Recension

: Lyckan
Lyckan Denis Robert
2011
X-story
7/10

Hormonell magi

Utgiven 2011
ISBN 9789185683444
Sidor 222
Orginaltitel Le Bonheur
Översättare Cecilia Franklin
Först utgiven 2000

Om författaren

denis-robert
foto: Philippe Sterc.
Denis Robert är fransk frilansjournalist och författare. Han är mest känd för boken ”Révélation$” 2001, som han skrev tillsammans med Ernest Backes. Boken avslöjade en rad oegentligheter som Clearstream Banking S.A., världens största clearingbank, haft för sig och den har lett till flera rättstvister för Roberts del.

Sök efter boken

En av mina vänner, Ernesto, anser att det som förenar en man med en viss kvinna är att deras fortplantningsorgan passar perfekt ihop. (…) Enligt Ernesto hade Gud tänkt sig sex sju miljarder individer med manliga och kvinnliga organ, hanar och honor som passade ihop perfekt som stickkontakter i uttag. Men det är bara en bråkdel som gör det. (…) Han säger också att det hänger på sexlivet om ett par är lyckligt: ”En man ligger med en massa kvinnor i sitt liv, och vice versa. Hur förklarar du att kärleken mellan vissa överlever? Det handlar inte om psyket. Det handlar om sex. Det märks att du aldrig har upplevt det, för i så fall skulle du inte prata som du gör. Du intellektualiserar för mycket. Släpp loss…”

Denis Robert är inte en pseudonym, som jag först trodde, utan en fransk frilansjournalist och författare. Lyckan är hans första och enda erotiska roman, som blev en storsäljare och snabbt översattes till flera språk när den kom ut år 2000. I Sverige är den utgiven på förlaget X-story i en något slarvig version med flera vita sidor. Det stör förstås läsningen som sådan, men förtar inte upplevelsen på ett fysiskt plan. När jag citerade stycket ovan insåg jag att nej, den här boken kan inte kallas queer. Den är hyfsat stereotypt jävla normativ i sin hållning till kvinnor och män. Men den utmanar konventionen att parförhållande är vägen till lycka. Och även föreställningen att han är ute efter sex enbart, medan hon är den som blir kär.

Handling: Kvinna möter man och attraktion uppstår. Men han är gift, hon är gift. De inleder en affär ändå. Den går ut på att de ses och har sex. Sexet blir mer och mer extremt. Och tankarna däremellan pendlar mellan det mest djuriska och filosofiska iakttagelser om livets villkor.

Kvinnor vet redan tidigt att de är annorlunda. De anpassar sig snabbt, utan att reflektera över det. De vet det, punkt slut. Det tar mycket längre tid för männen.

Det som imponerar mest på mig är inte de våta sexscenerna, även om de förstås gör boken till vad den är; utan berättarsättet. Så enkelt men ändå så snyggt lockar Robert mig framåt sida för sida. Jag ligger vid poolen i Egypten och läser i en strid ström av ständigt kåthet. Likt en deckare varvas perspektivet; ena sidan är hennes, den andra hans. Och likt en diktsamling är styckena luftiga och sparsmakade. Och så stundtals dessa magsparkar av insikt, dessa ögonöppnare som torde vara ursprungsbetydelsen till uttrycket ”sunt förnuft”…

Det är så många som sticker huvudet i sanden. Människor av alla de slag och i alla åldrar, från den intelligentaste till den mest korkade, alla predikar de oavsett religiös hemvist att trohet är ett bevis för att man älskar. Är det möjligt att jag har så fel? Varför är jag inte fördömande? Han säger att jag är pervers. Jag ser bestört på honom. Pervers? Jag kastar mig över ordboken. Jag skulle alltså njuta av att skada andra. Jag är fördärvad, depraverad, omoralisk och ondskefull. Jag är varken god eller dygdig. Jag är avvikande, bestialisk, har abnorma drifter. Jag är exhibitionist, fetischist, masochist, nekrofil, sadist och voyeur. Jag begår tidelag och söker sexuell njutning på ett sätt som inte är ”normalt”. Det vill säga på annat sätt än genom att ha samlag med en hyfsat jämnårig partner av motsatt kön. Jag ställer upp på allt.

Ibland kan jag tycka det är synd att det som börjar så bra måste gå utför. Kan jag inte få stanna kvar i det perfekta stadiet av förbjuden lust, där lekarna förvisso blir vildare och vildare, men måste leken ta slut? Måste det bli moraliskt och depraverande trots allt, mot slutet? ”Jag har en känsla av att det enda jag har kvar är sexualiteten och henne”, står ensamt på en sida, och jag vet att nu går vi mot det oundvikliga. Att det bara skjuts framför mig, att det kommer att komma. Och det känns synd. Även om det bitterljuva kan vara aldrig så ljuvt.

Vem tilltalar denna bok? Tja. Språket är inte svårbegripligt, stilen gör att den går både lätt och snabbt att läsa, intellektualiseringen och frågeställningarna gör att den trots allt tilltalar den som kräver lite mer hjärnstimulans, och sexscenerna är varierande nog och tillräckligt frekventa för att du ska kunna hitta åtminstone en som tilltalar ditt libido, och stundtals finns det även en humoristisk touch. Ska vi sätta en åldersgräns på 18 kanske?

Avslutningsvis en sexscen, för ett smakprov på det utlovade ruset:

Jag sänker mina särade skinkor över hans kuk och låter den långsamt tränga in. Han ligger helt stilla för att jag ska kunna avväga smärta och njutning. Jag håller andan. Gången är trång och det gör ganska ont, jag låter honom bit för bit komma lite djupare. När det inte finns något motstånd kvar bestämmer han sig för att börja delta aktivt igen. Han tar min hand och lägger den på mitt anus. Han vill att jag ska känna hur jag har öppnat mig för honom. Jag skulle aldrig ha kunnat tro det. Mitt anus är en stor utslagen blomma, mjuk som vispad grädde. Jag låter honom tränga in igen, jag vill att han ska ta mig djupt in. Tomhetskänslan i underlivet gör mig galen.

Lina Arvidsson

Publicerad: 2011-02-06 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-07 18:06

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4027

2 kommentarer

Den mest bissara skit som skrivits. Allt är lögn och det finns inte något sant i vad som är skrivet! Jag mådde dåligt, riktigt jävla dåligt! Den är hemsk och äcklande, och allt skitsnack om att otrohet är rätt får mig spy. Jag blir riktigt arg, helt jävla förbannad. Den fanns inte ens lite ljus när otrohet nämns, det är jävligt hemskt. Jag är så jävla arg. Jag är så jävla besviken på hur det speglas! Det är okej, att bedra någon man älskar? Det är inte friskt, denna bok är ett psykiskt självmord! Hemskt, ledsamt, och det enda som nämns är fel. Fan.

zlatan Oregistrerad 2011-03-25 12:01
 

[…]   […]

Tema: Erotik | dagensbok.com Oregistrerad 2013-11-16 20:00
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?