Recension

: AC/DC high voltage rock n´roll: The illustrated history
AC/DC high voltage rock n´roll: The illustrated history Phil Sutcliffe
2010
Voyageur Press
8/10

For those about to rock…

Utgiven 2010
ISBN 9780760338322
Sidor 224
Språk Engelska

Om författaren

Phil Sutcliffe är brittisk musikjournalist, frilansande sedan 1974. I tidningar som Sounds, Mojo, Los Angeles Times, Q, Blender och The Northern Echo har han intervjuat bland andra Paul McCartney, Nirvana, The Police, Eric Clapton och Nick Cave. Han har också skrivit böcker om Queen och AC/DC.

Sök efter boken

AC/DC tillhör de där riktigt stora banden som kan sälja ut gigantiska arenor världen över, utan att egentligen behöva göra någonting. De skulle inte behöva ge ut fler skivor, utan bara snickra ihop en turné och ändå dra mer publik och håva in mer pengar än de flesta band.

Senaste albumet Black ice blev en försäljningsframgång utan dess like och den tillhörande turnén kom att bli en av deras största och längsta. Själv hade jag åter nöjet att se de gamla herrarna på Stadion i Stockholm och var fullkomligt lyrisk efter konserten. Sällan har väl ett gäng i så hög ålder utstrålat så mycket energi och glädje som AC/DC gjorde den vackra sommarkvällen.

Muiskjournalisten Phil Sutcliffe (Sounds, Mojo) har med hjälp av Voyageur Press snickrat ihop en rejäl bok på drygt 220 sidor, sprängfylld med allehanda godis från bandets långa karriär. Historien berättas kronologiskt och tar upp de viktigaste händelserna, men bygger i mångt och mycket mest på andra böckers och tidningars informationsflöde. Nej, det roliga med denna bok är allt det andra. Fantastiska foton från tidigt 70-tal, bl a från ett improviserat gig på legendariska och numera nedlagda CBGB´s i New York 1977. Eller varför inte bilderna från Whisky A Go Go i LA 1977. Det är svettigt, hårt och rockande. Till alla bilder följer kommentarer och berättelser, ofta från fotograferna själva. Men det bjuds även på mängder av backstagepass, gamla biljetter, svåra skivor och roliga gamla konsertannonser från bl a brittisk press. Med andra ord ett riktigt himmelrike för AC/DC-fantasten!

Phil Sutcliffe står för den genomgående historieberättelsen, men mellan hans utdelade portioner bjuds det även på iakttagelser från andra mer eller mindre kända människor. Journalister som Martin Popoff, Sylvie Simmons och Anthony Bozza får även de berätta sina tankar och minnen kring bandet och gör det bra och i de flesta fall underhållande. I slutet av boken finns även en genomarbetad diskografi och varje album har en egen sektion i boken där allehanda folk får ge sin syn på respektive album. Klart läsvärt!

En kille vid namn Bill Voccia har en enorm samling med AC/DC-prylar och hans saker finns representerade genom hela boken. Dessutom ägnade sig folket bakom boken till månaders inköp från Ebay, för att få ihop ett så intressant och givande material till som möjligt.

Kanske är det inte några större eller nya sensationer som det bjuds på i boken, men det var nog inte heller tanken. Hur som haver är det en riktigt snygg bok där tyngden lagts på bildmaterial och samlingsmani. Dessutom är flertalet bilder sådana som aldrig tidigare sett dagens ljus. Bara det är värt summan du får lägga ut på detta verk. Köp. Läs, titta och njut samtidigt som du spelar Powerage i bakgrunden och återigen slås över hur makalöst bra bandet är. Få har lyckats komponera ihop så tunga och slagkraftiga riff som bröderna Young!

Niclas Müller-Hansen

Publicerad: 2011-03-03 00:00 / Uppdaterad: 2011-03-03 08:56

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4056

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?