Text

Tema: Skräck och monster

Iskalla vindar viner om knutarna – vad sägs då om ett monster eller två för att kicka igång adrenalinet? Eller kanske bara att värma sig på? De övernaturliga läskigheterna verkar både mer skrämmande än någonsin – och gulligare. Och visst blir de bara fler och fler?

Det är kanske inte heller så konstigt, när det tycks knopas ihop monster i varenda vrå. Skräckpyssel har snabbt blivit en egen pysselboksgenre. Numera kan man inte bara sticka snygga vampyrkläder, utan också sy eller virka alla upptänkliga blodsugare, gengångare och andra alternativa sötnosar.

Dagensbok.com tar som vanligt tillfället i akt och hjälper dig att fylla vintermörkret med mjuka, slemmiga, ulliga eller livsfarliga bestar, allt efter eget tycke.

Mycket nöje!

Skönlitteratur om skräck och monster
Serier om skräck och monster | Fackböcker om skräck och monster
Skräck och monster för barn och unga | PS


Skönlitteratur om skräck och monster


H P Lovecraft: Skräcknoveller
Verkligheten som en skuggridå

”Någon gång i tonåren snokade jag runt bland bibliotekets skräckhylla – jag hade nämligen läst mig sömnlös och livrädd genom den hyllan tidigare och nu ville jag ha mer, av någon anledning – och där fann jag någon som hade det märkliga namnet Lovecraft. Han beskrev vår verklighet som en…” Läs mer


Jonas Lejon: Skuggvakt
B-film i bokformat

”En bra roman ska helst vara väl sammanhållen till formen, är den inte det ska det finnas en tydlig idé till att motsatsen är det bästa. Den ska också vara välskriven, gärna med snygga formuleringar. I en bra skräckroman ska skräckelementen helst komma smygande och krypa in under huden på läsaren…” Läs mer


Anders Fager: Samlade svenska kulter
Folkhemskt

”Varje bra skräckhistoria sägs börja med “Vore det inte kul om…” Vore det inte kul om någon murade in sin rival i källaren, vore det inte kul om det där motellet drevs av en galning med moderskomplex, vore det inte kul om det bodde en tolvårig vampyr i Blackeberg? Där börjar de; problemet är om de slutar där också…” Läs mer


Max Brooks: Världskrig Z
It’s the end of the world as we know it (and I feel fine)

”Någon gång på gymnasiet när jag kikade runt bland böckerna i vardagsrummet hittade jag en bok som hette K-dagen. Som de flesta andra i bokhyllan kom den från någon av Bra böckers bokklubbar, men i motsats till de flesta andra var detta ingen deckare eller spionroman. Istället var det en fiktiv dokumentär…” Läs mer


Dmitrij Gluchovskij: Metro 2034
Undergången, del 2

”Handlingen i Metro 2034 är baserad på samma postapokalyptiska scenario som i den tidigare boken, Metro 2033 som gavs ut för något år sedan. I korthet har världen gått under i ett förödande atomkrig och de sista mänskliga överlevarna klamrar sig fast nere i Moskvas tunnelbana för att undgå radioaktiviteten och…” Läs mer


Henry James: När skruven dras åt
Skräckgotisk psykothriller!

”Ibland sägs det att Sigmund Freud var den förste som mer systematiskt ägnade sig åt människans ofrivilliga minnen och hur de styr våra vardagliga liv. Traumatiska minnen vi återupprepar fast vi inte vill och andra minnen som vi täcker över och förtränger. Samtidigt hade Freud, åtminstone i yngre år, gott hopp…” Läs mer


Frida Edman: De inneboende
Dramatiska demoner

”Det är fyra demoner som härjar fritt i De inneboende: Perseus, Andromeda, Medusa och Cassiopeia. De har varsin måne, med varsin färg. Svart för döden, röd för svartsjukan, grön för högfärd och blå för makt. De drabbade av demonerna är Cela, Martin och Yvonne. Men vem som blir drabbad av…” Läs mer


Caroline L Jensen: Vargsläkte
Skräckens balansgång

”Stora, avlånga bokstäver på framsidan och rentav en romersk etta i undertiteln – den här boken är tänkt att inleda en serie, så mycket förstår läsaren av att bara se omslaget. Det är tänkt att bli en trilogi, avslöjar texten på insidan, om Vera som upptäcker en fasansfull sanning om sig själv. Det är en enkel historia om…” Läs mer


Amanda Hellberg: Döden på en blek häst
Visioner, dimma och gamla tegelhus

”Jag tycker mycket om när böcker skiljer sig från andra. När de gör saker lite annorlunda, men gärna så lite att det blir svårt att sätta fingret på. Det vill säga inte så att man slänger in så mycket våld och sex som möjligt, eller excellerar i groteskerier, utan att man kanske utelämnar en miljöbeskrivning som nittio…” Läs mer


Guillermo del Toro: Förgörelsen
Brutal och humorlös action från stjärnpar

”Jag läser på baksidan av boken om en kamp mellan människor och olika vampyrstammar och urgamla hemligheter och suckar lite. Med den pågående gigantiska vampyrboomen och den exploderande marknaden för mörka sagor och vuxenserier kommer det inte som någon överraskning att Guillermo…” Läs mer


Stephen King: Full Dark, No Stars
Vintermörker

”Ah, Stephen King, skräckförfattaren som (sägs det) lugnat ner sig på gamla dar och försökt att bli en lite mer “riktig” författare som inte behöver monster och spöken för att berätta en historia. Och jodå, av de fyra kortromanerna/långnovellerna i hans senaste bok är det egentligen bara en där det…” Läs mer


Mer skönlitterär skräck ur dagensbok.coms arkiv:

Serier om skräck och monster


Carl-Michael Edenborg och Loka Kanarp: Hungerhuset
Inget att läsa ensam hemma

”Omslaget till Hungerhuset avslöjar inget alls om all den skräck boken gömmer i sig. I förgrunden står en flicka med ryggen mot läsaren, hon går mot ett idylliskt trähus med förstugetrapp och tegeltak. Det växer gräs och blommor. Flickan har något i handen, kanske en leksak, eller en matsäck eller något som…” Läs mer


Robert Kirkman: The walking dead volym 2: På drift
Välgjord dystopi

”Zombieberättelser som är bra handlar egentligen inte om monster som äter upp människor, sprider smitta och hysteri. Bara indirekt, som en utlösande faktor. Egentligen handlar berättelserna om hur människan tacklar jordens undergång, hur kompisar vänds mot varandra, svårigheten i att värna om sin nästa…” Läs mer


Stephenie Meyer: Om jag kunde drömma
Mystiskt och romantiskt som möter förväntningarna

”Stephenie Meyers romaner om människan Bella Swan och vampyren Edward Cullens relation har förfört miljoner tonårsflickor världen över. Nu kommer första boken i Twilightsagan som serieberättelse med illustrationer av Young Kim. Den nu utgivna första delen (som inte ska förväxlas med första delen i…” Läs mer


Kim W Andersson: Love Hurts
Though Love

”Det är otroligt svårt, det att vilja vara annorlunda. Den goda intentionen kan lätt sluta med ett krystat och tillgjort resultat. Att medvetet bryta mot normer kan i bästa fall leda till någonting helt nytt och spännande, och i värsta fall kan man inge ett tafatt, osäkert och rätt så pinsamt intryck. Kim W Andersson har lyckats undvika…” Läs mer


Lars Krantz: Dödvatten
Ebb och flod

”För all del, sett till ingredienserna har Lars Krantz förutsättningarna för en ordentlig skräckberättelse. Här har man matat ålarna med en gammal gumma. Här finns kackerlackor med ansikten som keruber. Här finns en vanskapt pojke som ser ut som en mutation av huvudpersonen i This is England…” Läs mer


Joss Whedon: Fray
Framtidens slayer idag

”Om du följer serietidningarnas säsong åtta av Buffy vet du hur Melaka Fray är aktuell just nu. Om du inte har den blekaste om vad jag precis skrev så fungerar det också. Joss Whedons Fray är nämligen en självständig serieberättelse som visserligen bygger vidare på slayer-mytologin och, som alltid när det gäller Whedon…” Läs mer


Ola Skogäng: Mumiens blod
Början på någonting stort!

”Jag är riktigt glad! Lite sådär barnsligt glad, och det har jag Ola Skogäng att tacka för, eftersom det är hans Theos Ockulta Kuriositeter – Mumiens Blod som får mig att känna så här. Skogängs första del i serien om detektiven Theo – en stor brunbjörn som löser brott med ockulta undertoner – gör mig verkligen…” Läs mer


Edgar Allan Poe: Nevermore
Poe light

”Edgar Allan Poes historier kom att bli banbrytande för mycket av den följande skräcklitteraturen. För alla dem som hört talas om Poe, men aldrig riktigt orkat ta sig för att läsa honom, finns nu en samling grafiska noveller med några av hans mest kända historier, som exempelvis ”The raven”, ”The pit and the pendulum”…” Läs mer


Fackböcker om skräck och monster


Mattias Lindeblad: Skräck – boken som Gud glömde
Rysmys

”Jodå, jag har varit där. Flimriga kopierade VHS-band med censurerade slut, söndervikta pocketböcker och serietidningar, mytomspunna titlar som ingen faktiskt lyckats få tag på men alla vet är det värsta som någonsin gjort… det fanns en mystik i skräckfilmer på 80-talet, även efter att de värsta…” Läs mer


Magnus Blomdahl: Äkta skräck – den nya vågen av extrem film
Tills det krasar

”Stackars den generation som måste hitta ett sätt att förfasa föräldrar som växt upp med Motörhead, sades det en gång. Vad ska de stackarna göra i skräckfilmen? Inte nog med att genren någon gång i början på 90-talet (åtminstone i USA) spårade ur i att antingen bli den ena fantasilösa barntillåtna…” Läs mer


Anna Höglund: Vampyrer
Vampyren och det moderna samhället

”På 1700-talet skrev man fortfarande naturvetenskapliga avhandlingar om vampyrer, om ”verkliga fall” där någon stackars sate, företrädesvis på den östeuropeiska landsbygden, fick skulden för oförklarliga dödsfall eller andra störningar. Nu hör ju inte Anna Höglunds Vampyrer till dem, men den tar…” Läs mer


Jonas Danielsson: Skräckskönt
Etnologer har roligare

”Varför människor vill se filmer som man skrattar eller mår allmänt bra av, det har nog de flesta ganska lätt att förstå och ganska oreflekterat acceptera. Men varför vill vi se sådant som skrämmer eller äcklar oss? Det är vad etnologen Jonas Danielsson frågar sig i sin avhandling Skräckskönt – Om kärleken till groteska filmer…” Läs mer


Bengt Ankarloo: Satans raseri
De svenska häxprocesserna

”1594 stod Ingegärd Andersdotter inför rätta i Habo för häxeri och trolldom. Efter tortyr erkände Ingegärd att hon hade lärt sig att väcka de döda av “en liten kumpan”. Det här är ett av de första kända rättsfallen om häxeri i Sverige. Under det kommande seklet skulle häxjakten intensifieras. Under Karl XI:s tid på tronen…” Läs mer


Peter Ullgren: Herrgårdsspöken
Pintorpafrun i dålig regi

”En bok om herrgårdsspöken låter intressant. Man tänker sig den klassiska kusligheten uppblandad med mer undersökande delar som granskar rimlighet och trovärdighet, som grundligt utreder bakgrunden till vissa spökhistorier medan andra kanske inte låter sig förklaras och lämnar det där härliga…” Läs mer


Candace Savage: Witch. The Wild Ride from Wicked to Wicca
Mångsidig historisk bilderbok

”I århundranden har häxor varit onda kvinnor med magiska egenskaper, sannolikt förknippade med djävulen. Det senaste århundradet, eller till och med decenniet, har det emellertid hänt något. Häxan har blivit en positiv symbol för kvinnlig makt. Ibland också en religiös figur, som i den…” Läs mer


Skräck och monster för barn och unga


Fiona Goble: Sy monster!
Mönster till lite väl söta monster

”När vinterkylan kommit och mörkret fallit finns det en sak som gör att kvällarna känns ljusare – pyssel! En onsdagskväll i november visade sig vara ett ypperligt tillfälle att plocka fram Fiona Gobles pysselbok Sy monster!. Vid en första anblick ser det ut att vara en bra pysselbok för alla åldrar…” Läs mer


Cornelia Funke: Spökriddaren och hans väpnare
Högstämd spökhistoria

”Mitt första möte med Spökriddaren och hans väpnare var på releasefesten för den. Den tyska författaren Cornelia Funke och massor med barn var på plats på nyöppnade Palatset på Riddarholmen. Barnen hade satt ihop en pjäs baserad på inledningen av Spökriddaren och hans väpnare. Redan då reagerade jag på att…” Läs mer


Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren: Cirkeln
Häxorna vs demonerna

”Vid det här laget har väl knappt någon missat vårens litteraturhajp Cirkeln som är första delen i en trilogi av författarduon Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Att det är just en ungdomsbok som står för den gör den mer välkommen, men jag har alltid varit skeptisk inför hajper. När jag började läsa…” Läs mer


Unni Lindell och Fredrik Skavlan: Mystiska Milla och Vintercirkusen
Ruskigt söta spöken

”Jag känner till Skavlan från talkshowen och jag känner till Unni Lindell från barncitatböckerna tillsammans med Mark Levengood, båda dessa är fenomen jag tycker ganska bra om, så det var med spänning jag satte tänderna i deras barnbok Mystiska Milla och vintercirkusen. Och jag blir…” Läs mer


Magnus Nordin: Djävulens märke
Oskyldiga blå ögon. Eller gröna?

”9C är den stökigaste klassen i skolan, och än värre har det blivit sedan deras ordinarie klassföreståndare, Hanna, blivit sjukskriven. Klassen har gått igenom ett antal vikarier när Malin Lärka kliver in i bilden. Det är som att vända på en femöring, klassen blir ordningsam och börjar prestera långt över sin förmåga…” Läs mer


Richelle Mead: Törst
Något för alla vampyrtörstande ungdomar

”Det här är den första boken i serien Vampire Academy och en i raden av alla vampyrböcker som ska fylla tomrummet efter Twilight-serien. Jag brukar alltid vara skeptisk mot de böcker som oundvikligen kommer i kölvattnet efter en stor succé, men i det här fallet var det obefogat. Den spelar visserligen inte i samma liga som…” Läs mer


Chris Priestley: Onkel Montagues spökhistorier
Mysrys – fast mest rys

”Edgar är enda barnet och på loven lämnar han gärna sina tafatta föräldrar för ett besök hos sin onkel Montague. Där, sittande i husets enda någorlunda varma rum framför en brasa, lyssnar han till onkelns kusliga berättelser om barn som råkat illa ut i möten med det övernaturliga. Edgar är fast besluten att inte tro på…” Läs mer


Per Gustavsson: Läskiga vidunder och sällsamma djur
Något för alla monsterdiggare

”Här har alla som gillar lite läskiga sagor med verklighetsförankring något att bita i! Per Gustavsson har samlat ihop sagor från olika delar av landet och fått Katarina Strömgård att illustrera dem. Historierna är korta, passar utmärkt för högläsning innan sänggående (om man nu inte har lätt för…” Läs mer


Mattias Danielsson: Monster överallt
Monsterfauna

”Elis och Emma vet att det finns monster. Alla andra säger att det bara är påhitt, men att de har fel blir uppenbart när syskonen först hittar två monster i sitt rum när de ska sova, och sedan upptäcker att ett glassmonster ätit upp all glass i frysen. Det går faktiskt så långt att de blir trötta på…” Läs mer


Scott Westerfeld: Parasit
Uppdaterad vampyrmyt

”Det verkar gå att variera vampyrtemat i oändlighet. Eller i alla fall försöka variera. Hos Scott Westerfeld är synvinkeln väldigt nutida – eller så verkar det i alla fall till en början. Tjugoårige huvudpersonen Cal får nämligen förklara att vampyrer alls icke är övernaturliga varelser – de har bara blivit infekterade med en parasit…” Läs mer


Inger Edelfeldt: Skuggorna i spegeln
Skuggan av vampyrer

”Bästisen har dumpat henne. Familjen – Moderkakan, Vuxenbibliotekarien och Såpaklonen – fattar ingenting. Fantastiskt vackre Oscar tycks helt utom räckhåll. Arri är sjutton år och tja, livet kunde varit lättare. Då öppnar sig plötsligt ett alternativ: en förtrollande och lockande värld befolkad av höviska vampyrer…” Läs mer


Celia Rees: Häxa
En annan historia

”Insydda i ett gammalt lapptäckte finner man anteckningar från mitten av 1600-talet. De utgör en dagbok skriven av en ung kvinna i ett puritanskt nybyggarsamhälle. Såhär börjar de: ‘Jag heter Mary och jag är en häxa.’ Mary har levt tillsammans med sin mormor i en liten engelsk by. När mormodern bränns på bål…” Läs mer


Amelia Atwater-Rhodes: Skuggornas demon
Bad boy make-over all over again

”Demon in my view (titel efter Poe-dikt) är tonårsförfattaren Amelia Atwater-Rhodes andra bok och följer på In the forests of the night (titel efter Blakes tigerdikt). Den handlar om den fiktiva tonårsförfattaren Jessica, som nyligen kommit ut med sin debutbok “Tiger, tiger”. Hänger ni med? Plötsligt står Jessica…” Läs mer


Dan Höjer: Värsta monstren
Från Cyklopen till The Blob

”Vem tror på monster idag? I en värld som blir mer och mer upplyst, både av neonrör och vetenskap, verkar de ha blivit permitterade, satta på åtgärd i biomörker och elektroniska kretsar. Ändå är suget efter deras tjänster omättligt, som om människans behov av mystik ökar proportionerligt med förklaringarna…” Läs mer


Stora spökboken
Symetriidioternas julafton

”‘En genomillustrerad generös presentbok…’ läser jag på en sida där boken presenteras. Visst. Det är många illustrationer. Men i de flesta fall är det samma bild som på föregående sida, fast spegelvänd. Någon snål symetriidiot har bestämt att det är snyggt att ringa in texten med en bild och för att slippa rita så…” Läs mer


PS


Mer skräck och monster hittar du under etiketter som Skräck, Spänning, Monster, Vampyrer, Spöken, Zombies och Häxor.

Tema: Vampyrer i litteraturen

Du har väl inte missat vår tidigare temasida om vampyrer? De kan anta många skepnader. Slängkappa och östeuropeisk brytning eller gothrock, slayers och fangbangers? Dagensbok.com har ändå följt vampyrerna i spåren som en litteraturkritikens Van Helsing genom åren …

Fler temasidor på dagensbok.com >>>

Skönlitteratur om skräck och monster
Serier om skräck och monster | Fackböcker om skräck och monster
Skräck och monster för barn och unga | PS

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2011-12-10 00:01 / Uppdaterad: 2011-12-11 20:00

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?