I hörsalen på tredje våningen i Kulturhuset i Stockholm spelas det en kavalkad av Lady Gagas låtar medan publiken slår sig ner. Vi är många, fler än vad som brukar få plats på Internationell författarscen och (föga förvånande är de flesta kvinnor). Producenten Ingemar Fasth hälsar ”girls, girls, girls and approximately 15 boys” välkomna innan Caitlin Moran och Jan Gradvall kliver upp på den lilla scenen.
Caitlin Moran skämtar om hur vräker sig ner i fåtöljen likt Lady Gaga, när publiken får möjlighet att fotografera. Att Lady Gaga är någon som Caitlin Moran beundrar är svårt att missa. Dels är det som sagt hennes musik som spelas under kvällen och Lady Gaga är ett återkommande namn i Caitlins bok Konsten att vara kvinna och ett återkommande namn under samtalet.
Caitlin Moran säger att hon beundrar och avgudar Madonna (enligt henne bör alla kvinnor tacka Madonna för att vi idag kan ha de kläder vi har och för alla sköna onanistunder vi har haft). Men än mer än hon beundrar Madonna beundrar Caitlin Moran Lady Gaga. Det för att hon är en förebild för kvinnor, skapar en fristad för sina (kvinnliga) fans där de kan uttrycka sig fritt. Framför allt är hon en förebild för att hon inte är ute efter att behaga män. Caitlin Moran säger själv att hon tvivlar på att det finns en enda man som har runkat till en bild av Lady Gaga.
Att Caitlin Moran är frispråkig går knappast att undvika. Det här är inget för den pryda och humorbefriade. Skämten haglar och till skillnad från i boken där det blir lite irriterande att allt ska ha en rolig poäng blir det aldrig tråkigt under samtalet. Men lika ofta som publiken skrattar för att hon säger något roligt applåderar de för att hon säger något smart.
Jag kallar Konsten att vara kvinna ”En motorväg av tankar” och liknar samtalet vid en kapplöpning av tankar. Det går snabbt och det tar aldrig slut och båda är lika yviga.
Egentligen är det självklarheter det hon säger. De främsta tips hon ger till kvinnor när Jan Gradvall frågar är att vi ska sluta se oss själva som en lista av problem och bara göra det vi vill, samt att vi ska vara snälla mot oss själva till våra inre röster (men endast om den inre rösten inte låter som våra tjatande mammor). Samtalet och boken är fulla av självklarheter för någon som har vuxit upp i en feministisk tradition eller läst sig till den. Men så är boken inte skriven för de kvinnorna. Boken är skriven för kvinnor som Caitlin Morans lillasyster (en av dem, hon har sju syskon) som aldrig har läst en bok eller ens sett en hel film. De kvinnor som bara läser skvallertidningar. Även de ska få veta vad feminism verkligen är, att den angår även dem.
Jag tillhör de som har läst mig till en feministisk livssyn, ändå känner jag mig frälst på nytt efter att ha lyssnat på Caitlin Moran. Hon är makalös! Imorgon är det jag som går till biblioteket (en institution som Caitlin Moran hyllar) och lånar en bok av Germaine Greer (den feminist som Caitlin Moran läste som ung).
Jan Gradvall undrar om hon inte har några råd till männen, han skulle vilja läsa boken ”Konsten att vara man”. Caitlin Moran har inget svar åt honom utan ber honom skriva boken själv om det är något han undrar över. Jag har dock ett råd till alla män. Läs Konsten att vara kvinna!
För de som missade samtalet igår finns det inspelat och går att lyssna på via soundcloud. Gör det, det blir en dryg timme av pur visdom. Då får ni höra diskussioner om Game of Thrones och 50 shades of Grey, porrindustrin och Caitlin Morans bakfylla. Ni får höra hur hur Kathryn Moran blev Caitlin Moran, skrev en bok vid 15 års ålder och fick en egen kolumn i The Times vid 18 års ålder. Och ni får höra varför Twitter är så bra, i synnerhet för kvinnor.
Och oavsett vilken övertygelse ni hade innan kommer ni inse att även ni är feminister.
Publicerad: 2012-08-30 13:00 / Uppdaterad: 2012-11-12 00:22
En kommentar
[...] Dagens bok var också där och har bloggat om det. Av Maria kl. 12:14 i Bildigt, Evenemang, Recensioner | Taggar: genussnack, självbiografiskt [...]
#
Kommentera eller pinga (trackback).