Recension

: Tillsammans är vi starka
Tillsammans är vi starka Leymah Gbowee
2012
Forum
8/10

När det värsta redan har hänt

Utgiven 2012
ISBN 9789137138220
Sidor 287
Översättare Anna Sandberg
Först utgiven 2011
Medförfattare Carol Mithers

Om författaren

Leymah Gbowee föddes 1972, är utbildad inom traumaterapi och tog så småningom en masterexamen i socialt arbete och konliktlösning. Hon bor numera i Ghanas huvudstad Accra tillsammans med sina sex barn och arbetar fortfarande med fredsnätverket Wipsen. 2011 tilldelades hon Nobels fredpris tillsammans med Liberias president, Ellen Johnson-Sirleaf, och den jemenitiska journalisten och fredsaktivisten Tawakkul Karman.

Sök efter boken

Barn som skriker. Barn som svälter. Barn med uppsvällda magar och spinkiga lemmar eller barn med automatvapen nästan större än dem själva, med ett drogat vansinne i blicken. Människor på flykt. Och så kvinnorna som protesterar, som kräver ett slut på kriget.

Våren 2008 sitter Leymah Gbowee hemma hos dokumentärfilmaren Abigail Disney och ser den första versionen av filmen om sig själv, Pray the devil back to hell. Bilderna från inbördeskriget i Liberia 1989-2003 verkar nästan lika avlägsna som de lätt blir hemma i våra vardagsrum, ändå är det just det de har varit. Hennes vardag.

Fredpristagaren Gbowees självbiografi Tillsammans är vi starka. Hur systerskap, bön och sexvägran förändrade en nation i krig (ganska exotisk undertitel, va?) börjar med en helt annan bild, den av examensfirande i barndomshemmet i huvudstaden Monrovia i början av 1990. Leymah, hennes syster och kusiner har gått ut high school på en fin privatskola och hela släkten firar. Leymah känner att i skolan kommer hon till sin rätt och planerar att läsa vidare till läkare. Alldeles strax ska kriget komma emellan. Det är det sista ljusa minnet av livet som det var innan.

Det finns platser där krig och våld slitit sönder livet så länge att man undrar hur det är ens är möjligt att skapa förändring, att våga tro på något annat. 14 års inbördeskrig, det är ju hela genrationer som knappast upplevt något annat än krig, som fostrats i att döda eller dödas. Hur bryter man sådana mönster?

Tillsammans är vi starka är en djupt berörande, djupt inspirerande vittnesbörd om att det är möjligt. Liberias problem är kanske långt ifrån lösta, men sedan början av 2000-talet råder fred och demokrati. En början.

För fred är inte ett tillstånd, poängterar Gbowee, det är en process. Ett tungt arbete med att hitta andra identiteter, andra sätt att fungera, att bygga upp förtroende, samhällsstrukturer igen. Det är arbete Gbowee spelat en viktig roll i långt innan freden faktiskt deklarerades, först som socialarbetare bland krigstraumatiserade flyktingar, våldtagna kvinnor och före detta barnsoldater, och så småningom som talesperson för Wipnet och Wipsen, Nätverket för kvinnors fredsarbete respektive Kvinnonätverk för fred och säkerhet i Afrika.

Berättelserna om krig är nästan alltid männens berättelse, skriver Gbowee i förordet. Kvinnorna finns möjligen med i bakgrunden som offer. Det hon vill skildra är en annan berättelse. ”Den handlar om en kvinnoarmé i vitt som reste sig när ingen annan gjorde det – orädd, eftersom det värsta tänkbara redan hade drabbat oss.” Med fredliga medel, genom protester, en lång sittstrejk, men också med sexstrejk, med sång och dans och med enorm envishet tvingade de makthavarna att lyssna.

Tillsammans är vi starka är så många saker. Det är ett stycke nutidshistoria; det är en storslagen och samtidigt väldigt konkret berättelse om hur vanliga människor bildar en mäktig fredsrörelse och förändrar samhället i grunden och det är en högst personlig erfarenhet av vad krig och brutalitet, men också engagemang och tro kan göra med människor.

Fred är inte ett tillstånd, det är en process.

Ella Andrén

Publicerad: 2012-08-03 00:00 / Uppdaterad: 2012-08-02 22:17

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4832

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?