Krönika

Strandläsning

Efter ganska precis en vecka i Thailand börjar mitt självutlysta undercover-uppdrag om vad svenskarna läser på stranden nå lite resultat. Jag har Railay Beach med omgivningar och Koh Lanta som grund för mina undersökningar, två ställen i Thailand där svenskarna är överrepresenterade. Och jag måste ju uttrycka att mina fördomar är besvarade, det är mycket svenska deckare som Liza Marklund, Mari Jungstedt, Anne Holt (om hon får räknas som svensk) men jag har också spanat på Carin Hjulströms Finns inte på kartan, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson och Elsas Mode av Sofi Fahrman. Behöver jag säga att det är mest kvinnor som läser? Mest kvinnor som solar? Männen dricker öl på någon bar eller bygger sandslott med barnen. (Ja nu är jag fördomsfull, men.) De få läsande männen läser Tårtgeneralen av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, någon Guns n’ roses-biografi eller möjligtvis en John Grisham- deckare, men det är svårt att avgöra om de är på svenska eller engelska på behörigt avstånd.

Ibland är det lite för soligt, lite för sandigt, lite för varmt och lite för solkrämskladdigt att läsa på stranden. Men när solen börjar sänka sig och man kan krypa ihop i skuggan försvinna in i sin bok, då finns inget bättre ställe att läsa på.

Resultatet av pocketläsning på stranden slutar ofta rätt dramatiskt. Det är däremot fint som den här gången när sidorna trillar ut framifrån, så man får en lättare bok att bära till stranden för var dag som går och man inte behöver hålla reda på boksidorna till det där spännande slutet.

På den svenska Strandbaren på Koh Lanta finns en välfylld bokhylla för den som längtar efter svenska deckare, någon verkar ju ha en förkärlek för Mari Jungstedt, så det kanske blir en av henne, eller Carl Johan Vallgren, eller kanske en av Kajsa Ingmarsson. Vad tycker ni?

Emelie Novotny

Publicerad: 2011-02-09 10:00 / Uppdaterad: 2011-06-14 14:11

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?