Krönika

10 i topp januari 2013

1 av 10 (Ny)


Nina Bouraoui: Enstörig
En magisk röst

enstorig_omslag”Jag har gått runt länge och småläst Nina Bouraouis Enstörig när jag äntligen sätter mig för att formulera mig kring den. Boken tillhör redan last season, men är ändå en sådan som tar längre tid än en säsong att processa. Jag tänker att det är en bok värdig sommarlovet. Den sortens sommarlov vars lästid bara får upptas av en enda bok eftersom den kräver så mycket känslomässigt utrymme att den tar syre från alla andra…” Läs mer

2 av 10 (1 av 10)


Karolina Ramqvist: Alltings början
Att bli knullad eller älskad

Alltings början”Det dröjer länge innan jag börjar tycka om Karolina Ramqvists senaste roman Alltings början. Jag antecknar sidan 190 och 280 men sen går det i en rasande fart, 293, 306, 331, 332, 362, 366. Så sent som igår sa jag till en kollega att jag tyvärr inte var så förtjust, att det var en klassiskt bra roman som visserligen hade driv och gick lätt att läsa, men…” Läs mer

3 av 10 (Ny)


Felicia Stenroth: Bilder som inte angår mig
Som att kika in genom någons fönster

bilder-som-inte-angar-mig-omslag”Aron och Minna. De är ett omaka par och då menar jag inte par som i att vara ihop. Nej, det vill inte Minna. De ligger bara med varandra och försöker vara vänner. De har bara varandra, ingen annan kommer nära. Hon har inga föräldrar och farmodern som hon växte upp med har hon lämnat på landet i Skåne. Han bor nära sina föräldrar men ingen av dem vill ha någon kontakt…” Läs mer

4 av 10 (Ny)


Ronny Ambjörnsson: Ellen Key. En europeisk intellektuell
”Hon överdrev naturligtvis, annars vore hon inte Ellen Key

Ronny Ambjörnsson, Ellen Key (omslag)”Kanske är det Strindbergs fel (vars nidbild bitit sig fast). Kanske det att hon klassats som särartsfeminist (även om det framstår som till viss del en förenkling). Ellen Key har inte åldrats lika väl som sina skönlitterära kollegor, och kanske är det nu en gång så, att debatt och kritik står sig sämre än romaner, dikter eller pjäser…” Läs mer

5 av 10 (Ny)


Hélène Grémillon: Den förtrogne
Spännande brevläsning i en dåtida nutid

Hélène Grémillon Den förtrogne (omslag)”Ibland uppstår bra saker när genrer blandas. Ibland blir resultatet mindre lyckat. Mixar man ihop en kärlekshistoria med en deckare, förlägger handlingen i en dåtida nutid som blandas med en dåtida dåtid och låter berättelsen berättas genom brev med olika berättarpersoner från dåtid till en läsare i nutid. Ja, då kan resultatet bli fruktansvärt långtråkigt och dödtrist och tråkigt men också alldeles, alldeles underbart…” Läs mer

6 av 10 (Ny)


Michele Lesbre: Nina av en slump
Hypnotiskt skimmer när det är som bäst

ninaavenslump_omslag”För artonåriga Nina är livet ganska grått. Varje dag samma sak: ändlösa, tröstlösa timmar på en trist hårsalong i staden Roubaix i norra Frankrike. Det är inte vad Nina vill. Livet måste rymma något större, någonting mer än att klippa slitna toppar och smöra för nonchalanta kunder. I hemlighet drömmer hon om ett liv inom teatern – en värld som skulle få henne att bli hel…” Läs mer

7 av 10 (Ny)


Nguguu wa Thiong’o: Drömmar i krigets skugga: Minnen från en barndom
Alltid fler lager

drommarikrigetsskugga-omslag”En liten pojke i det brittiskägda Kenya är inne i stan med sin mor för att köpa en skoluniform, så att han på nåder ska släppas in i Civilisationen. I en indiskägd butik (alla butiker ägdes av indier) får han syn på en bild av en mager man i höftskynke och runda glasögon. “Vem är det där?” frågar pojken som några påtvingade namnbyten senare ska komma att heta NgÅ©gÄ© wa Thiong’o…” Läs mer

8 av 10 (7 av 10)


Johannes Anyuru: En storm kom från paradiset
Sin pappas anti-biografi

En storm kom från paradiset”Jag trodde jag hade läst en biografi, men efter att ha läst de sista tio sidorna i boken förstår jag att jag läst en anti-biografi. Jag har bara läst om det som gjorde att biografin inte blev någon biografi. Jag tror det är så man måste förstå En storm kom från Paradiset, boken Johannes Anyuru skrivit om sin far. Ni som inte vill veta vad…” Läs mer

9 av 10 (Ny)


Christopher O’Regan: Kärlekens krigare
Passionerat om kampen för en förlorad värld

Christopher O'Regan Kärlekens krigare (omslag)”Den finskättade baronen Gustaf Mauritz Armfelt var hovämbetsman hos Gustaf III, och innehade titeln överstekammarjunkare, men han var också kungens allra käraste vän. Om detta berättar Christopher O’Regan i sin senaste bok Kärlekens krigare, som utkom i höstas. Den då 35-årige Armfelt var närvarande på Stockholms slott den 29 mars 1792 när Gustaf III…” Läs mer

10 av 10 (Ny)


Ann Hallström: Bror mor dotter rekviem
Mellan kropp och krig

bror-mor-dotter-reqviem_omslag”Vid första anblick verkar Ann Hallströms senaste diktsamling enkel, allt för uppräknande, allt för klassisk och utnött i många av sina bilder. När jag sedan läser den en gång till, och ytterligare en gång, händer det som jag alltid hoppas på med diktsamlingar – den öppnar sig i ett bitande påtagligt mönster, den blir en närvaro i kroppen när jag läser. Jag tror mig förstå något…” Läs mer

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2013-02-01 00:00 / Uppdaterad: 2013-02-01 09:06

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?