Recension

: Game Girl
Game Girl: Nu är det dags för brudarna att ta hem spelet Sara Starkström
2010
Nicotext
7/10

Goda råd som kräver mod

Utgiven 2010
ISBN 9789186283162
Sidor 203

Om författaren

Sara Starkström är 30 år och boende i Stockholm. Hon arbetar på förlaget Nicotext och har tidigare gjort boken Listan – Ditt liv i listor som kom ut i mars.

Gästinformation

Nova-LeeBranting är som den innersta delen av en kanelbulle som du sparar till sist, en mixad coctail som smakar salt, sött och surt. Du kan inte kategorisera mig, definiera mig eller rama in mig. Jag är allt och inget, jag befinner mig vart jag vill, vilket är överallt och ingenstans.

Sök efter boken

Hur gör man för att närma sig en person man suktat efter och kikat lite extra på i sin omgivning, och vad ska man säga när man väl vågar sig fram för att få fram det rätta budskapet? Jag hoppades på att Sara Starkströms senaste bidrag till bokhimlen Game Girl – Nu är det dags för brudarna att ta hem spelet, skulle hjälpa till att vägleda mig till svaren. Den beskrivs som en raggningshandbok och jag förväntade mig att läsa böckernas feminina motsvarighet till Spelet av Neil Strauss. Den enda likheten jag fann var raggningstipsen som i Game Girl snarare var finurliga råd, medan Spelet är fylld med tricks och taktiker som bygger på att överlista kvinnor. I Game Girl ses inte mannen som en motståndare som ska övervinnas med kvinnlig list. Boken fokuserar snarare på att läsaren ska bygga upp ett självförtroende, en social kompetens och en individuell agenda som ska användas i sociala sammanhang. Den är enkelt utformad med korta avsnitt där den första delen ska stärka självförtroendet. Jag tog mig igenom det avsnittet med en instämmande nickning.

I andra delen vill Starkström att läsaren ska bli medveten om vilka signaler hon sänder ut i sociala sammanhang och experimentera med dem. Hon inför lekfulla tillvägagångssätt med många innovativa tankar som de flesta kanske inte tänkt på förut och beskriver pedagogiskt och kortfattat olika motton, tekniker och tankesätt som prövas genom uppdrag. För den flitige ska uppdragen sen följas upp med egna anteckningar om utförandet.

Jag instämmer inte i alla tillvägagångssätt som Starkström beskriver. De kan i vissa fall vara överdrivna och lätt påträngande men jag uppskattar bokens grundtanke om att skapa sina egna spelregler och tänka utanför ramarna i sociala sammanhang. Med bokens hjälp är huvudpoängen att vägleda läsaren till att bli en fullfjädrad game girl. En game girl som tar kontroll över situationen och får saker att hända istället för att vänta på att roliga saker ska hända. Det budskapet är bokens starkaste och jag väljer att bära med mig just det bland alla originella finurligheter som ibland påminner mig om ett krogspel red bull tog fram i en reklamkampanj – ”you got balls?”.

Jag uppskattar inslaget av utmaningar och lekar som Starkström föreslår för den sedvanliga krogrundan, festen eller någon annan social tillställning. Istället för våra vanliga maner vill hon inspirera till ett annorlunda beteende som kan öppna upp nya dörrar. Något jag själv lekt med många gånger som krogvandrare. Varför göra som vi alltid har gjort när vi kan pröva något nytt varenda dag och kanske finna en ny vän, ett hångel, en dejt eller en livskamrat?

Game Girl är fylld av tips och peppande ord på vägen, som en god vän man kan luta sig mot för positiv energi. Men i sista avsnittet betonar Sara Starkström att ingen handbok kan tillhandahålla ett komplett facit med svaren på hur just du ska gå tillväga i raggningsleken, utan det är upp till varje person att skräddarsy själv.

Nova-Lee Branting

Publicerad: 2010-12-04 00:00 / Uppdaterad: 2010-12-04 20:45

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3948

3 kommentarer

Jag har game girl och tycker den är skitbra!

nina Oregistrerad 2010-12-04 00:50
 

[...] Läs mer: Aftonbladet, Adlibris, Dejting Sverige, Dagens bok [...]

 

[...] Läs mer: Aftonbladet, Adlibris, Dejting Sverige, Dagens bok [...]

 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?