Recension

: Humla- och Fumladikter
Humla- och Fumladikter Odd Takget
2011
Urtext förlag
7/10

Riktig ”kylskåpspoesi”

Utgiven 2011
ISBN 9789174373646
Sidor 135

Om författaren

Odd Takget är född 1974 och bosatt i Roslagen. Han skriver söndagskåserier i Djefle Folkbladet och har en examen i idéhistoria.

Sök efter boken

Omslaget och titeln Humla- och Fumladikter väcker en förväntan om humor. Titeln och likaså omslaget väcker också associationer till SVTs klassiska barnprogram Humle och Dumle men det finns inga vidare likheter mellan diktsamlingen och barnprogrammet.

Humla- och Fumladikter bjuder på rolig läsning, på ett träffsäkert sätt och dikterna är lika tänkvärda som roliga. Odd Takget tar in humorn i poesin men jag har lite svårt att veta hur jag ska förhålla mig till det. Jag är en van lyrikläsare och Odd Takget liknar ingen av de poeter jag brukar läsa. Jag skulle däremot inte bli förvånad om jag snart ser hans syrliga dikter i ett seriealbum eller liknande. Många av Odd Takgets dikter har samma tonfall som Jan Stenmarks serierutor. I många fall enkelt konstaterande, finurliga och iakttagande. Den här dikten skulle jag kunna se producerad på små kort att ge bort tillsammans med blomman eller vinflaskan när man är bjuden på middag.

Tack för senast
tack själv
å tack för det
tack tack

Andra dikter påminner om en av de bästa estradpoeterna jag känner till, Nora Gomringer. En dikt om samtal och att lyckas eller kanske inte lyckas uttrycka vad man menar har exakt samma energi som hennes dikter. Att läsa den är som att lyssna på ett samtal mellan politiker från olika läger. Det är också den enda långa dikten i samlingen, jag citerar bara en del av den.

då vet jag hur du menar.
eller nej, jag kanske inte gör det
och du kanske inte heller vet för den delen.
du kanske bara säger ett och menar annat,
eller jag kanske bara menar annat och säger ett
eller så säger vi ett eller olika/eller menar ett
eller annat.
vad säger du nu? att du inte vet hur jag menar?
men om du inte vet det, hur ska jag veta det?
vad menar jag med det där? nej men alltså

Ibland blir den syrliga kritiken mot samhället och vårt samhällsklimat tydligare som i den här dikten:

folk klagar på statlig censur
men med tanke på dumheterna politiker yttrar
låter det i mina öron som ett bra förslag

Ge bort hela den här diktsamlingen nästa gång ni är bortbjudna till någon på middag. Det roar garanterat mer och väcker garanterat fler tankar än blomsterbuketten ni tänkte ta med. Och snälla Urtext, tryck upp de här dikterna på små kylskåpsmagneter i sällskap av lustiga illustrationer – då har de funnit sitt rätta element.

Camilla Hällbom

Publicerad: 2012-01-18 00:00 / Uppdaterad: 2012-01-18 05:54

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4519

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?