Recension

: Ottar & kärleken
Ottar & kärleken Gunilla Thorgren
2011
Norstedts
9/10

Välförtjänt tegelsten om högst mänsklig hjältinna

Utgiven 2011
ISBN 9789113035147
Sidor 494

Om författaren

Gunilla Thorgren (född 1943) har varit verksam som journalist och politiker, bland annat som socialdemokratisk statssekreterare på Kulturdepartementet. På 1960- och 70-talen var hon aktiv i Grupp 8 och musikrörelsen. Sedan dess har hon också varit redaktör på Pockettidningen R och skrivit flera böcker, däribland Grupp 8 & jag (2003) och Ottar & kärleken (2011).

Sök efter boken

Vi vet för mycket nu för tiden. Pratar och pratar. Ältar sönder. Gör pekböcker om analsex, i det närmaste. Det finns ingen mystik längre. Ingen romantik.

Sådant kan man höra ganska ofta.

Man behöver inte tillbringa särskilt lång tid med Gunilla Thorgrens biografi över RFSU:s grundare Elise Ottesen-Jensen för att slå det ur hågen.

Thorgren börjar från början, med familjen och uppväxten, och redan där finns de personliga, men säkert också ganska vanliga, erfarenheterna av utsatthet, okunskap och skam. Elise Ottesen föds 1886 utanför Stavanger, som sjuttonde barnet i en skara på arton. Modern är fullkomligt slutkörd. Pappa prosten däremot tycks glatt ha tafsat vidare på pigorna. Lillasyster Magnhild blir gravid när hon är sexton, skickas utomlands och isoleras helt. Barnet tas ifrån henne och familjen får hon inte kontakta. I tolv år syr hon barnkläder åt den lilla. Samlar på hög. Sedan tar hon livet av sig.

Så kanske är det inte så svårt att se varför Ottesen-Jensen kom att kämpa för sexualupplysning, tillgång till preventivmedel och en öppnare och mindre skambelagd syn på sexualitet. Sina resonemang byggde hon på erfarenhet – egen, men också många, många andras.

I Ottar & kärleken har Gunilla Thorgren bland mycket annat samlat utdrag ur debatter och brev, också de mycket personliga brev som skickades till RFSU och inte sällan till Ottesen-Jensen privat med frågor, tack och desperata böner om hjälp. Breven kommer inte minst från fattiga arbetare som redan har svårt att mätta alla munnar, från utsläpade makar eller unga människor som inte har råd att gifta sig än.

Och Ottesen-Jensen hjälpte allt vad hon kunde. Genom att resa runt och föreläsa – trots att upplysning om preventivmedel vanvettigt nog var förbjuden – genom att egenhändigt sälja kondomer och prova ut pessar i de fattiga stugorna, ibland förmedla adressen till en betrodd abortläkare – naturligtvis också förbjudet – förmedla kontakter mellan ängsliga homosexuella – förbjudet även det – handfast bidra med en slant eller tak över huvudet för ogifta gravida eller med en flyktväg för de under kriget eftersatta kollegorna nere i Europa.

Det är ett ytterst intressant och värdigt objekt Thorgren funnit för sin tegelstensbiografi. Elise Ottesen-Jensen om någon förtjänar en tegelstensbiografi och Thorgren skriver den med lika lätt hand som tidigare skildringen av 1970-talets kvinnorörelse i Grupp 8 & jag.

Påtagligt ofta är ”Ottars” åsikter ännu hjärtskärande aktuella. På kvinnosidorna i syndikalistiska Arbetaren slåss hon tillsammans med Helga Johansson (som ännu inte blivit Moa Martinson) för kvinnornas organisering, lika lön för lika arbete, förbud mot barnaga och mot nationalism och krigshets. Så småningom kommer hon att koncentrera sig på sexualupplysningen, på rätten att bestämma över den egna kroppen, för sexualundervisning i skolan och avkriminaliseringen av upplysning, abort och homosexualitet. Alltid med ett särskilt öga för utsatta grupper.

Ottar & kärleken är en mäktig påminnelse om att inget av det där varit självklart eller gratis. Människor har slagits för de rättigheter vi har. Thorgrens bok är en välförtjänt hyllning till sådana människor.

Ella Andrén

Publicerad: 2011-12-18 00:00 / Uppdaterad: 2015-11-15 09:20

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4477

3 kommentarer

[...] Andra bloggar: Bokstugan, Dagens bok [...]

 

[...] Sådant kan man höra ganska ofta…” Läs mer [...]

Årets bästa facklitteratur | dagensbok.com Oregistrerad 2011-12-31 10:02
 

[...] Andra bloggar: Bokstugan, Dagens bok [...]

 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?