Recension

: Äktenskapsbrott
Äktenskapsbrott Åsa Ericsdotter
2012
Albert Bonniers förlag
7/10

Äktenskapets tabu

Utgiven 2012
ISBN 9789100127336
Sidor 120

Om författaren

Åsa Ericsdotter Foto: Sara Mac KeyFoto: Sara Mac Key
Åsa Ericsdotter föddes 1981 i Uppsala, men bor numera i Maine i USA. Hon debuterade 1998 med prosalyriska Oskyld och har skrivit såväl diktsamlingar som romaner, däribland Kräklek (2002), Äktenskapsbrott (2012) och Epidemin (2016).

Sök efter boken

Det är Åsa Ericsdotters sjunde bok på drygt tio år och jag tänker att det kanske är nu hon har skrivit boken som inte är riktigt lika bra som de sex föregående. Jag nästan hoppas på att jag inte ska tycka så mycket om den, för då skulle hon vara mänsklig. Men jag öppnar Äktenskapsbrott och läser:

Abort då? frågar jag.
Du svarar inte.
Du har en dotter, ni har precis fått en dotter. Man säger grattis, man säger lycka till. Man frågar inte varför du inte hade ihjäl henne medan du hade chansen.

Och allt faller omkring mig igen, så där som det gör när jag läser Åsa Ericsdotter, för att hon sätter ord på det som rör sig precis utanför det som får tänkas. Temat är precis som i de tidigare böckerna kärlek och separationer. Den här gången med inriktning mot äktenskap och otrohet. Vi träffar ett jag och ett du där duet är gift med Karolina samtidigt som han älskar Pia som också är gift och har barn. Jaget och duet har haft ett förhållande tidigare, jaget är också gift och otrogen. Alla i den här boken är otrogna. Och på något sätt är det en lättnad.

Karolina vet kanske, varnar jag. Sådant där känner man på sig.
Du skakar på huvudet. Inte en chans.
Samma kväll granskar jag min man. Vet jag? Något? Minsta lilla? Medan han på sekunden såg igenom varje ögonkast åt det hållet.

När jag träffade Åsa Ericsdotter på bokmässan för två år sedan pratade vi om otrohet som hennes förra bok Svårläst också handlar om. Då sa hon att för de flesta är otrohet det värsta som kan drabba dem och i Äktenskapsbrott fortsätter hon att utforska äktenskapets och tvåsamhetens regler. Precis som i Suzanna Dilbers debutroman Dubbelexponering som kom i våras handlar det om en man som älskar två kvinnor och konflikten i att det är en omöjlighet att ha flera kärlekar i det samhälle som vi lever i.

Du lever med två. Du har den ena på nätterna, den andra på dagarna, den ena på gmailadressen, den andra på hotmail, det går att hantera, det går att slå rätt nummer, du har aldrig gjort ett misstag.

Trots att jaget själv är otrogen tycker hon att duet har passerat en gräns. Han fördjupar sina relationer med båda kvinnorna, skaffar barn med Karolina som han är gift med, låtsasgifter sig med Pia och drömmer om att göra dom gravida samtidigt. För jaget går det en gräns där och hon väljer att ta saken i sina egna händer.

Äktenskapsbrott är på samma gång en spännande relationsroman med sina invecklade intriger, förhållanden från det förflutna som inte skrivs ut och frågan om vem som egentligen bedrar vem. Men det är också ett djupt ifrågasättande av tvåsamheten, familjebildningen och att det bara erbjuds ett alternativ för hur vi får och kan leva våra liv. Det är angeläget och Åsa Ericsdotter tar mig med storm än en gång.

Emelie Novotny

Publicerad: 2012-10-05 00:00 / Uppdaterad: 2012-10-05 12:37

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4921

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?