Krönika

10 i topp juni 2012

Det är äntligen sommar nu och på sommaren drar vi förhoppningsvis ner på tempot. På Dagensbok är det semestertider och vi läser om möjligt ännu fler böcker än vanligt, men det på en grön gräsplätt, på balkongen, eller på stranden istället för i soffan. Det är tid för sand mellan boksidorna, saftfläckar och fuktiga pocketomslag som vågar sig i kanterna. Förhoppningsvis hittar ni några boktips att ta med på semestern från listan nedan, som alltså är de allra bästa böckerna som vi har läst just nu!

En bra sommar önskar vi på Dagensbok!

1 av 10 (Ny)


Nicola Lagioia: Allt kommer tillbaka
A trip down memory lane

Allt kommer tillbaka

Det låg optimism i luften. Höstvindarna gav näring åt våra frusna hjärtans obändiga längtan efter statusprylar: sportbilar av märket Ferrari, minkpälsar från Pavia, till och med knypplade spetsar och andra dyrbara linnevaror…

Läs mer


2 av 10 (Ny)


Bodil Malmsten: Och en månad går fortare nu än ett hjärtslag
När Bodil Malmsten talar lyssnar världen

ochenmanadgarfortarenuanetthjartslag_omslag”När jag tänker på den sammanlagda bloggvärlden därute, och sedan på att texterna i Bodil Malmstens loggbok Och en månad går fortare nu än ett hjärtslag är en sammanställning av hennes blogginlägg, måste jag ännu en gång vidga min syn på vad ett blogginlägg är och kan vara…” Läs mer


3 av 10 (Ny)


Clarice Lispector: Nära det vilda hjärtat
Poetisk äktenskapskritik

nara-det-vilda-hjartat-omslag”Nära det vilda hjärtat är Clarice Lispectors debut från 1944 och det sjunde verket av henne som ges ut på svenska. Trots det är det det första av henne som jag läser, på riktigt. Givetvis har jag på mina kurser i litteraturvetenskap läst delar av hennes verk och framför allt uppsatser om dem. Jag har till och med två tidigare utgivna verk hemma…” Läs mer


4 av 10 (Ny)


Per Ole Persson: Jaco
Förtjusande sommarskräck!

jaco_omslag”Per Ole Perssons debutroman Jaco är drygt hundrafemtio sidor, men känns mycket längre. Det är en krävande och omtumlande läsning, bitvis svår och snårig, men samtidigt väldigt direkt och obehagligt aktuell. Språket är köttigt och rått – välkommen till fukten, värmen, trycket mot huvudet…” Läs mer


5 av 10 (1/10)


Sofia Malmberg: Elin under havet
Starkt om det svåraste svåra

Elin under havet_omslag”När jag läst ut Elin under havet måste jag nästan gråta lite grann. Redan på beskrivningen av boken förstår man att det här kommer att bli något alldeles utöver det vanliga. En grafisk roman som riktar sig till ungdomar från 11 år, och som handlar om en tjej som är med om ett övergrepp. Så modigt! tänkte jag när jag läste om den i…” Läs mer


6 av 10 (3/10)


Malin Nord: Stilla havet
Att bli uppfunnen utav en ryss

Stilla havet”Det förtjusar mig mycket att havet i Malin Nords debutroman är något som ska stillas och inte något som redan är det. Stilla – ett verb och ett handlande istället för den väntade adjektiva metaforen. Havet ska tämjas. Havet är oron i den ständigt rörliga situation som bokens jag befinner sig i. ”Jag skriver till dig men du ser inte mina händer…” Läs mer


7 av 10 (Ny)


Linda Lomelino: Lomelinos tårtor
Konstverk till tårtor

Lomelinos tårtor”Det finns en ödmjukhet hos Linda Lomelino som jag genast fastnar för. I förordet till boken fylld av tårtor som överträffar varandra i form, färg och smak skriver hon om sina passioner; tårtor och fotografering och glädjen över att få kombinera dem. Trots att tårtorna är mer avancerade än tårtorna de flesta av oss har gjort tidigare…” Läs mer


8 av 10 (Ny)


Ebba Kleberg von Sydow & Amy von Sydow Green: Sommar med systrarna von Sydow
Dags att kicka igång sommaren, vilket görs lätt med den här boken

sommar-med-systrarna-von-sydow-omslag”Jag blir inspirerad och lättad när jag öppnar Sommar med systrarna von Sydow. Det här är två matlagningsintresserade människor som struntar i att allt ska vara perfekt och från grunden tillagat över öppen eld, helst egenodlat i trädgårdslandet och jagat med eget gevär. De senaste årens matlagningstrender…” Läs mer


9 av 10 (5/10)


Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren: Eld
Realistiska häxor

Eld”Vi är många som har väntat på uppföljaren till förra årets succé Cirkeln, och nu är den äntligen här! I Cirkeln, mötte vi De Utvalda: Anna-Karin, Ida, Linnea, Minoo, Rebecka och Vanessa. Som snart fick reda på att de var häxor med magiska krafter som tillsammans ska rädda världen från apokalypsen. Både Mats Strandberg och…” Läs mer


10 av 10 (4/10)


Lukas Moodysson: Tolv månader i skugga
Osjälvisk dokumentär dagboksroman

Tolv månader i skugga”Jag måste börja med att erkänna att jag alltid varit kär i Lukas Moodysson. Ända sen jag som tonåring såg honom på bild, och liksom bara visste att hans dikter kommer jag att älska. Och så blev det. Jag till och med hånglade med en snubbe ifrån Malmö som påstod sig ha varit stammis på ölhaket Lukas Moodysson…” Läs mer


redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2012-07-05 10:00 / Uppdaterad: 2012-08-07 22:03

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?