Krönika

Årets bästa ungdomsböcker

1 av 10


Sanne Näsling: Kapitulera omedelbart eller dö
Perverst rosa


Kapitulera omedelbart eller dö”Det är en balansgång att skriva om två överdramatiska och barnsliga 15-åriga tjejer. Att dessutom låta dem prata engelska i var tredje mening, döpa kapitlen efter nagellacksfärger och ha fladdrande fjärilar på boksidorna, är på något sätt så dömt att misslyckas. Men Sanne Näsling misslyckas inte med…”Läs mer


2 av 10


Sara Ohlsson: Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag
Att pröva, växa och ändras


Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag”Sara Ohlssons Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag handlar till stor del om samma problem som tjejer tampats med i alla tider. Rädslan för att bli sedd som slampa. Det där att vilja så mycket, att känna så mycket, att prova saker och egentligen inte förstå vad som skulle vara fel med det…”Läs mer


3 av 10


Johanna Lindbäck: Välkommen hem
“Call your girlfriend” i romanformat


Välkommen hemVälkommen hem – boken inleds med ett välkomnande när Sara kommer hem till Luleå efter nästan ett helt år i London där hon har gjort ett utbytesår på Svenska skolan. Hennes pappa som har hämtat henne vid flygplatsen kör genom staden och pekar ut alla “sevärdheter” som stadens stora bro och skolan hon gick på som om hon…”Läs mer


4 av 10


Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren: Cirkeln
Häxorna vs demonerna


Cirkeln”Vid det här laget har väl knappt någon missat vårens litteraturhajp Cirkeln som är första delen i en trilogi av författarduon Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Att det är just en ungdomsbok som står för den gör den mer välkommen, men jag har alltid varit skeptisk inför hajper. När jag började läsa hade jag…” Läs mer


5 av 10


Maja-Maria Henriksson: Inte på riktigt, inte på låtsas
En litterär käftsmäll


Inte på riktigt, inte på låtsas”Att öppna en ny bok är lite som att skrapa en trisslott. Pirrigt och förväntansfullt. Jag slår upp Inte på riktigt, inte på låtsas på tunnelbanan. Jag är på väg hem och jag glömmer nästan att kliva av trots att jag bara är tio sidor in i historien. Jag är fast från första stund och bär boken med mig inuti kroppen även…”Läs mer


6 av 10


Åsa Anderberg Strollo: Hoppas
Mörker och hopp


Hoppas””I går såg jag människor ligga på Drottninggatan. Mössorna neddragna över ansiktet, inbäddade i jackor. Några låg under fuktiga täcken, andra kurade i sovsäckar”,skrev Susanna Alakoski i Aftonbladet för inte så länge sen. Hon skrev också: ”År 2005 fanns 18 000 hemlösa i Sverige. Det motsvarar invånarna i Åsele, Vetlanda och…”" Läs mer


7 av 10


Maria Margareta Österholm: Den unga F:s bekännelser
Flickroller, läppstift och zombiehamstrar


Den unga F.s””Och den är rosa!”, säger jag upprymt i telefonen till en av mina bästa vänner när jag precis fått Den unga F:s bekännelser i handen. Av någon anledning har jag varit extremt upprymd över att få läsa den här boken, hypat den för mig själv. På ett sätt känns …” Läs mer


8 av 10


Jenny Downham: Älskar hatar
Vem har rätt till sanningen?


Älskar - Hatar”Karyn är dotter till en alkoholiserad, arbetslös mamma, storasyster till Holly och lillasyster till Mikey. De bor i ett hyreshus och kämpar för att få ihop sin vardag. Hon blev av med oskulden redan i åttan. När boken börjar har hon precis anmält Tom, som hon var kär i, för våldtäkt och vägrar gå hemifrån för rädslan att stöta ihop…”Läs mer


9 av 10


John Stephens: Trolldomens tre skrifter: Smaragdernas bok
En bok med magiska krafter


Smaragdernas bokTrolldomens tre skrifter spås bli den nya internationella fantasy-succén för barn och ungdomar och är en planerad serie på tre böcker. Smaragdernas bok är den första. Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, författarna bakom den svenska dundersuccén Cirkeln, kan däremot känna sig säkra. Smaragdernas bok har ett annat fokus och en…”Läs mer


10 av 10


Viveka Sjögren: I den tysta minuten mellan
”Och så är han död när han kommer”


Viveka Sjögren, I den tysta minuten mellan”Det är dimhöljd november och lätt att föreställa sig Island. Eller så är det helt enkelt Viveka Sjögren som gestaltar det karga, dramatiska landskapet så bra i sin långmält vackra ungdomsroman I den tysta minuten mellan. Till Island kommer fjortonårige Torvi för att begrava en pappa han aldrig känt, inte har träffat sedan…”Läs mer

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2011-12-31 10:00 / Uppdaterad: 2011-12-31 00:01

Kategori: Krönika, Redaktionen Tipsar, Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?