Recension

: Turk och Timotej - En natt
Turk och Timotej - En natt Lina Forss och Niklas Krog
2012
Bonnier Carlsen
9/10

Pirrig tonårsförälskelse

Utgiven 2012
ISBN 9789163871566
Sidor 175

Om författaren

Lina Forss, född 1967, är författare av böcker både för ungdomar och vuxna. 2005 debuterade hon med den delvis självbiografiska romanen Vildängel.

Niklas Krog, född 1965, är författare och debuterade med Under Guds himmel (1996), en historia om korstågstiden. Han har skrivit historiska berättelser och även fantasy och science fiction för barn och ungdomar.

En natt – Turk och Timotej är författarnas första samarbete.

Sök efter boken

I Turk och Timotej – En natt har författarna Niklas Krog och Lina Forss placerat sina respektive huvudpersoner i en gemensam roman. Niklas Krog har skrivit två böcker om basketkillen Turk och hans relation med Ayla: Turk och Ayla och Turk och Ayla – sista skottet. Och Lina Forss har skrivit två böcker om Timotej som är uppvuxen i Stockholm, men som flyttar med sin mamma och hennes nya kille till London: Kär i kärleken och Tro, hopp och kärlek. Nu låter författarna karaktärerna mötas, i vartannat kapitel får vi Turks perspektiv skriven av Niklas Krog och i vart annat kapitel Timotejs skrivet av Lina Forss.

Jag har tidigare läst om Timotej, men inte om Turk, vilket inte påverkar min läsning. Det är lätt för mig att ta till mig båda karaktärerna, jag känner igen Timotej sen tidigare böcker och blir snabbt klar över vem Turk är.

Det är dagen innan julafton när Turk och Timotej möts på NK. Det är mörkt, snöigt och massor med tid som ska fyllas med något. Sådär som det bara är när man har lov. Turk får inte träna på flera dagar. Och Timotej har FF en dag till.

Turk:

Men han log inte. Inte heller släppte han greppet. Snarare slöt sig handen hårdare om det mjuka, hallonröda. Han kunde hennes typ. Bortskämd överklasstjej med solglasögon inkörda i det blonderade håret, mitt i vintermörkret – kom igen! En tjej som gled förbi varenda hinder i livet med ett leende, som aldrig blev vägrad något och som därför på fullt allvar trodde att han skulle ge henne Fias halsduk. Bara för att hon var tjej.

Timotej:

Timmy hade tittat upp och rakt in i killens ögon. På en och samma gång höll hon på att svimma och trilla död ner i lådan. Han var så söt! Och under en pytteliten mikrosekund hade det sett ut som om killen också hade gillat vad han såg. Det gnistrade till i hans ögon. Blå, gröna, bärnstensbruna? Långa mörka ögonfransar hade han i alla fall. Blå, de var nog blå.

Därför kan deras möte utvecklas till en tävling. Dagen övergår i kväll och kvällen i natt. Och det är sådär pirrigt och förväntansfullt som det är när man precis har träffat en människa som man inte kan stå ut med att lämna.

När jag läser En natt blir jag lika förväntansfullt pirrig som jag blev som nybliven tonåring när jag läste Vinterviken av Mats Wahl. Men i Vinterviken hamnade John-John och Elisabeth i samma säng en enda gång och jag tror inte ens att de gick hela vägen då. Det var en sån där scen jag var tvungen att läsa om och om igen eftersom den inte räckte till. I En natt behövs det inte läsas om några sexscener eftersom de avlöser varandra. Turk och Timotej hånglar, har sex i hallen, missförstår varandra och utforskar kroppar för att de inte kan låta bli.

Niklas Krog och Lina Forss fångar det där ärliga, sårbara och fantastiska med att vara ung. Med att inte veta. Och i stunder när jag läser En natt önskar jag att jag var sjutton år igen, trots all smärta som kommer med det.

Emelie Novotny

Publicerad: 2012-10-29 00:00 / Uppdaterad: 2012-10-28 19:48

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4947

5 kommentarer

Jisses, vilken underbar recension, Emelie. Den ska jag rama in och spika upp på väggen. Tack!

Niklas Oregistrerad 2012-10-29 07:58
 

Hihihi vilken underbar grej att vara tvungen att läsa om sexscener för att de inte räcker till!

Lina Arvidsson Redaktionen 2012-10-29 09:57
 

Hej Niklas och tack för dom fina orden, ser fram emot att hamna på din vägg :)

Emelie Novotny Redaktionen 2012-10-29 23:27
 

[...] Pirrig tonårsförälskelse [...]

Vinnare i höstmörkret! | dagensbok.com Oregistrerad 2012-11-08 13:31
 

Klart du hamnar där, Emelie! : )

Niklas Oregistrerad 2012-11-11 08:38
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?