Recension

: I det här trädet
I det här trädet Katarina Kieri och Per Nilsson
2010
Rabén & Sjögren
8/10

Helgjutet samarbete

Två av Sveriges främsta ungdomsboksförfattare skriver en bok ihop. Det har hänt förr: för 15-20 år sen läste jag Hans-Eric Hellbergs och Elvira Birgitta Holms böcker Förbjudet och Tillåtet. Likheter finns det – författarna har skrivit varannat kapitel, Kieri om Jakob och Nilsson om Siri (liksom Hellberg och Holm också skrev om sitt motsatta kön). Men där slutar likheten – Hellberg och Holm skrev sina böcker på 70-talet med tidstypiska explicita sexskildringar och att jämföra I det här trädet med Förbjudet är egentligen inte rättvist. Lång tid har gått och ungdomslitteraturen ser annorlunda ut nu.

I det här trädet handlar om Jakob och Siri, men de lever parallella liv och träffas knappt. Jakob är av den tysta sorten, inte killen som går ut och festar på helgerna. Han förundras över hur klasskompisen Ida ens vill prata med honom, så pass att han glömmer bort att prata tillbaka. Siri har bara en vän, Fatima, som hon lyckas stöta ifrån sig. Hon sticker ögonen ur klasskompisarna i skolkatalogen, och har en alkoholiserad pappa som sviker henne om och om igen. De går om varandra, Jakob och Siri, och möts aldrig riktigt.

I det här trädet handlar bland annat om hur vi inte pratar med varandra och hur man gör saker stora genom att inte prata om dem. Jag grips av hur Jakob skapat enorma, traumatiska händelser av saker som kanske inte är så stora egentligen. Men eftersom familjen inte har pratat om det utan bara tigit har de fått växa oemotsagda, i fred tills de överskuggar hela livet. Och hur lätt det skulle kunna vara att punktera alltihop genom att bara säga några ord.

Jag kan känna igen Kieri och Nilssons röster i de olika kapitlen, men I det här trädet är ändå märkvärdigt hel och väl sammansatt. Per Nilsson har dessutom lämnat sina ständigt återkommande karaktärer, och många av sina tendenser att leka med fiktionen och sina karaktärer, vilket i det här fallet är lite befriande. Om jag inte hade varit så pass inläst på båda författarnas tidigare böcker tror jag inte att jag hade kunnat skilja ut vem som skrivit vad utan bara läst en helgjuten, bra bok.

Stina Sigurdsson

Publicerad: 2010-02-15 00:00 / Uppdaterad: 2011-07-04 21:32

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3623

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?