Recension

: Whoopies!
Whoopies! Åsa Swanberg
2012
Ordalaget
8/10

Jättegott!

Utgiven 2012
ISBN 9789174690255
Sidor 58

Om författaren

Åsa Swanberg är en frilansande svensk skribent med ett stort intresse för matlagning och bakning. Hon har lång erfarenhet som copywriter inom matsektorn, och har skrivit flera böcker, bland andra ”Smaker från Saltå Kvarn” och ”Fika Kika Njut”.

Sök efter boken

Du har väl inte missat whoopies (eller whoopie pie, som de egentligen heter)? Dessa ljuvliga små amerikanska bakverk påminner lite om makroner, men är enklare att baka och minst lika goda som sina franska kusiner. Efter cupcakes och makroner kan det kännas som om whoopies är den nya flugan, men de har faktiskt en nästan hundraårig historia bakom sig.

Boken inleds med en redogörelse för historien bakom whoopies, samt goda råd om hur man lyckas med de små läckerbitarna. Sedan följer cirka 25 recept på whoopies: ca 12 variationer av kakan och 25 olika fyllningar. Naturligtvis kan man även byta ut fyllningen i någon av kakorna och på så sätt skapa sin egen whoopie. Jag tänker till exempel baka vaniljwhoopie med blåbärsfyllning gjord på färska blåbär så fort de mognar ute i skogarna.

Recepten och Malou Holms läckra foton får det att vattnas i munnen på läsaren. Eller vad sägs om chokladwhoopie med polkafyllning, havrewhoopie med kolafyllning, chocolate chip-whoopie med dajmfyllning, kokoswhoopie med blåbärsfyllning eller citronwhoopie med lakritsfyllning? Man vill ju stänga in sig i köket tills man har ”bakat ut” hela boken.

Recepten är enkla att följa och jag gillar att de olika fyllningarna har olika ingredienser. Det gör det lättare att till exempel baka laktosfritt, för dem som så vill. Somliga kanske saknar att det inte finns något näringsinnehåll angivet i receptet, till exempel hur många kalorier bakverken innehåller. Andra kanske tänker att det är lika bra …

Sofia Luthman

Publicerad: 2012-06-09 00:00 / Uppdaterad: 2012-06-08 22:18

Kategori: Recension | Recension: #4736

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?