Recension

: Trolldomens tre skrifter: Smaragdernas bok
Trolldomens tre skrifter: Smaragdernas bok John Stephens
2011
Semic
7/10

En bok med magiska krafter

Utgiven 2011
ISBN 9789155256678
Sidor 352
Orginaltitel The Books of Beginning: The Emerald Atlas
Översättare Carla Wiberg

Om författaren

[caption id="attachment_39106" align="alignleft" width="179" caption="Foto: Elena Seibert"]Foto: Elena Seibert[/caption]

John Stephens har varit exekutiv producent för säsong två och tre av tv-serien Gossip Girl. Han var också producent och manusförfattare till O.C. och Gilmore Girls och har studerat creative writing på University of Virginia. Smaragdernas bok är hans första roman.

Sök efter boken

Trolldomens tre skrifter spås bli den nya internationella fantasy-succén för barn och ungdomar och är en planerad serie på tre böcker. Smaragdernas bok är den första. Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, författarna bakom den svenska dundersuccén Cirkeln, kan däremot känna sig säkra. Smaragdernas bok har ett annat fokus och en annan målgrupp, barn i åldern 9-12 år.

Hudvudkaraktärerna är de tre syskonen Kate, Michael och Emma. När de är små lämnas de av sina föräldrar och förs till ett barnhem. Deras mamma viskar till Kate att hon ska ta hand om sina syskon och lovar att de en dag ska återse varandra vilket Kate övertygar sina syskon om. Någon är ute efter syskonen och för att de inte ska hittas får de ett nytt efternamn, kort och gott bokstaven P. De är syskonen P. De flyttar runt mellan det ena hemska barnhemmet efter det andra innan de till slut hamnar på ett barnhem där det märkligt nog inte bor några andra barn än de själva. Föreståndaren visar sig vara en trollkarl och ön där han bor är en magisk ö. En dag hittar de en magisk bok som för dem tillbaka 15 år i tiden när en ond häxa och grevinna håller den lilla staden på ön i järnhand. Hon söker efter boken, den som de tre syskonen har hittat 15 år senare. Berättelsen utvecklas till ett svindlande äventyr och en kamp mellan olika magiska makter där syskonen och deras föräldrar visar sig ha en nyckelroll. Meningen är att vi senare ska få följa samma syskontrio i de två andra böckerna i samma serie. Den andra boken kommer på svenska i september nästa år och serien planeras även bli film.

Karaktärerna känns i grunden lite väl lika syskonen Baudelaire, i bokserien och filmen Lemony Snickets berättelse om syskonen Baudelaires olycksaliga liv där tre syskon, den förnuftiga och uppfinningsrika storasystern, den intelligenta och belästa mellanbrodern och den bitska och ovanligt starka lillasystern som också de förlorar sina föräldrar under mystiska omständigheter och sen flyttar runt mellan olika hem medan de jagas av en ond greve som vill åt deras förmögenhet. Huvudkaraktärerna, deras livsöde och det faktum att syskonen Baudelaire jagas av en greve och syskonen P jagas av en grevinna och häxa är likheterna i de två berättelserna, svårt för mig att ignorera. Skillnaderna är att syskonen Baudelaire är rika och syskonen P. har en magisk förmåga och tillgång till den mycket eftertraktade magiska boken, kallad Atlas. Därefter skiljer sig de två berättelserna väldigt mycket.

John Stephens är sedan tidigare manusförfattare till TV-serier som Gilmore Girls, The O.C. och Gossip Girl. Smaragdernas bok är hans skönlitterära debut. Han klarar bra att skifta från ett äldre tilltal till ett yngre men det som han bär med sig från TV-språket är ibland extremt snabba skiftningar med många hopp fram och tillbaka i tiden. Jag har lite svårt att hänga med då men det ger också berättelsen ett bladvändardriv.

Miljöerna han skildrar är intressanta med den magiska dimhöljda ön, den förfallna herrgården där syskonen P till slut hamnar för att bo och dvärgarnas rike i underjorden med en sjunken stad och ett enormt system av grottor och tunnlar. Vi får också möta många roliga bikaraktärer som dvärgar, jätten Gabriel och såklart doktor Pym, trollkarlen som tar sig an de tre syskonen.

Jag kommer på mig själv med att nästan bita på naglarna när jag närmar mig det spännande, men sliskiga amerikanska slutet. I böcker som vänder sig till barn tycker jag däremot att det är okej att det är lite sockersött emellanåt. Syskonen P drabbas också av många hemskheter och i sann äventyrsanda slutar boken också öppet så vi ska längta efter fortsättningen. Tänker jag tillbaka på mig själv som 9-12 år när jag själv slukade fantasyböcker skulle jag garanterat ha gillat även Smaragdernas bok.

Camilla Hällbom

Publicerad: 2011-10-31 00:00 / Uppdaterad: 2011-10-30 23:50

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4393

2 kommentarer

Vi lottar ut den här boken, läs mer här http://dagensbok.com/2011/10/31/bokutlottningar-v44/ om hur du gör för att delta i utlottningen!

Emelie Novotny Redaktionen 2011-10-31 11:28
 

Den är bara bäst har ju läst den och hela serien den är så bra fortsätt skriva böcker och sista stridens bok äger så super att jag köpt hela serie du gav mig inspiration och mod att vara mig själv
MVH TILDA EKLUND FRÅN SVERIGE DU ÄGER

Tilda Eklund Oregistrerad 2014-12-22 22:59
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?