Text

Tema: Konflikten mellan Israel och Palestina

Idag på morgonen försöker ännu ett skepp från organisationen Ship to Gaza bryta igenom den israeliska blockaden. Fartyget Rachel Corrie, som fått sitt namn efter en amerikansk aktivist som krossades till döds av en israelisk stridsvagn 2003, är på väg till Gaza med förnödenheter, rullstolar, medicin, cement och leksaker. I skrivandets stund går uppgifterna isär om vad som hänt med båten, om den bordats av israelisk militär, om den förföljs eller har stoppats.

I dagarna hemkom de svenska aktivister, däribland författarna Henning Mankell och Mattias Gardell, som greps i måndags när flera av Ship to Gazas fartyg bordades och nio turkiska aktivister dödades.

Ship to Gazas försök att nå fram till de ockuperade palestinska områdena har återuppfört en infekterad och utdragen konflikt på dagordningen. Vi samlar böckerna för dig som vill veta mer.


Gideon Levy: Gaza, mitt älskade – En krönika 2006-2011
I en konflikt över människors huvuden finns inga rätt, bara fel

”Gideon Levy är den israeliska journalisten som under flera år har bevakat Palestina och Gaza för israeliska medier. Han har många gånger besökt Gaza, ett område som han älskar. Senast Gideon Levy besökte Gaza var i november 2006. Då inledde Israel en kommunikationsblockad…” Läs mer


Joe Sacco: Gaza – fotnoter till ett krig
Historiska händelser i en pågående konflikt

”Joe Sacco är tecknaren och journalisten som 2001 åkte till Gaza på uppdrag för tidningen Harper’s tillsammans med journalisten Chris Hedge. De skulle skriva om hur palestinierna klarade sig under den israeliska ockupationen under den första intifadan men började samtidigt rota i en händelse från…” Läs mer


Kent Klich: Gaza Photo Album
Lågmält om krigets vansinne

”Tänk dig att du kommer hem från jobbet. Redan i ytterdörren möts du av en stickande rök. När du kommer in i vardagsrummet upptäcker du att möblerna står huller om buller och att det är ett stort hål i vardagsrummets bortre…” Läs mer


Johanna Wallin: Jag går aldrig ensam mer
På befolkningarnas sida

”Tänk dig att få din jord beslagtagen, el-, vatten- och livsmedelsförsörjning bruten, att inte kunna åka till jobbet, sällan eller aldrig kunna hälsa på släktingar fast de bor nära rent geografiskt och när du väl lyckas ta dig hemifrån aldrig veta när eller om du släpps tillbaka igen. Tänk dig att soldater kommer nattetid och för bort…” Läs mer


Catrin Ormestad: Gaza – en kärlekshistoria
När aprikosträden blommar

”Bukra fil mishmish är arabiska för “imorgon, när aprikosträden blommar”. Träden blommar i samma säsong som den arabiska ökenvinden, sharaven, blåser och därför är det få aprikoser som överlever. Bukra fil mishmish betyder aldrig. Catrin Ormestad skriver detta och hon berättar att vid sidan om inshallah…” Läs mer


Jan Hjärpe: Profetens mantel
Militanta muslimer

”Undertiteln på den här boken är faktiskt extremt missvisande. Istället för att tala om “den muslimska världen 2001-­2006”³ så borde det snarare ha stått “det muslimska våldet 2001-2006”³, eller något liknande, för det är i praktiken vad den här boken uteslutande handlar om; militanta muslimer. Alla de hundratals miljoner…” Läs mer


Pernilla Ahlsén: En fattig familjs hem tar bara fem minuter att riva
Gränsöverskridande

”Pernilla Ahlsén, en svensk journalist, besöker under en längre tid en annan, krigsdrabbad, del av världen – Israel/Palestina – där vardagslivet ständigt påverkas och hamnar i skuggan av politiska och religiösa motsättningar. Resultatet av resan blir en bok. Vi har sett det förut. Väst reser till öst för att rapportera…” Läs mer


ISM: Peace under fire
Vittnesmål av förtryck

”Palestina har allt för länge lämnats åt sitt öde. Omvärlden har passivt stått vid sidan om medan den israeliska ockupationen har fortsatt, år efter år. Vi går nu mot att ockupationen pågått i 40 år, men ingen hjälp från vad som brukar kallas för det internationella samfundet…” Läs mer


Greg Philo: Bad news from Israel
Partiska nyheter om Israel

”Hur många förstår sig egentligen på Israel-Palestina-konflikten? Blir ni något klokare av att se nyhetsinslag på TV om den? Om svaren är nej, då är ni långt ifrån ensamma om den åsikten. Det är en mycket komplicerad konflikt. Och massmedia lyckas sällan skildra konflikten på ett upplysande och opartiskt vis…” Läs mer


Nancy Stohlman: Live from Palestine
Mänsklig sköld i Palestina

”Israels ockupation av Palestina har pågått i snart 40 år. Omvärlden har många gånger i ord fördömt ockupantionen såväl som den apartheidpolitik som Israel bedriver gentemot palestinierna på de ockuperade områdena Västbanken och Gaza. En del länder har också ägnat sig åt biståndsverksamhet till de drabbade…” Läs mer


Hussein Abu Hussein: Access denied
När staten stulit marken

”1948 erkändes staten Israel av FN. I princip ända sedan den tiden har landet haft konflikter med sina omkringliggande, arabiska, grannstater. Det rör frågor om vatten och marker, om flyktingar och om Israels själva existens. I samband med konflikterna 1967 ockuperade Israel också Palestina – Västbanken och Gaza – och har ända sedan…” Läs mer


Reportrar utan gränser: Israel/Palestine – The black book
Israel-Palestina – lika goda kålsupare?

”De allra flesta är nog i alla fall ytligt bekant med konflikten i Israel/Palestina. Och alla har väl då också sin egen uppfattning om vem som bär skulden till konflikten. Opartiska inlagor är sällsynta. Desto mer intressant då, när en sådan publiceras. I den här boken försöker den internationella journalistorganisationen…” Läs mer


Baruch Kimmerling: Politicide
Israels krigarhövding

”Det rapporteras var och varannan dag om palestinska självmordsbombare som sprängt upp sig själva i någon central del i Jerusalem eller Tel Aviv. Situationen verkar hopplös då vad som beskrivs som blodtörstiga terrorister slår till mot oskyldiga civila. I medias rapportering kommer sedan det militära svaret någon…” Läs mer


Edward W. Said: Culture and resistance
För ett fritt Palestina

”Israels politik är självdestruktiv. De medel man tar till i syfte att öka säkerheten för den judiska befolkningen i landet leder i praktiken till att säkerheten sakta men säkert undermineras. Hat föder hat, och våld föder våld. Edward Said skräder inte orden i sin kritik av Israel. Deras ockupation av palestinsk mark är…” Läs mer


Donald Boström: Inshallah – konflikten mellan Israel och Palestina
Skakande och insiktsfullt om Mellanöstern

”Donald Boström berör krigsjournalistikens dilemma redan i inledningskapitlet: För mig som fotojournalist blev det en lockelse att dokumentera de palestinska och israeliska folkens konflikt. Motvilligt tvingades jag erkänna att jag kände suget att följa den skarpa…” Läs mer

Ella Andrén

Publicerad: 2010-06-05 10:00 / Uppdaterad: 2011-08-09 23:16

Kategori: Special

2 kommentarer

”Vi samlar böckerna för dig som vill veta mer.” Nej, ni samlar böcker som ser på konflikten ur en anti-israelisk och pro-palestinsk synvinkel. Ett lite vidare spektrum av åsikter än vad man kan finna om man slår upp dagens Aftonbladet hade kunnat vara välgörande för att förstå djupet i konflikten.

Johan Oregistrerad 2010-06-05 11:34
 

Vad menar du med ”anti-israelisk” och ”pro-palestinsk” då? Jag har visserligen långt ifrån läst alla böcker ovan själv, men kan nog svära på att ingen av dem vare sig stöder palestinskt våld eller ifrågasätter Israels eller israelernas rätt att existera. Möjligen är de något enkelspåriga i att de fokuserar civilbefolkningarnas utsatthet inför ledarnas maktanspråk, våldsfixering och åsidosättande av mänskliga rättigheter?

Ella Andrén Redaktionen 2010-06-06 08:15
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?