Nyhet

Nobelpriset i litteratur 2012

I detta nu sitter världens alla litteraturfantaster spända vid TV-apparater, datorer och radioapparater. Vem ska få nobelpriset i litteratur 2012? Hur mycket pengar vinner eller förlorar nu de som har satsat på Haruki Murakami eller Joyce Carol Oates?

Kommer vi jubla lika högt som förra året? Förmodligen inte, Svenska akademien kommer inte att ge nobelpriset till Tomas Tranströmer det här året också. Just det är så spännande, när den alla hade hoppats på äntligen får priset laddas luften ur men nu har spänningen ökat igen. En europé, en asiat, en amerikan, en afrikan? En kvinna eller man? En dramatiker, eller prosaist? Poeterna får nog vänta ett par år till innan de kan sätta sig vid telefonerna och vänta på ett telefonsamtal från Peter Englund.

Jag hoppas att det är ett okänt namn i år, eller en författare som väntar på att bli läst. Varför ironisera och skrika äntligen? Om det är något som är spännande med nobelpriset i litteratur är det chansen att upptäcka nya författarskap.

2012 års nobelpris i litteratur går till: den kinesiska författaren Mo Yan!

Svenska akademiens motivering lyder: ”som med hallucinatorisk realism förenar saga, historia och samtid”.

Mo Yan finns översatt till svenska men vi har inte recenserat honom tidigare.

Tidigare recensioner av nobelprisböcker har vi samlat på vår specialsida.

Camilla Hällbom

Publicerad: 2012-10-11 13:01 / Uppdaterad: 2012-10-11 13:16

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?