Recension

: Lögner
Lögner Sara Shepard
2010
B Wahlströms
4/10

Alla har något att dölja

Utgiven 2010
ISBN 9789132156694
Sidor 223
Orginaltitel Pretty Little Liars
Översättare Jessica Danielsson

Om författaren

Sara Shepard har en examen från Brooklyn College. Hon bor utanför Philadelphia med sin make och deras hundar. Serien Pretty Little Liars är löst baserad på hennes egen uppväxt i Philadelphias grädda. Shepard är en produktiv författare. Den första boken i serien släpptes 2006 i USA och sedan dess har hon skrivit ytterligare sju böcker i serien, samt en vuxenroman.

Sök efter boken

Fem bästa vänner delar en hemlighet, som helt enkelt kallas för ”Jenna-grejen”. Sedan försvinner en av dem under sommarlovet efter sjuan. Den är den vackra Alison DeLaurentis, tjejen som alla killar vill kyssa och alla tjejer vill vara. Hennes bästisar skiljs åt och hittar nya vänner. De vill inte påminnas om sitt skandalösa förflutna. Tre år senare får de sms och mejl från signaturen ”A”, som verkar känna till alla deras hemligheter, både gamla och nya.

Tre år efter att Ali försvann är allt annorlunda. Hanna har lyckats gå ner i vikt och blivit en riktig puma, men de viktigaste männen i hennes liv är fortfarande avståndstagande. Hon kan inte putta ner sin styvsyster från piedestalen hennes pappa har placerat henne på och, trots ihärdiga försök, kan hon inte övertyga sin pojkvän att glömma kyskhetslöftet för hennes skull. Hetsätningen har hon ersatt med ett nytt destruktivt beteende, viket gör att polisen ofta intresserar sig för henne.

Den egensinniga Aria flyttade till Island med sin familj. När hon kommer tillbaka upptäcker hon att alla andra är lika tråkiga som de alltid har varit. Efter ett engångsligg med en äldre spännande och snygg kille känns det lite bättre. Ända tills hon träffar sin nya lärare …

Simmaren Emily försöker bli ”bara” Emily. Hon vill sluta med simningen, som tidigare varit hennes allt. Hennes föräldrar hade inte blivit mer upprörda om hon hade sagt att hon ville börja snorta kokain. Emily har verkligen försökt lägga det förflutna bakom sig (framför allt sina förvirrande känslor för Ali) men när en ny familj flyttar in i Alis hus tvingas hon att konfronteras med det. Maya väcker känslor som Emily har försökt förtränga och hon glider allt längre ifrån sin pojkvän.

Spencer tävlar med sin äldre syster Melissa om föräldrarnas uppmärksamhet. Hon har toppbetyg, är duktig på sport, har huvudrollen i skolans pjäs … Listan bara fortsätter. Men trots alla framgångar verkar Melissa alltid vara snäppet bättre. Nu har hon till och med hittat den perfekte pojkvännen. Wren är läcker och läser till läkare. Vad mer kan en tjej begära? Kanske att han inte flirtar med hennes lillasyster? Nu har Spencer chansen att verkligen bräcka Melissa. Men är det värt det?

Lögner är den första boken i serien Pretty Little Liars som har kallats för en blandning mellan Desperate Housewives, Gossip Girl och Jag vet vad du gjorde förra sommaren. Den har även gett upphov till en teveserie som har premiär på amerikanska ABC den 8 juni – samma TV-bolag som ligger bakom Desperate Housewives. Sedan en tid tillbaka har man kunnat se klipp och trailers på YouTube. Den verkar spännande. Teveserien alltså … Boken hade alla förutsättningar att bli en sådan där bok som man inte kan lägga ifrån sig, men trots det spännande upplägget lyckades den aldrig riktigt gripa tag i mig.

Sofia Luthman

Publicerad: 2010-06-08 00:00 / Uppdaterad: 2010-06-07 13:01

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3753

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?