Recension

: Det bästa från Magnolia Bakery New York
Det bästa från Magnolia Bakery New York Allysa Torey och Jennifer Appel Anette Rosvall (red.)
2012
Printz Publishing
8/10

New York på svenska

Magnolia Bakery – det lilla konditoriet i West Village blev känt för omvärlden genom teveserien Sex and the city. Det är dit tjejerna går för att okynnesäta sockerstinna, helst rosa, cup cakes. Sen dess har Magnolia Bakery varit en turistattraktion med så många andra turistattraktioner i New York. När jag besökte staden min första (och hittills enda) gång för ganska exakt ett år sedan var Magnolia Bakery ett måste på att-göra-listan.

Det lilla förlaget Printz Publishing och författaren Anette Rosvall, som har stått för den svenska bearbetningen, har varsamt översatt det genuint amerikanska till svenska. Alla måtssatser ska ändras och dessutom ska ingredienserna i recepten anpassas till vad som går att få tag på i Sverige. Dock blir jag lite tveksam till om pumpapuré verkligen går att få tag på, på burk, i en svensk livsmedelsbutik. Alternativet till färdig puré på burk är att göra själv. Receptet är inte speciellt svårt, men hur ofta finns det färsk pumpa i svenska butiker, en vecka innan halloween? Dock låter Pumpkin Walnut Cookies with Frosting som en dröm värd att kämpa för.

Andra bakverk som får det att vattnas i munnen är Fudge Brownies with White Choc Toffee, Banana Cake with White Choc Cream Cheese, Devil´s Food Cupcake with caramel Frosting, och ja… ni förstår säkert att jag kan fortsätta rada upp i en evighet.

Dock kan jag sakna bilderna. Efter att ha läst Lomelinos tårtor där alla bakverk är fotade med stora och många färgbilder, som också visar skapandet av tårtan steg för steg, blir jag än mer medveten om vad bilderna gör för receptet. En av mina kollegor i bokhandeln där jag jobbar frågar mig om jag verkligen skulle göra ett av recepten som saknar bild. Först tänker jag att jag självklart skulle göra det, men ju mer jag bläddrar desto tveksammare blir jag. Speciellt när flera av bokens sidor lämnats med bara lite mer än halva sidan fylld av text och resten av sidan blank. Till bokens fördel talar dock faktumet att det får plats massor med recept när det skärs ner på bilderna. Och många av de namn och ingredienser som får presentera de bakverk som saknar bild gör det så väl att jag måste ångra mig och säga att jag visst skulle göra ett av recepten som saknar bild.

Jag blir sockerstinn och mätt bara av att bläddra igenom Det bästa från Magnolia Bakery i New York och förstår att det är min kropps överlevnadsstrategi. Men så länge jag tar ett recept i taget kan ingen hindra mig.

Emelie Novotny

Publicerad: 2012-06-09 00:00 / Uppdaterad: 2012-06-08 15:59

Kategori: Recension | Recension: #4737

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?