Recension

: Okända väsen
Okända väsen Tracy Chevalier
2010
Damm förlag
5/10

Kvinnoskildring med vetenskapliga förtecken

Utgiven 2010
ISBN 9789173516525
Sidor 319
Orginaltitel Remarkable Creatures
Översättare Anna Strandberg
Först utgiven 2009

Om författaren

Tracy Chevalier föddes 1962 i Washington DC, med är numera bosatt i London. Hon debuterade som författare 1997 med Den blå färgen och fick sitt genombrott 1999 med den historiska romanen Flicka med pärlörhänge.

Sök efter boken

Det är tidigt 1800-tal och ett nytt sätt att se på världen börjar tränga sig in i salongerna och in i medvetandet hos invånarna i den lilla kuststaden Lyme Regis.

Här bor den unga Mary Annings, en flicka som av grannarna betraktas som en smula mystisk. Hon överlevde som litet barn ett blixtnedslag, och hon ägnar dagarna åt att samla fossil som hon sedan säljer till turister under namnet kurioser.

Hit kommer också de tre ogifta systrarna Philpot. En av dem, Elizabeth, blir snart fascinerad av de fossil som stränderna kring Lyme är fulla av. Fossilen, som de flesta andra i staden är ointresserade av, eller till och med rädda för, för samman Elizabeth och Mary, trots flera års åldersskillnad och ett kanske ännu större avstånd vad gäller klasstillhörighet.

Mary har en alldeles speciell blick för fossil, de liksom kommer till henne utan att hon behöver leta, och även om hennes mor tycker att de konstiga, men vackra stenarna är obehagliga så inser hon att det Mary tjänar på att sälja kurioserna är nödvändigt för familjens ekonomi, åtminstone sedan pappan dött. Det är en beskrivning av ett hårt liv, fyllt av stelfrusna fingrar, hungersvärkande magar och hjälplöst skrikande småbarn.

Så en dag förändras allt. Mary hittar en enorm varelse fastkilad i berget. Dåtidens geologielit får upp ögonen för hennes fynd och vardagen förändras, liksom synen på Mary.

Historien berättas i första person och det är omväxlande Mary och Elisabeth som berättar. De utgör en fin kontrast till varandra, språkbruket växlar och att se händelser ur olika vinklar gör historien mer intressant.

Chevalier lyckas även göra de snustorra, stenhårda fossilen intressanta. Det brinnande intresset, den lyriska beskrivningen av evolutionen och de djupa frågor som de väcker hos karaktärerna drar in mig i historien och får mig att faktiskt se det vackra och viktiga i dessa stenar.

Den världsbild som målas upp fascinerar. Det är en tankevärld så långt ifrån vår egen man kan komma – för det är väl knappast någon svensk som idag skulle vara rädd att framföra idén om att gud kanske använde mer än sju dagar för att skapa världen? Det handlar om religiösa och filosofiska frågor som idag är helt inaktuella i Sverige, men aktualitet saknas ändå inte – debatten om intelligent design och kreationism är fortfarande het ibland annat USA. Och även i övrigt är ju frågan om religion kontra vetenskap alltid aktuell.

Chevalier liknar Austen en smula med sin lågmälda, lugna berättelse om två kvinnors uppväxt och liv i en brittisk småstad där skvallret knyter ihop umgängeskretsen. Chevaliers karaktärsbeskrivningar är inte riktigt av Austens kaliber, men stämningen finns där, precis som kläderna, maten och miljöerna. Vad de främst har gemensamt är förmågan att skapa en (i Chevaliers fall åtminstone stundtals) überromantisk kärlekshistoria – trots att det knappt finns något sex med alls.

Precis som alla som någon gång gått en skrivarkurs vet så bör en författare gå efter devisen ”show don’t tell”. Om man nu kan prata om att författare bör skriva på ett visst sätt. Men i det här fallet hade historien kanske mått bra av lite mer visning istället för berättande. Personerna reflekterar mycket, ibland kanske för mycket. Kanske beror det på att romanens vetenskapliga ämne inbjuder till funderingar? Men alla utskrivna tankar lämnar lite till läsaren. När Elizabeth säger att hon själv var lite förälskad i mr Birch så dör förälskelsen på en gång. Chevaliers tidigare böcker, framförallt genombrottet Flicka med pärlörhänge hade en mer spännande stämning, skapad av ovissheten både kring alla bipersoners och huvudpersonen Griets egna känslor. Och kanske berodde det på att hon var helt utan utbildning, och helt beroende av sina arbetsgivare? Kanske är Elizabeth och Mary helt enkelt för intelligenta och fulla av självinsikt för historiens bästa?

När jag kommer till slutet får jag en bestämd känsla av att det inte alls är slut. Det kommer ingen finurlig poäng, det finns inget som visar att de levde lyckliga i alla sina dagar. Livet bara fortsätter som vanligt. Den här känslan av att ha blivit snuvad på slutet beror antagligen på att boken, precis som Chevaliers tidigare, bygger på verkliga händelser. Allra sist i boken serveras vi en liten redogörelse över de omskrivna personernas verkliga öden, tillsammans med några rader om fossil och tips om vidare läsning.

Det här är en fin och något annorlunda kvinnoskildring. En beskrivning av kvinnan i en historisk vetenskaplig kontext där vi inte är vana att se andra än Marie Curie. Beskriver boken frigörelse? I viss mån. Men på bekostnad av anständighet. Elizabeth och Mary gör det de vill göra, men priset de betalar är en liten känsla av utstötthet och en kufstämpel. Här beskrivs både osjälvständighet och självständighet. Och så den eviga ekonomiska frågan. Men här finns också en bild av människan bakom den starka fasaden. Chevalier beskriver kvinnlig konkurrens, avundsjuka och längtan efter kärlek – men till slut visar det sig ändå att i den här historien är vänskapen viktigare än kärleken.

Nu har den här recensionen blivit betydligt längre än vad jag tycker att Okända väsen egentligen förtjänar. För kontexten och alla diskussioner som handlingen orsakar är intressantare än själva romanen. Men den är helt okej den med.

Anna Nygren

Publicerad: 2011-03-08 00:00 / Uppdaterad: 2011-03-06 20:08

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4062

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?