Recension

: Cowgirls
Cowgirls Karolina Bång
2011
Galago
9/10

Pang, pang! Glädjerus i trosorna

Utgiven 2011
ISBN 9789170376184
Sidor 127

Om författaren

karolina-bang11
foto: Emma Blomberg.

Karolina Bång är aktivist, konstnär, serietecknare och musiker. Hon spelar i countrybandet Howdie Ho och i punkbandet Royal Cunt. 2009 debuterade hon med serieboken ”Handboken” på Doob förlag. Hennes serier har publicerats i bland annat Galago, Dagens ETC, BANG och Diva Magazine, men hon har även kunnat läsas i tidningar och fanzines i USA, Mexico och Slovenien. Hon är bosatt i Malmö.

Sök efter boken

Karolina Bång har skapat ett Vilda Västern-universum i serieformat enbart befolkat av lesbiska kvinnor. En sån underbart bra idé det är!

Varje serie i erotiska serieboken Cowgirls introduceras med en sidan tre-tjej, minus den så sällan ifrågasatta rangordningen att kvinnan är underst; objekt istället för subjekt; men plus en flirtig signatur med hjärta i kanten. Tjusigt värre! Bångs tilltal är redan från början ett ifrågasättande av normen. Samtidigt blir det inte för mycket. Detta är inget argt feministiskt manifest, som i all sin välvilja att vara gränsöverskridande, på vägen förlorar sin erotiska laddning.

Det är så lätt hänt. Jag minns när jag läste Drift av Liv Strömqvist och Jan Bielecki för några år sen, och blev gravt besviken. Handen fastnade halvvägs ner i byxan. Grönsöverskridande? Javisst. Ifrågasättande? Ja, inget att klaga på. Feministiskt? Absolut. Jag blev bara inte det minsta våt av det.

Sex behöver vara smutsigt, har en kompis argumenterat mycket övertygande. Idag har vi normaliserat och tvättat rent den mest djuriska drift vi har. Det är inte helt igenom positivt. Sex behöver fortfarande skulden, det förbjudna, spänningen. Sexuella fantasier är inget som kan lanseras likt Tena för inkontinens. Det krävs mörker, det krävs kittling, det krävs lite hardcore.

Serierna i Cowgirls har stor variation, och då och då kommer en faktabit in och genererar mig. Bygg din egen strap-on! Vad är BDSM? Kör en trekant! Tilltalet är direkt och informativt, och varvat med serierna där kvinnor slåss på barer, liftar med godståget, kissar som män och knullar som kaniner, blir resultatet alltmer upphetsat. Och jag tilltalas verkligen av det faktum att serierna enbart befolkas av lesbiska kvinnor! Det fungerar på samma sätt som tv-serien L Word, det vill säga en lagun av frihet skapas, där det homosexuella är normen, inga fördomar florerar utan enbart vanliga människor. I detta fall heta kvinnor.

I efterordet skriver Berit Wiklund :

När jag var liten brukade jag bläddra igenom seriealbum för att kolla om det fanns någon tjej med i serien, någon tjej, en enda i alla fall. Månget album blev funnet väga för lätt. Cowgirls lider inte av det problemet. Karolina leder mig in i en värld befolkad av Lucky Lucys, Busty Longways och Jenna Hexs. (…) Ett bra tag framöver kommer jag att bo i ett litet amishkollektiv fyllt av heta brudar, där polygami är ersatt med polyamori. Fotogenlampor, höghalsade klänningar och enstaka luffare som drar genom byn med en strap-on i knytet.

Jag håller med. Och visst upplever jag i min sträckläsning av serierna samma inlevelsekänsla som jag upplevde som tioåring när jag plöjde Lucky Luke. Minus de stelbenta kedjerökande cowboysen, lika sterilt hetero som antifeministiskt uteslutande av kvinnor, annat än som mödrar eller prostituerade. Plus lite mysig porr.

Lina Arvidsson

Publicerad: 2011-08-30 00:00 / Uppdaterad: 2011-08-30 09:59

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4283

8 kommentarer

Jag gillar verkligen faktadelarna i boken, det är skrivna med så himla fin ton, precis mittemellan blodigaste allvar och humoristisk ironi med glimten i ögat. Kan inte annat än älska!

Emelie Novotny Redaktionen 2011-09-01 11:23
 

[...] En bra recension av Cowgirls hittar du här. [...]

Jag vill också bli en cowgirl | Oregistrerad 2011-10-13 16:58
 

[...] ”Karolina Bång har skapat ett Vilda Västern-universum i serieformat enbart befolkat av lesbiska kvinnor. En sån underbart bra idé det är! Varje serie i erotiska serieboken Cowgirls introduceras med en sidan tre-tjej, minus den så sällan ifrågasatta rangordningen att kvinnan är underst; objekt…” Läs mer [...]

 

[...] mer: Karolina Bång, Ordfront, Adlibris, Bokus, Expressen, SvD, Tidningen Kulturen, Dagens bok Share this:FacebookTwitterLike this:GillaBli först att gilla denna [...]

 

[...] Karolina Bång har skapat ett Vilda Västern-universum i serieformat enbart befolkat av lesbiska kvinnor. En sån underbart bra idé det är! Varje serie i erotiska serieboken Cowgirls introduceras med en sidan tre-tjej, minus …” Läs mer [...]

Tema: erotik och romantik | dagensbok.com Oregistrerad 2012-11-17 00:04
 

[...] Läs mer: Karolina Bång, Ordfront, Adlibris, Bokus, Expressen, SvD, Tidningen Kulturen, Dagens bok [...]

 

[…] Karolina Bång har skapat ett Vilda Västern-universum i serieformat enbart befolkat av lesbiska kvinnor. En sån underbart bra idé det är! Varje serie i erotiska serieboken Cowgirls introduceras med en sidan tre-tjej, minus …” Läs mer […]

Tema: Erotik | dagensbok.com Oregistrerad 2013-11-16 00:01
 

[…] litet utdrag ur min recension för att promota ”Cowgirls”, Bångs förra seriebok. Gött! Det gör inget att de […]

Med på ett hörn Oregistrerad 2014-01-23 16:56
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?