Recension

: December
December: Från adventspyssel till nyårspartaj Jens Linder och Johanna Westman
2012
Bonnier Fakta
8/10

För en stressfri december

Utgiven 2012
ISBN 9789174242874
Sidor 199
Illustratör Pia Koskela
Medförfattare Fotograf: Ulrika Pousette

Om författaren

Jens Linder är född 1964 och verksam som kock och journalist. Bland annat har han publicerat matartiklar och recept i Dagens Nyheter. 2006 tilldelades han Tore Wretmanmedaljen av Svenska Kockars Förening för “sina berömvärda insatser och engagemang för svensk matkultur”.

Johanna Westman är född 1969 och verksam som svensk programledare och har gett ut flera böcker om mat och matlagning för barn.

Sök efter boken

Att formgivningen och förpackningen av kokböcker är viktig råder det ingen tvekan om. De kommer ofta med tillhörande box eller omslag, är stora och tunga med fotografier som skulle kunna vara hämtade ur vilken coffee table book som helst. Men kokböcker är inte gjorda för att ligga på ett bord. De är gjorda för att få vara med i köket, att spillas på och bläddras i med kladdiga fingrar. December är en vacker kokbok, jag blev genast tilltalad av det fina omslaget där det dalablåa går mot det varma saffransgula. Att pärmarna är i kartong och att sidorna är fyllda av fotografier och illustrationer på matt papper gör att jag också vågar ta med mig boken in i köket, vilket borde vara en förutsättning för en kokbok.

December är en bok att inspireras och använda sig av hela december. Här finns tips och recept för mysiga långfrukostar i advent, tilltugg till glöggbjudningarna och ett helt kapitel för nya värmande och svalkande drycker.

Det traditionella julbaket kommer alltid att vara mitt favoritkapitel, inlagd sill i all ära, men jul blir det inte utan bak! Ingefärssnittarna är fantastiska i både smak och seghet. Mandelmusslorna får mig att äntligen hitta någonting att använda mina veckade kakformar i metall till. Lussebullarna blir saftiga och skimrande. Och för den internationelle finns recept på både Galette de rois och engelsk fruktkaka.

Självklart bjuder även Jens Linder och Johanna Westman på en handfull olika sillinläggningar, sin bästa griljerade skinka, gravad och rimmad lax, julpastej och så ett par sallader. På ett julbord ska det helt enkelt finnas något för alla.

ulrika-pousette02ulrika-pousette01
Fotograf: Ulrika Pousette

Redan inledningsvis presenterar författarparet en detaljerad och ordentlig julplanering med uppgifter utspridda över hela december, allt för att undvika stressen som ofta kommer de sista dagarna innan julafton. Den första punkten, den första december är just att göra sin egen julplanering, skriv en lista med vilka maträtter som ska lagas, vad som ska handlas och inte minst en julklappslista med paket till alla som ska vara med och fira jul. Sjunde december: ”Plocka fram vackra papper och bokmärken och gör fina julkort. Passa på att vika några fina hjärtan och stjärnor till granen också.” Fjortonde december: ”Gör julgodis och göm undan det på en hemlig plats. Lägg undan lite för att ge bort.” 26 december: ”Förkovra dig i alla klappar och nöj dig med att slänga ihop något gott av julbordets rester.”

Med den planeringen finns det även möjlighet att hinna med att njuta av det där mysiga pysslet kvällen innan julafton som aldrig annars hinns med. Gör servettblommor och presentrosetter i olika modeller, och pappersstjärnor att hänga i fönstren. Inspireras av försättsbladen till varje kapitel i boken som på ett fantasifullt och lekfullt sätt blandar klassiska julmotiv för den allra bästa känslan.

Emelie Novotny

Publicerad: 2012-12-08 00:00 / Uppdaterad: 2012-12-07 17:28

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5003

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?