Recension

: Vår katastrofala historia
Vår katastrofala historia Jess Rothenberg
2012
Rabén & Sjögren
7/10

Ingen katastrofal historia

Utgiven 2012
ISBN 9789129685398
Sidor 430
Orginaltitel The Catasrophic History of You and Me
Översättare Jan Risheden

Om författaren

Den amerikanska författaren Jess Rothenberg växte upp i Charleston i South Carolina, men bor numera i New York. ”Vår katastrofala historia” är hennes första bok.

Sök efter boken

Om du var tvungen att berätta för din flickvän sedan drygt ett år tillbaka att du inte älskar henne, kan du tänka dig en värre respons än att hennes hjärta brister och hon dör – bokstavligt talat? Det skulle väl i så fall vara att vara flickvännen ifråga och få höra de ödesmättade orden. Det är precis vad som händer femtonåriga Brie (Aubrie), när hennes pojkvän Jacob gör slut. För det är inte Jacob den här boken handlar om, utan Brie.

Efter sin död färdas Brie via buss genom en stad som liknar den hon växte upp i till ”A Little Slice of Heaven”, pizzerian hon och hennes familj var stamkunder på. Men inget är sig likt. Det är inte det vanliga klientelet som håller till där längre. Tur att Patrick finns där för att hjälpa henne. Han ser ut att vara i hennes egen ålder, men han måste ha varit död ett tag för hans stil är som tagen direkt ur ”Top Gun”. Först blir Brie irriterad på att han hittar på smeknamn med osttema åt henne (det är det bara hennes familj som får göra) men efterhand tvingas hon motvilligt erkänna att Patrick är ganska bra att ha till hands och en bra vän.

Patrick lär henne allt hon behöver veta för att navigera livet efter detta. Bland annat får hon lära sig att zooma och att besöka sina efterlevande. Var och en sörjer på sitt sätt. Bries pappa (som är en framstående kardiolog) gräver ner sig i hennes ”fall” för att kunna förstå hur ett femtonårigt hjärta faktiskt kan rämna mitt itu. Hennes bästisar anordnar minnesstunder och stöttar varandra. Hennes lillebror fäller inte en tår men gråter inombords. Och Jacob …

Brie får på nära håll se hur hennes död påverkar dem hon älskar. Hon får också reda på saker om dem som hon önskar att hon hade sluppit. Det är oerhört frustrerande att vara så nära och inte kunna prata med dem. Och hur ska hon egentligen kunna hämnas på Jacob? Det är ju trots allt hans fel att hon dog.

Boken följer de olika stadier Brie går igenom efter sin död: Förnekelse, vrede, förhandling, sorg och acceptans. Dessutom går musiken som en röd tråd genom boken, då varje kapitel har fått sin titel från textraden i en låt. I slutet finns det en förteckning över alla låtar som finns med i boken. Jag rekommenderar att skapa en låtlista med dem innan läsningen så att man kan lyssna på ”rätt låt” till varje kapitel. Det tillför en extra dimension.

Det börjar väldigt bra. Boken har ett fräscht koncept och en spännande intrig. Skildringen av vad som händer när någon dör känns trovärdig och karaktärerna i boken är mångfacetterade och kommer till liv. Lite mer än halvvägs in blir det lite för många svängar för min smak. Dessutom tappar boken farten, men den gör en snygg upphämtning mot slutet och på det stora hela är det en riktigt bra ungdomsbok. Jess Rothenberg gör en klockren debut.

Sofia Luthman

Publicerad: 2013-01-15 00:00 / Uppdaterad: 2013-01-14 20:37

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5057

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?