Recension

: Teddy en sommardag
Teddy en sommardag Lin Hallberg
2012
Rabén & Sjögren
6/10

En sommarlovsdröm

Utgiven 2012
ISBN 9789129681949
Sidor 134
Illustratör Margareta Nordqvist

Om författaren

[caption id="attachment_37685" align="alignnone" width="179" caption="Foto: Gunilla Cederlund"]Foto: Gunilla Cederlund[/caption]

Lin Hallberg är barn- och ungdomsboksförfattare, som främst skriver böcker om hästar, däribland böckerna om Sigge, Rackastallet-böckerna och Robot-böckerna. Hon är född 1956 och uppvuxen i Stockholm. Hon fick sin första egna häst som tolvåring.

Sök efter boken

Framför Elsa och Teddy ligger ett helt långt sommarlov. Ett sommarlov att bara vara, rida och träffa kompisarna och alla djuren på gården. För det börjar bli många djur hemma hos Elsa, hennes låtsassyster Mikaela, mamman, låtsaspappan Johan och nya lillebrodern Isak. Två hästar, två katter, två kaniner, en gris och en lammunge bor i stallet på gården.

Det är en idyllisk tillvaro som Elsa lever i. Visst blir hon arg, besviken och ledsen på Mikaela ibland, för att hon är äldre och får göra sånt som Elsa inte får göra, som att rida ut i skogen. Men den nya familjen trivs tillsammans, Isak skriker inte så mycket och mamma har tid för Elsa också. Och Johan har ett eget konditori dit han bjuder Elsa och hennes kompisar på skolavslutningsfika och låter dem äta så mycket de vill. För mig hade det varit en dröm att få bo på en gård som Elsas under mellanstadietiden. Att få rädda ett litet stackars lamm vars mamma dött och få föda upp det med nappflaska. Att ha en egen ponny att ta hand om, och att rida på.

Elsas födelsedag närmar sig och hon vill inte ha någonting alls när mamman frågar vad hon önskar sig, för hon har ju redan allt! Men när sommarlovet väl kommer är Elsa ändå inte glad. Mikaela ska åka iväg på hoppläger och bästa kompisen ska också bort på ridläger. Elsa och Teddy kommer att bli lämnade ensamma och Elsa som inte ens får rida ut i skogen själv. Hon är avundsjuk och ledsen.

Just förbudet att Elsa inte får rida sin Teddy själv är ovanligt i hästböcker. Även om tjejerna som har egna hästar i barn- och ungdomslitteraturen oftast är lite äldre, är de oftast helt befriade från regler och förhållningssätt. De är ute och galopperar och hoppar i skogen helt utan vuxnas överseende, utan att det är något konstigt med det. Eftersom litteraturen för unga om hästar har ett starkt realistiskt inslag är det något som ofta sänker trovärdigheten hos mig. Många med mig skulle aldrig släppa ut ett barn ensam med en olydig ponny i skogen.

En säkerhetsväst och ett eget ridläger arrangerat av storasyster Mikaela blir Elsas sommarlovsräddning. Tillsammans rider de hem till Sofia som har ett stort hoppstall en bit bort. Där får Elsa hjälpa till att ta hand om hästarna, rida lektion och tumma på att träna Teddy till den lydigaste shetlandsponnyn någonsin.

Trots att Elsa känner sig ensammast och olyckligast i världen har hon familj och vänner runt omkring sig som vill henne allt gott. Därför blir sommarlovet trots allt en drömsommar för Elsa och Teddy, vilket tyvärr gör boken mindre angelägen. Jag hade önskat att Lin Hallberg stannat vid det som är jobbigt och tråkigt, för livet kan vara så trots att man har en egen häst.

Emelie Novotny

Publicerad: 2012-07-09 00:00 / Uppdaterad: 2012-07-08 22:15

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4786

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?