Krönika

10 i topp oktober 2011

Mitt i vår ungdomsbokvecka går oktober över och blir november och det är dags för en ny tio i topp-lista här på Dagensbok. I november delas Augustpriset ut och vi i redaktionen är väldigt överens med augustprisjuryn om vissa nominerade böckers kvaliteter. Månadens lista innehåller inte mindre än fyra nominerade titlar: Vita streck, Och i Wienerwald står träden kvar, Cirkeln och Flod. Vilka är era favoritböcker just nu?

1 av 10 (Ny)


Sara Lundberg: Vita streck och Öjvind
Om längtan till något som är viktigt

Vita streck och Öjvind”I berättelsens fokus står huvudpersonen Vita. Hon är flickan som står för ordningen i bokens universum när hon baklänges målar de vita strecken på vägarnas mittlinje. Detta pågår tills det en dag kommer en pojke farande – rakt ner i hennes färgpyts. Det är Öjvind som kommer, och plötsligt blir strecken utbytta…” Läs mer


2 av 10 (2)


Herta Müller: Flackland
Kritiken lyser starkt efter censurens fall

Flackland”Vissa författare och vissa verk kräver tid, långsam läsning och långsam tanke. Herta Müllers verk räknar jag till dem och jag önskar att jag alltid kunde ge verk av den här typen mycket tid och långsamma tankar. Nu när jag har läst Flackland har jag inte haft så mycket tid. Istället har jag läst överallt, hela tiden…” Läs mer


3 av 10 (Ny)


Grethe Rottböll: Tio vilda hästar: En räknesaga
Hästar trivs bäst tillsammans

Tio vilda hästar”Att jag är överförtjust i hästar är inget nytt för dig som följer Dagensbok regelbundet, men jag har sällan sett så fantastiskt illustrerade hästar som Lisen Adbåges i Tio vilda hästar. I räknesagan får vi bland annat lära känna stjärnbeströdda Dandy, Dior som är rosa med guldman och röda Lord med blå man och…” Läs mer


4 av 10 (Ny)


Elisabeth Åsbrink: Och i Wienerwald står träden kvar
Och allt som finns kvar ryms i en låda från Ikea

Och i Wienerwald står träden kvarNär Elisabeth Åsbrinks Och i Wienerwald står träden kvar släpptes i början av hösten tycktes varenda nyhetsreporter ha gett sig av till en Ikea-parkering i närheten. Där instämde möbelkunderna i hur förfärligt alltsammans var, och fortsatte sedan glatt att shoppa vidare. Huruvida man…” Läs mer


5 av 10 (Ny)


Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren: Cirkeln
Häxorna vs demonerna

Cirkeln”Vid det här laget har väl knappt någon missat vårens litteraturhajp Cirkeln som är första delen i en trilogi av författarduon Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Att det är just en ungdomsbok som står för den gör den mer välkommen, men jag har alltid varit skeptisk inför hajper. När jag började läsa hade jag…” Läs mer


6 av 10 (Ny)


Dorothee Elmiger: Inbjudan till de våghalsiga
Gruvspel och stollgångar

Inbjudan till de våghalsiga”Om man när man läser en roman hela tiden vill kunna svara säkert på frågorna: “vad är det som händer nu?” och “vad betyder det?” så ska man nog inte läsa Inbjudan till de våghalsiga. Så tänker jag först. Å andra sidan kräver romanen verkligen en läsare som hela tiden ställer de frågorna. Om man bara läser…”Läs mer


7 av 10 (1)


Victor Johansson: Wrestlarna
Undergångsstämning över varje klipp

Wrestlarna”Uppvisningsbrottning inför publik, wrestling, har ett på förhand uppgjort resultat. Att deltagarna vet vem som i slutet ska stå som vinnare hindrar inte slagen från att bli kännbara. Det handlar om att förhålla sig till en verklighet baserad på fiktion, en påhittad verklighet på gränsen till blodigt allvar…” Läs mer


8 av 10 (6)


Carolina Fredriksson: Flod
Vidunderligt bra

Flod”Mitt första intryck av Flod var att det var en krävande bok. Det var som en barriär omkring den, som låg kvar det första kapitlet ut. Jag som alltid hoppas mycket på debutanter blev om inte besviken men modfälld, tänkte att jag orkar inte med läsning som begär för mycket av mig. Ett kapitel senare var jag övertygad om att…”Läs mer


9 av 10 (Ny)


Kristian Lundberg: Min kropp lyser vit
Tröstande medicin

Min kropp lyser vit”Att börja läsa Kristian Lundbergs diktsvit Min kropp lyser vit är som läsa Och allt ska vara kärlek eller Yarden igen. Men på ett annat sätt. Renare, lugnare. Här har det mesta av världen utanför skrapats bort och nu är det bara rummet, kroppen, kärleken, Hon, kvar. Kanske också Kristus och de döda. Jag tror att jag har…”Läs mer


10 av 10 (Ny)


Jonas Inde: KKM
Den äckliga lilla boken

KKM omslag”2004 debuterade Jonas Inde, mer känd som en av skådespelarna och manusförfattarna i Killinggänget, med romanen Too fast for love, som jämförts med en svartare variant av Jack Kerouacs På drift. Jag har själv inte läst debuten, men minns mitt exs reaktion på all svärta i författarens villovägar bland depressionen; det…”Läs mer

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2011-11-01 10:00 / Uppdaterad: 2011-11-29 12:34

Kategori: Krönika, Redaktionen Tipsar

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?