Krönika

Textmässan 2011

I lördags firade Textmässan 10 år i Nürnberghuset på Södermalm och några av medlemmarna i redaktionen här på dagensbok var där. Vi strosade först runt bland de många spännande bokborden där oberoende förlag och tidskrifter ställde ut.

textm5

Senare under dagen var det så pass fullt att det blev svårare att kryssa fram i utställningslokalen men tillräckligt för att utställarna skulle vara glada och sälja mycket.

textm3

Jag lyssnade på ett av de seminarier som hölls under dagen, ”Textmässan 10 år” om Textmässans historia och situationen för de oberoende förlagen idag. Textmässan startades upp år 2001 som ett komplement och en motpol till den stora bokmässan i Göteborg där de små, oberoende förlagen lätt drunknar bland de stora marknadsjättarna.

På Textmässan står de oberoende förlagen i centrum. Här utbyter de erfarenheter och idéer, testar målgrupper och knyter kontakter. Kontakter har blivit allt viktigare när de små går ihop för att störa de stora förlagen. Det må låta klyschigt men det stämmer också att tillsammans är man stark.

textm1

Seminariet leddes av Carl-Michael Edenborg, grundare av Textmässan och fortsatt arrangör från Vertigo förlag. Medverkande var Richard Herold, förläggare från Natur och kultur samt Susanne Hamilton, förläggare på det egna förlaget Langenskiölds och ordförande i Noff, Nordiska Oberoende Förlags Förening.

textm6

För två år sen tänkte Carl-Michael Edenborg lägga ner Textmässan men fick då möjlighet att husera i Nürnberghuset och fortsatte till vår lycka. Textmässan är en succé och har gett inspiration och upphov till andra arrangörer av små mässor i Oslo, Göteborg och Umeå.

Hoppas ni också var där, annars kommer garanterat en ny chans att besöka Textmässan nästa år!

Camilla Hällbom

Publicerad: 2011-05-10 20:35 / Uppdaterad: 2011-05-11 10:04

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?