Recension

: Svensk Ordbok
Svensk Ordbok Svenska Akademien
2009
Norstedts
10/10

Allt du någonsin har velat veta om svenska ord

Utgiven 2009
ISBN 9789113022673
Sidor 3 782

Om författaren

Svenska Akademien instiftades den 5 april 1786 av Gustav den tredje. Nobelpriset i litteratur utdelas av Svenska Akademien som består av arton ledamöter.

Sök efter boken

Hur recenserar man en ordbok? Förslagsvis genom att jämföra den med andra, och med vad man förväntar sig. När jag fick höra att det skulle komma ut en ordbok som liksom var ett mellanting mellan SAOL och SAOB* så blev jag naturligtvis förväntansfull, för precis det är ju något som behövs: något som är utförligt, men inte så tok-detaljerat som den stora ordboken SAOB. Förväntningarna infriades verkligen, när så Svensk Ordbok dök upp i höstas. Den är stor och tung, den är imponerande i sitt omfång, och det är ett riktigt ”hästjobb” som ligger bakom.

häs`tjobb subst. ~et, plur. ~, best. plur. ~en
â—‡ häst–jobb–et
”¢ ansträngande arbete: att flytta pianot var ett ~ HIST.: sedan 1978

Att den som ingen annan ordbok kombinerar de vanliga detaljerna i en ordbok med exempel på hur man säger, fasta uttryck (även kallade idiom), sentenser där vissa ord förekommer och därtill stil- och faktarutor, gör den till ett verk man bara måste ha.
Antalet sidor, 3 782, gör ju att man inte direkt tar den med sig någonstans, men den är verkligen fantastisk att ha. Några exempel från verkligheten: en kompis skriver ordet ”toor” i sin Facebook-status. Genast uppstår en diskussion om huruvida detta ord ens finns, och genom att leta rätt på ordet ”toa” i denna ordbok kunde jag bekräfta att ordet i denna böjning finns. En bekant söker efter någon som kan hantera en ’excenterpress’, och i ordboken får jag reda på vad detta ord kommer sig av. En praoelev på jobbet tittar i den och är helt fascinerad över att uttrycket ”aja baja” finns med, och att artikeln om ’gud’ är så lång.

Denna ordbok är inte etymologisk, men vissa ord, som inte är så genomskinliga av sig, får förklaringar, som excenter ovan, eller fisken elritsa (där el- egentligen kommer från trädet al). Emellanåt finns även intressanta exempel ur verkligheten i boken, som vid ordet ’aning’, där man citerar Olof Palme, som 1979 i en tv-sändning sa ”Det hade jag ingen aning om”, vilket författaren Hasse Alfredsson senare tog upp i revyer, eller vid ordet ’syntax’, där läsaren får reda på att det finns en diktsamling av Birger Sjöberg med titeln Syntaxupproret. I tydliga, grå rutor bidrar man även med förtydliganden om uttryck som ofta sägs på fel sätt, eller om att vissa uttryck numera faktiskt får anses godtagbara, som att man faktiskt kan säga ”ur den synpunkten”, trots att man bara kan utgå från en punkt (inte ur).

Det är väl framför allt de sistnämnda detaljerna som gör att den förtjänar sin plats i bokhyllan, jämfört med de ordböcker vi kan få tag på dels via internet och dels via separat köpta lexikon på hårddisken. Dess närmsta konkurrent är i dag Nationalencyklopediens ordbok – men den dag du stöter på ett konstigt ord som inte finns någon annan stans eller måste skriva något men är osäker på stavningen, och inte sitter vid internet, så är denna värd sin vikt (3,756 kilo) i guld!

* SAOL = Svenska Akademiens OrdLista, utkommer i ny utgåva med några års mellanrum och är en liten bok som bara beskriver hur svenska ord stavas, med enstaka förklaringar.
* SAOB = Svenska Akademiens OrdBok, i skrivande stund finns den från A till Trivsel, och tar upp flera hyllmeter. Internetversionen innehåller alla ord man har skrivit klart än så länge, men för att få tag på de fysiska böckerna måste man gå till biblioteket.

Irene Elmerot

Publicerad: 2010-06-06 00:00 / Uppdaterad: 2010-06-06 09:26

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3751

2 kommentarer

Å den här boken vill jag ha! Bara 500 pix? Billigt! Blir att beställa till nästa löning.

Daniel Oregistrerad 2010-06-06 01:52
 

Tänd stickor för mörk rädda var bättre!

Bonjour Tristesse Oregistrerad 2010-06-06 11:10
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?