Recension

: The Pluto Files
The Pluto Files: The Rise and Fall of America's Favorite Planet Neil DeGrasse Tyson
2009
W.W. Norton & Company
7/10

En planets uppgång och fall

För några år sedan anordnades en konferens i Prag av en internationell sammanslutning av astronomer, där togs beslutet att planeten Pluto inte längre var en planet. Det här rapporterades som en lite lustig nyhet i Sverige, men på andra ställen fick den större uppmärksamhet. Framförallt i USA. Kanske ligger planeten Pluto närmare hjärtat hos amerikanerna tack vare den nationella populärkulturella ikonen hunden Pluto. Neil DeGrasse Tyson var den astronom som fick vara det mediala ansiktet för planeten Plutos död och The Pluto Files är hans humoristiska betraktelse över en planets uppgång och fall.

The Pluto Files handlar om planeten Plutos historia. Eller rättare sagt, dess historia på Jorden. Från upptäckten 1930 till den snöpliga avklassificeringen som reducerade Pluto till en dvärgplanet, egentligen inte mycket mer än ännu en av de väldiga ismassorna bortom Neptunus.

Fast ”väldiga” är i det här fallet inte alls särskilt imponerande, i jämförelse med de kosmiska objekt vi fortsätter att kalla ”planeter”. Det var alltid någonting som inte kändes riktigt rätt med att nämna Pluto och Jupiter i samma andetag trots att Jupiter är 260 000 gånger större än Pluto. Det är bara ett av många argument Neil DeGrasse Tyson använder för att försvara degraderingen av Pluto. Det kanske mest slående argumentet är att vårt solsystem är fyllt av objekt som är både större och mer ”planetliknande” än Pluto, men som klassificerats som asteroider bara därför att de upptäcktes senare än Pluto.

Det mest underhållande med The Pluto Files är att DeGrasse Tyson visar hur godtycklig vår syn på solsystemet är. Varför ska vi överhuvudtaget ordna vår uppfattning om vår kosmiska närmiljö efter hur många planeter här finns? Särskilt eftersom ”planet” i sig är ett begrepp så svårt att definiera. Att Pluto kallades planet från början beror på att astronomer under lång tid förväntade sig att finna en planet bortom Neptunus, det behövdes en källa av gravitation för att förklara vissa rörelser över himlavalvet. Människans relation till solsystemet är ständigt under omförhandling, därför att vi hela tiden upptäcker nya saker i det som gör det än mer komplext, samtidigt sitter vi fast i uppfattningen om de nio planeterna som det allra mest grundläggande elementet i ett system som rymmer långt mycket mer att upptäcka. Till exempel en dvärgplanet vid namn Pluto.

The Pluto Files är lättsam, rikt illustrerad och emellanåt riktigt underhållande. Det är inte den mest omfattande boken om astronomi men den drar in läsaren i en berättelse som är utbildande vad det gäller Pluto i sig själv, men också säger ett och annat om människan, som kan föra upprörda debatter om huruvida Pluto verkligen är en planet, medan det miljarder år gamla objektet i fråga kommer att fortsätta sin 247-åriga omloppsbana kring solen långt efter att vi inte finns längre, helt oavsett vad vi kallar den.

Textutdrag (Visa/göm)

Erik Wiklund

Publicerad: 2009-10-04 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-07 12:22

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3452

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?