Recension

: Från Haga till Hammarkullen
Från Haga till Hammarkullen: Allmännyttans hus i Göteborg Helena Lind
2010
Kabusa böcker
6/10

Snällt men vackert från öster till väster

Utgiven 2010
ISBN 9789173550758
Sidor 240
Illustratör (fotografier) Bert Leandersson

Om författaren

Helena Lind är en erfaren författare och fackkunnig (fil. kand. från bebyggelseantikvariskt program) skribent med flera böcker om delar av Göteborg och Västkusten bakom sig. Böckerna är alla gjorda i samarbete med fotografen Bert Leandersson, som har en gedigen bakgrund som arkitekturfotograf.

Sök efter boken

Helena Lind skriver kort om utvecklingen av allmännyttans hus på olika platser i Göteborg, från 1930-talets otroliga trångboddhet till 00-talets visionära byggen längs Norra Älvstranden. Bert Leandersson har tagit många foton, såväl uppifrån, där man ser staden i helt nya vinklar, som nära inpå de små detaljerna som gör skillnaden på hus från olika decennier. Det är snarare fotona än texten som tilltalar, för texten är dels fokuserad på de arkitektoniska detaljerna (vilket inte är mitt största intresse) och känns bitvis tillrättalagd – när hon skriver om Haga att stadsdelen bevarades tack vare ”eldsjälar”, utan att nämna något om att dessa eldsjälar knappast uppskattades av (denna boks uppdragsgivare) kommunen, så känns det lite som historieförfalskning. Hon skriver även att stadsdelen Majornas namn kan komma av ett ”Mayer” som ska betyda ”bebyggd ort knuten till ett slott” – en helt ny tolkning, som hon inte belägger, av detta omtvistade namn.

För den som är genuint intresserad av husen och arkitekturen, eller vill ha en snygg bok i väntrummet/på kontoret/i vardagsrummet, så är detta en bra julklapp. Den är tjock och rejäl och stor nog att bilderna framträder på ett snyggt sätt. För den historiskt intresserade finns det andra verk.

Irene Elmerot

Publicerad: 2010-11-29 00:00 / Uppdaterad: 2010-11-28 13:27

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3943

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?