmännen. Vad gör man när nåt sånt här händer?

Herman Koch berättar att hans egen reaktion skulle vara att skydda sitt barn till varje pris. Att skydda någon, säger han, kan innebära att avslöja hemligheten som att fly från en dom.

Middagen

Herman Kock närmar sig 60 år. Trots att han har skrivit sen han var ung och publicerades redan när han var 28 år är det först nu som han når stor framgång med en roman. Det är något han tar med ro. Nu kan han, till skillnad från om han hade slagit igenom stort som ung, vara avslappnad och han känner ingen press i skrivandet av nästa roman.

- Många författare glöms bort i 60-årsåldern. Jag upptäcks nu.

Han debuterade med en novellsamling. Det beror på, säger han, att han var osäker på om han kunde skriva mer än 10 sidor på en och samma text. Sen dess har han dock skrivit flera romaner och de har blivit fler och fler sidor. Han berättar att han nu skriver på en roman som är uppe i 400 sidor. Han har alltid varit rädd för att skicka in sina texter till förlag och gör det bara om han känner 100 procent för en text. Romanen han skriver på nu påbörjade han för 20 år sen. Då trodde han inte på idén och hann bara skriva 30 sidor innan han la ner den. Men idén har mognat och det blir nu nästa roman av Herman Koch, en roman som likt Middagen befinner sig på gränsen mellan verklighet och dikt.

Camilla Hällbom

Publicerad: 2013-02-23 00:01 / Uppdaterad: 2013-02-23 10:42

Kategori: Författarintervju, Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?