Recension

: Azads kamel
Azads kamel Erika Pal
2009
Hjulet
8/10

Om en pojke och en kamel

Utgiven 2009
ISBN 9789185573165
Sidor 36
Orginaltitel Azad´s camel
Översättare Ulla Forssén
Först utgiven 2009

Om författaren

Erika Pal är illustratör och animatör, född i Budapest och uppväxt bakom järnridån, men idag bosatt i London.

Sök efter boken

Azad är en föräldralös pojke som bor hos sin farbror i en stad någonstans i arabvärlden. En dag får en schejk syn på honom när han leker med sina kompisar, och snart är Azad på väg ut i öknen i schejkens fina bil. Han driver ett stall med kameler och lär upp ryttare inför kapplöpningar, och Azad som är en liten och mycket akrobatisk pojke är perfekt som jockey i de snabba farliga loppen.

Livet i öknen är hårt, och Azad är rädd under loppen, med de höga ljuden från åskådarna och de stora riskerna om man ramlar av sin kamel. Men en natt när Azad inte kan sova hör han en röst han aldrig hört förut – det är hans kamel Asfur som talar. Asfur trivs inte heller med tillvaron, och tillsammans bestämmer de sig för att rymma.

Det här är en socialrealistisk berättelse om barn med svårigheter som är helt andra än de svenska barn ställs inför. Barn som utnyttjas som ryttare i kapplöpningar i länderna vid Persiska viken är ingen ovanlighet, även om det nu har förbjudits i några länder. Symptomatiskt är också på vilket lågmält sätt detta svåra liv behandlas, utan överord, utan barn som gråter: för Azad är det han råkar ut för bara en realitet som måste accepteras och det finns ingen vuxen han kan vända sig till för hjälp. Men här finns det magiska inslaget, också det lågmält, och det fina slutet där Azad och Asfur hittar fram till ett annat sätt att leva, ett som passar dem.

Bilderna är också de ganska enkla men fina; vattenfärgstablåer som bakgrund med skarpkonturerade figurer i förgrunden. Färgskalan är begränsad och går i de varma gula och bruna tonerna som är öknens, med staden avbildad som gråa och svarta streckkomplex och människornas kläder som avbrytande färgklickar. Det finns en tydlig stil och ett patos i både text och bild, resultatet blir en berättelse som berör.

Alice Thorburn

Publicerad: 2009-12-13 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-11 16:37

Kategori: Recension | Recension: #3546

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?