Gästrecension

: Tung trafik och lilla vägen
Tung trafik och lilla vägen Joar Tiberg
2013
Albert Bonniers Förlag
6/10

Joar Tiberg-kampanjen 2013
-kampanjen

Utgiven 2013
ISBN 9789100127091

Om författaren

Joar Tiberg
Foto: Sofia Runarsdotter

Joar Tiberg, född 1967, är verksam som poet, journalist, översättare och barnboksförfattare. 2008 mottog han Svenska Akademiens stipendium ur Stina och Erik Lundbergs stiftelse. Han har också tilldelats han Rubus arcticus, Norrbottens Läns Landstings kulturstipendium.

Gästinformation

Charlotte Qvandt, född i Stockholm 1983, är utbildad skrivpedagog och har läst skrivarlinjen på Jakobsbergs folkhögskola och kreativt skrivande på Södertörns högskola. Våren 2011 debuterade hon med boken Du ser draken genom fönstret. Om att förlora sin mamma och själv bli en. Under 2013 utkommer hon med diktsamlingen Du klarnar på FEL förlag.

Sök efter boken

Det började för mig redan i förra boken ANSVARET ANSVARET ANSVARET ANSVARET: en sorts metodisk och rytmisk rundgång där språket ömsom flöt, ömsom föll rakt in i en, ömsom stakade sig, ömsom fann helt andra betydelser, beröringspunkter, ömsom lämnade att vara ett språk. Jag fick boken sänd till mig av en vän och började från början och kastades framåt.

fluktuationscirklarna
näppkonfektyr
-kampanjen
jagmissionärerna
-kampanjen
Initiativljus
-kampanjen
polisbil
potatisorgie
polisgrep
besvärsposter
potatissallad
en rundkontakt
tvångutflytningar
-kampanjen

Tung trafik och lilla vägen lämnar bokens form än mer, lämnar nästan poesin och tar upp ordet och lägger det främst, sida upp och sida ner till synes utan början eller slut; från insida pärm och ut över slutet pulserar ett nyanvändande av ord. En yta, ett inordnande av ordens samtliga användningsområden i Joar Tiberg-kampanjen. För detta är en kampanj. Det är ett statement, ett managementförhållningssätt. Ett flöde med syfte att angripa, vrida och attackera mig när jag läser.

Jag upplever denna bok som genreöverskridande såväl som sakambivalent. Vad är det jag läser. Och är verkligen läsa det jag primärt ska göra. Är det inte så egentligen att denna bok ska kännas. Eller månne ätas? Matas in i munnen? In i kroppen. Ska jag umgås med den? Låta den repa upp mitt språkbruk?

Man blundar till:
kroppsdocka
-kampanjen
Man blundar till:
turbinstrumpa
Man blundar till:
rotorknopp
Man blundar till:
snabbgrävling
-kampanjen
Man blundar till:
abortglänta

Är det en bok, är det ett konstverk eller är det kanske allt detta samtidigt? Poeten som copywriter i en lyrisk granatattack, men där granaten aldrig slår ner, där inget rörs till. Där poeten bara tillåter orden att dundra på. Kampanjen för något vi redan vet, redan konsumerar, men vem bryr sig? Jag är den mycket lilla vägen och jag överöses.

Jag förbereds inte på Joar Tiberg-kampanjen när den inleds och vad jag vet så slutar den aldrig. Inte i den här boken i alla fall, och inte innan boken började heller, för redan på framsidan av den förra boken avslöjades dess ankomst: ”Nästa bok heter Tung trafik eller Lilla vägen” står där tryckt.

Charlotte Qvandt

Publicerad: 2013-02-16 00:00 / Uppdaterad: 2013-02-16 10:10

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #5092

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?