Recension

: Solace
Solace Belinda McKeon
2011
Picador
8/10

Kärlek, livet och existentiella frågor

Utgiven 2011
ISBN 9780330529846
Sidor 341

Om författaren

[caption id="attachment_37257" align="alignnone" width="171" caption="Foto: Hiroki Kobayashi"]Foto: Hiroki Kobayashi[/caption]

Belinda McKeon föddes 1979 och växte upp på en bondgård i Longford, Irland. Hon studerade
engelska och filosofi på Trinity College i Dublin. Idag lever hon i New York och i Irland. Hon har
skrivit om konst för Irish Times i tio år och fått sina pjäser uppsatta på Abbey Theatre i Dublin. Solace är hennes debut.

Gästinformation

Karin har älskat att läsa och skriva, sedan hon lärde sig läsa och skriva. Hon skriver en bok och pendlar mellan att vara övertygad om att den ska ta hela världen med storm (hur vet hon inte riktigt, för den är bara skriven på svenska) och mellan att tro att den aldrig kommer att bli utgiven. Annars går hon Österlens Folkhögskolas skrivarkurs på distans, samtidigt som hon arbetar på systerns och hennes pojkväns ekologiska restaurang i Malmö. Och så älskar hon att läsa till den grad att hon nästan är religiös och beredd att knacka dörr för att få människor att känna kärleken till boken. Men bara nästan. Hon är lite lat också. Bloggar här!

Sök efter boken

Mark Casey har flyttat ifrån gården föräldrarna äger och bosatt sig i Dublin. Där skriver han på sin avhandling om författaren Maria Edgeworth. Men vad gör man när tesen man själv brann för bara lett in i en återvändsgränd och man har slutat brinna? Man dricker. När Mark druckit och vadat runt en stund i sin självömkan kring sin forskning, som till och med han själv tycker är tråkig, och när han nu ändå vadar: i det förbannade, kontinuerliga kravet ifrån föräldrarna (läs: pappan) om att han ska komma hem och hjälpa till; precis DÅ ser han någon som får honom att glömma allt annat. Det är den där glipan mellan tänderna, den där luggen, den där kroppen och Mark Casey är förälskad. Så enkelt är det. J-o-a-n-n-e.

Joanne är inte perfekt. Hon förstår inte sin arbetskamrat med välmanikyrerade naglar och märkeskläder, som går till gymmet fastän hon avskyr att träna. Arbetskollegan skulle inte heller förstå det fina i Marks och Joannes begynnande romans. Hur de snortar kokain ihop och känner att de kan prata om allt, för att sedan inte komma ihåg någonting, och hur han vinkar till henne genom brevinkastet och de sedan hånglar tills han somnar på deras soffa. Eller hur sötrolig han var när han bad om hennes nummer och i samma stund upptäckte att han slarvat bort sin mobil dagen före.

Konstigt nog tar kärlekshistorien fart rakt in i vardagen, med jobb, ansvar, karriärsträvan och härvan av mentalt bagage. Det förälskade paret försöker ta hand om varandra och sig själva på samma gång som livet fortgår. Då och då möts läsaren av reflektioner kring livet i boken och vad den handlar om och vad livet handlar om; existentiella frågor och funderingar som flikas in i takt med livets vändningar. Jag skulle tro att en stor del av bokens underströmmar är just livets gång och vridningar, vilket Joannes före detta filosofiföreläsare uttalar sig om, när de träffas på stan och romansen mellan henne och Mark precis tagit sin början:

”How we reshape our world of experience when things within our experience turn out not to be
what we’d expected. Our lifeworlds, and how we reconstitute them when we’re in that bind.”

Det är spännande läsning, även om intrigen stundvis stannar av och dröjer sig kvar lite för länge vid livets vardag. Boken rymmer intressanta existentiella frågor och karaktärer med mekanismer och reaktioner som känns psykologiskt trovärdiga, även om de ibland tangerar att gå lite för långt ifrån både mig och författaren. Kom tillbaka! Men inte behöver jag ropa det ofta. Skriv snart igen! Det kommer jag däremot ropa fler gånger.

Karin Palmqvist

Publicerad: 2011-10-01 00:01 / Uppdaterad: 2011-09-30 22:10

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4336

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?