Recension

: Resten får du ta reda på själv
Resten får du ta reda på själv Lauren Oliver
2012
Bonnier Carlsen
9/10

Sista dagen i livet – x 7

Utgiven 2012
ISBN 9789163869761
Sidor 476
Orginaltitel Before I Fall
Översättare Jessica Hallén
Först utgiven 2010

Om författaren

Lauren Oliver föddes 1982 i New York, växte upp i en liten stad i Westchester och bor numera i Brooklyn. Hon har studerat framför allt kreativt skrivande, och innan hon slog igenom som författare arbetade hon på förlaget Penguins Young Adults-avdelning. Hon debuterade 2010 med Before I Fall, och har också skrivit framtidstrilogin Delirium (2011), Pandemonium (2012) och Requiem (2013). Dessutom har hon skrivit fantasy för barn: Liesl & Po kom ut 2011 och The Spindlers 2012.

Lauren Oliver – författarens hemsida.

Sök efter boken

Det är den 12:e februari, fredagen före Alla hjärtans dag, och ”Amor-dagen” på Samantha Kingstons skola. En bra dag för Sam och hennes kompisar – precis som de flesta andra dagar – där de kan klä sig utstuderat sexigt och koordinerat och inkassera flest rosor som ett bevis på vad alla ändå vet alla dagar: att de är skolans snyggaste och mest populära tjejer.

Sam hänger med polarna, inkasserar sina rosor, avslutar kvällen med en stor fest – och strax efter halv ett på natten är hon med om en bilolycka och dör. Och vaknar upp morgonen den 12:e februari igen.

Jag skulle säga att det var en originell idé, om jag inte av någon märklig slump läste den här romanen samtidigt som jag såg om teveserien Tru Calling, en inte särskilt lyckad historia om en ung tjej som jobbar på bårhus och inser att hon fått ett övernaturligt kall: somliga dagar ber liken henne om hjälp och hon återupplever dagen, vaknar upp samma morgon och får en chans att rädda livet på personen som bett om hjälp.

Sam i Resten får du räkna ut själv måste förstås försöka rädda sig själv – åtminstone till en början – och hon återupplever dagen inte bara en, utan sju gånger. Men där Tru Callings författare tycks ha återupplevt författarhandbokens kapitel om exposition om och om igen – övertydligt och statiskt är ofta bara förnamnet, även om jag alltid haft på känn att Jason Priestley är djävulen själv – är Resten får du räkna ut själv förvånansvärt genomtänkt och genomkomponerad. Det borde ju bli tjatigt, eller orealistiskt, eller helt enkelt skumt, men Lauren Oliver håller sig till ett enda enkelt grundkoncept, på ett sätt som låter henne fritt utveckla karaktärer och relationer inom ramen för det konceptet.

När Sam prövar nya sätt att leva sin sista dag i livet på, påverkar det alla omkring henne. Människor reagerar ju hela tiden på varandra. Men det finns också människor och beteenden som är svårare att rucka på och upptäckter man kanske velat slippa göra, om andra och om sig själv.

Det här är en riktigt spännande roman som bit för bit undersöker populariteten och dess pris, hierarkierna på high school och vilket ansvar de som bara flyter med och anpassar sig egentligen har. Oliver lyckas inte minst teckna de populära tjejerna, Sam och hennes kompisar, som på en gång är rejält osympatiska och läskiga och precis lika underbara, roliga, fjantiga och sårbara som alla andra.

Resten får du ta reda på själv är en berättelse med många lager, rolig, hjärtskärande och svår att lägga ifrån sig. Oliver är aktuell på svenska med en ny roman, första delen i en dystopisk trilogi, redan i vår och jag ser riktigt fram emot vad hon kan tänkas åstadkomma med det.

Ella Andrén

Publicerad: 2012-04-13 00:00 / Uppdaterad: 2012-04-12 21:28

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4647

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?