Krönika

I sagans värld måste tiden få stå still – intervju med Sven Nordqvist

På Junibacken träffar jag Sven Nordqvist, författare till böckerna om Pettson och Findus. Det är släppdag för den senaste boken om bilderboksparet, Findus flyttar ut, och det är lång kö av både vuxna och barn,
svenskar och turister som vill ha sina böcker
signerade.

Sven Nordqvist berättar att Pettson och Findus trodde att de blivit bortglömda och att det aldrig skulle komma någon mer bok om dem. Men nu är den här och det är de glada för. Framförallt är de glada för att alla andra är så glada för den nya boken. Pettson och Findus lever ju ensamma ute på landet och är inte vana vid så mycket uppmärksamhet. Sven berättar att av de två är det Findus som trivs bäst med uppståndelsen, Pettson är lite blyg.

Foto: Emma Rennerhorn

Foto: Emma Rennerhorn

Det var egentligen inte meningen att det skulle bli en till bok om Pettson och Findus. Men så fick idén till den gamla teaterpjäsen Findus flyttar ut bli till bok. Så det egentliga arbetet var redan gjort. Det som är svårast, berättar Sven, är att hitta på nytt. Nu var det bara scenanvisningarna som behövde arbetas om och så illustrationerna, men det var inte alls svårt! Däremot säger Sven att nu får det räcka, några fler böcker om Pettson och Findus blir det inte.

Foto: Emma Rennerhorn

Foto: Emma Rennerhorn

Findus är en katt med många upptåg. Sven berättar att Findus favoritfärg är grön, precis som på byxorna och att hans favoriträtt är pannkakor eller plättar. Trots att Findus har bekantat sig med räven många gånger under böckerna är han fortfarande lika rädd för den. Många gånger är man rädd helt utan anledning, säger Sven. Och vem vet, det kan ju finnas fler rävar än den som Findus har stött på tidigare. Det är också viktigt att tiden får stå still i sagans värld och därför lär sig inte sagofigurer av sina erfarenheter som vi människor gör.

Foto: Emma Rennerhorn

Foto: Emma Rennerhorn

För kattägare som bor i stan vars katter vaknar klockan fyra på morgonen, precis som Findus gör, har Sven inga råd till. Det var längesen han själv hade katt och bor man i stan får man helt enkelt skylla sig själv, annars är det ju bara att låta dem flytta ut.

Emelie Novotny

Publicerad: 2012-09-04 10:00 / Uppdaterad: 2012-09-03 23:01

Kategori: Krönika, Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?